Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΣΤΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ...




"Ο κ. Καραμανλής ήταν ευχάριστος για τους λίγους και ισχυρούς και δυσάρεστος για τους πολλούς. Χρέωσε το κράτος κατά 100 δισ. και δεν απορρόφησε όσο έπρεπε δύο κοινοτικά προγράμματα, ενώ η δεύτερη επιτήρηση επεβλήθη πριν την κρίση. ʼρα το ερώτημα δεν είναι μόνο πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά και πού πήγαν τα λεφτά", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στην ερώτηση "πού θα βρει τα λεφτά το ΠΑΣΟΚ και πώς θα διαπραγματευθεί στις Βρυξέλλες".



Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "τα χρήματα πήγαν στις πελατειακές σπατάλες, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά" και πρόσθεσε οτι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με αυτά τα φαινόμενα.

Έθεσε τρείς άξονες στην οικονομική του πολιτική, το νοικοκύρεμα του κράτους, την αναδιανομή μέσω του φορολογικού συστήματος και την ανάπτυξη, κυρίως μέσω της "πράσινης ανάπτυξης".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τόνωση της αγοράς με ρεαλιστικό πρόγραμμα μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο που αφήνει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα δανειστεί ή θα φορολογήσει αν καταφέρει και πείσει τον κ. Αλμούνια, ο πρόεδρος του Κινήματος είπε κατ' αρχήν ότι έχει προσωπικές επαφές με τους Επιτρόπους και τον κ. Μπαρόζο και επισήμανε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει νοικοκύρεμα και ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας, συμπίπτει με αυτά που έχει πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Σε αυτή τη βάση θα πάμε να διαπραγματευθούμε, ξέρουμε και ξέρω να κάνω διαπραγματεύσεις" είπε ο κ. Παπανδρέου θέτοντας και το χρονικό όριο των 3 ετών για μείωση του χρέους και ανάπτυξη της χώρας.

για Κοινωνική Πολιτική

"Δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή ανάπτυξη της χώρας και άνοδος της ανταγωνιστικότητας αν ο πολίτης δεν αισθάνεται ασφαλής" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το ασφαλιστικό, προσθέτοντας ότι "εγγυώμαστε ότι οι συντάξεις θα πληρώνονται ακόμα και αν χρειαστεί να δανειστούμε".

Οι ερωτήσεις ετέθησαν στα πλαίσια της θεματικής ενότητας "Κοινωνική Πολιτική και Εργασία" της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα πάρει "δύσκολες αποφάσεις, όχι για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά για τα μεγάλα συμφέροντα" και έφερε ως παράδειγμα την αδιαφάνεια και την διαφθορά που επικρατεί στα νοσοκομεία, επικαλούμενος εκθέσεις διεθνών οργανισμών που χαρακτηρίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία "άντρα διαφθοράς".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να χαρίσει μέσω ρυθμίσεων τις ασφαλιστικές εισφορές των τραπεζών προς τα ταμεία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για περαιτέρω συνενώσεις ασφαλιστικών ταμείων μέσω κοινοπραξιών και για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για τις επόμενες γενιές, ρυθμίσεις που θα κανονιστούν αμφότερες μέσω διαλόγου.

Ερωτηθείς για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, επέκρινε την ΝΔ ότι δεν διεκδίκησε στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι "θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος".

Σε οτι αφορά τις "ενοικιάσεις εργαζομένων", μέτρο που όπως επισήμανε ο δημοσιογράφος θεσμοθετήθηκε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε κατ' αρχήν ότι "υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας", προσθέτοντας ότι "είμαι έτοιμος για ελεγκτικά μέτρα ώστε να εφαρμοσθούν οι νόμοι, ενώ όπου χρειαστεί θα υπάρξει αναθεώρηση των νόμων".

Για εξωτερική πολιτική

"Επί 10 χρόνια ως υπουργός Εξωτερικών υπηρέτησα και αν εκλεγώ πρωθυπουργός θα συνεχίσω να υπηρετώ τα ελληνικά συμφέροντα. Όμως θα διεκδικώ", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει την "δυσφορία που εξέφρασε η Ρωσία για τα όσα είπε για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη" και ερωτηθείς αν θα αλλάξει τους όρους της συμφωνίας και τι απαντά σε όσους τον κατακρίνουν ότι με τις θέσεις του για τον αγωγό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η χώρα έχει χάσει το κύρος της διεθνώς και επέκρινε την κυβέρνηση πως σε ο,τι αφορά την Τουρκία έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες και απεμπόλησε το δικαίωμα του βέτο,"όταν τα θέματα που είχαν σχέση με την υφαλοκρηπίδα, τις πτήσεις και τις παραβιάσεις πάνω απο το Αιγαίο και το θέμα της Κύπρου, μπορούσαν να είχαν τεθεί επί τάπητος και να είχαμε διαπραγματευθεί σκληρά για να τελειώνουμε".

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αν το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί κυβέρνηση "δεν θα απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο".

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως ήταν κατά της αντιπυραυλικής ασπίδας, "ενώ η κυβέρνηση ήταν θετική επί Μπούς" και είναι κατά της εγκατάστασης πυραύλων στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ρωσία, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι "έχω δουλέψει με τους Ρώσους για το Κοσσυφοπέδιο, συνδιαμορφώνοντας ένα κείμενο πάνω στο οποίο βασίστηκε η ακεραιότητα της Σερβίας", ενώ ειδικά για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είπε ότι "επί των ημερών μας ξεκίνησε, επί των ημερών μας ελπίζω να τελειώσει, όμως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και ορισμένα σημεία χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση".

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι δεν υπήρξε δυσφορία απο την Ρωσία "και το ξέρω απο τους Ρώσους".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για την αξιοποίηση του αγωγού και σε σχέση με τις ευρυζωνικές επικοινωνίες στην περιοχή, αλλά και για την οικολογική προστασία της περιοχής και του Αιγαίου.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αν υπάρξει προώθηση λύσης δεν υπάρχει λόγος βέτο", υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι "το ΠΑΣΟΚ έβαλε την "κόκκινη γραμμή και στήριξε την κυβέρνηση".

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι με την κυβέρνησή του οι σχέσεις θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Για περιβάλλον

"Θα αποσύρουμε το χωροταξικό για τον τουρισμό γιατί είναι καταστροφικό για τα νησιά μας", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου,υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να τελειώνουμε με την Ελλάδα του real estate".

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνθηκε της "Πράσινης Ανάπτυξης", τονίζοντας πως αυτή δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά και την αλλαγή των παραγωγικών δομών και της τεχνολογίας, σε συνδυασμό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

"Αυτά θα δώσουν δουλειές και θεωρώ ότι είναι η μεγάλη ιστορική ευκαιρία για τον αναπροσανατολισμό της χώρας", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς πώς θα ανακόψει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "οι κοινωνίες πρέπει να συμμετάσχουν στα κέρδη και στην ενέργεια, να είναι μέρος της "πράσινης ανάπτυξης" και της ("πράσινης") επιχείρησης".

Σε ερώτηση τί σημαίνει για το ΠΑΣΟΚ ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε ότι "θέλω το υπουργείο Περιβάλλοντος-Χωροταξίας να ειναι και Ενέργειας", ενώ σε ο,τι αφορά την εκτροπή του Αχελώου τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής της αγροτικής παραγωγής και της απεξάρτησης απο το υδροβόρο βαμβάκι, που έφερε ως παράδειγμα. Και ανέφερε ότι πρέπει να δούμε πώς θα δώσουμε νερό για λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα υπάρχοντα φράγματα της Θεσσαλίας, αξιολογώντας ταυτόχρονα και το θέμα του Αχελώου.

Για παιδεία

"Φύγαμε από την συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης λόγω της νοθείας της ΝΔ στο άρθρο 24 για τα δάση" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στα ερωτήματα "γιατί το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω για το άρθρο 16" αλλά και "σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός αν θα αλλάξει κορυφαίες πολιτικές του επιλογές λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων".

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι υπάρχει αναγκαιότητα μεγάλων αλλαγών στην Παιδεία ώστε να γίνει "ένα εργαλείο ανάπτυξης, προσβάσιμο σε όλους και με ενισχυμένη την δημόσια δωρεάν Παιδεία".

"Σήμερα η ελληνική οικογένεια δίνει στην φροντιστηριακή παιδεία 4 δισ. ευρώ" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατακρίνοντας επίσης το "γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό" εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ ενός σχολείου που είναι κέντρο της γειτονιάς, υπέρ πτυχίων που είναι συνδεδεμένα με την περιφερειακή ανάπτυξη και δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση της Παιδείας με 1 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 5% του ΑΕΠ μέσα σε διάστημα τετραετίας.

Ερωτηθείς για τα κολλέγια υπενθύμισε ότι είχε πει πως "αυτά θα υπάρχουν, άρα χρειάζονταν ρυθμίσεις" και επέκρινε την κυβέρνηση ότι "σήμερα τα αντιμετωπίζει με πελατειακό τρόπο".

"Ολα να αξιολογούνται και να πιστοποιούνται, αλλιώς θα έχουμε κερδοσκοπία και υποβάθμιση της Παιδείας" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας οτι "το θέμα δεν είναι τα κολλέγια αλλά η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας".

Για δημόσια διοίκηση

"Εχω πεί ότι θα ήθελα τον κ. Σημίτη στην Βουλή. Εγώ βάζω πλαίσιο αρχών και αξιών το οποίο θα ισχύσει και στο κράτος", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α Παπανδρέου, κληθείς να σχολιάσει "φήμες" ότι δεν ήθελε τον πρώην πρωθυπουργός και άλλα στελέχη του Κινήματος στα ψηφοδέλτια και ερωτηθείς ποιούς προειδοποιεί να μην ράβουν κοστούμια.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι παρά το γεγονός πως ο ίδιος είχε καταθέσει προτάσεις για την διαφθορά, "δεν υπήρξε τόλμη απο την κυβέρνηση και τον κ.Καραμανλή να λύσει αυτές τις υποθέσεις οι οποίες παραγράφηκαν με το κλείσιμο της Βουλής".

"Θα είμαι άτεγκτος, δεν θα αφήσω τέτοιες υποθέσεις να εκκρεμούν", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πως θα "νοικοκυρέψει" το κράτος, όταν δεν έχει καταφέρει να "μαζέψει" τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε οτι έχει συμβεί το αντίθετο, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει κάνει σοβαρές οικονομίες, ενώ όλα τα έσοδα και τα έξοδά του είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα είναι συμμετοχικό κόμμα, υπενθύμισε οτι ο ίδιος εξελέγη απο περίπου 900.000 άτομα, ανέφερε ότι μιλά στο εξωτερικό κατόπιν προσκλήσεων για τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "αυτές τις καινοτομίες θα φέρουμε και στην διακυβέρνηση".


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες