Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΤΡΙΣΕ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ:ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ


"Ατοπα και παράλογα" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, τα σενάρια περί αποχώρησης κράτους μέλους από το ευρώ και διάλυσης της Ευρωζώνης.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ.Τρισέ δέχθηκε την πρώτη ερώτηση που, όπως αναμενόταν, αφορούσε την ελληνική οικονομία...

Απαντώντας λοιπόν για την πιθανότητα αναγκαστικής αποχώρησης της Ελλάδας ή άλλου κράτους μέλους από τη ζώνη του ευρώ, ο κ. Τρισέ δήλωσε κατηγορηματικά: «Δεν σχολιάζω άτοπες υποθέσεις, αυτή είναι και η απάντησή μου».


Για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας μας δήλωσε οτι η ΕΚΤ θα το εξετάσει πολύ προσεκτικά και τόνισε πως η Ελλάδα όπως και άλλα κράτη της Ευρωζώνης πρέπει να προωθήσουν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Τόνισε όμως ότι η Ελλάδα έχει πολλή δουλειά να κάνει ακόμη, ενώ, για το νέο σχέδιο σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Τρισέ είπε ότι δεν έχει προλάβει να το εξετάσει.

Πρόσθεσε ότι κανένα κράτος - μέλος δεν μπορεί να περιμένει ειδική μεταχείριση από την κεντρική τράπεζα. Διαβεβαίωσε όμως ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Διευκρίνισε βέβαια ότι η συνδρομή της ΕΚΤ θα αφορά αυστηρά στο τεχνικό μέρος των μεταρρυθμίσεων.

Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες πρέπει να «αντιμετωπίσουν την κατάσταση λαμβάνοντας αρκετά αποφασιστικά και θαρραλέα μέτρα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Η σωστή εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής είναι «ζωτικής σημασίας», τόνισε.

Αναφερόμενος στην αξιοπιστία των στοιχείων που εμπεριέχονται στο ΠΣΑ, εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

"Μέτριος ρυθμός ανάπτυξης"

Για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2010, ο κ. Τρισέ εκτίμησε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα», ενώ η πορεία προς την ανάκαμψη ενδέχεται να μην είναι ομαλή.

«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι προς το τέλος του έτους η ευρωζώνη θα εισέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Θετικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχουν διαδραματίσει η αλλαγή του κύκλου αποθεμάτων και η ανάκαμψη των εξαγωγών, τα σημαντικά πακέτα μακροοικονομικών κινήτρων που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς επίσης και τα μέτρα που δρομολογήθηκαν για την αποκατάσταση της ευρυθμίας του χρηματοοικονομικού συστήματος».

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι «αναμένουμε σταθεροποίηση των τιμών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, γεγονός που θα παρέχει στήριξη στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη ζώνη του ευρώ. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο ταυτίζονται απόλυτα με εκείνες του Διοικητικού Συμβουλίου».

«Οι διακυμάνσεις των τιμών αναμένεται να καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την εκάστοτε πολιτική που εφαρμόζεται», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται το ΔΝΤ

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι έχει μιλήσει τόσο με το γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν όσο και με τον Ελληνα Πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. «Δεν πιστεύουμε ότι η οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ στην Ελλάδα θα ήταν αναγκαία ή ευπρόσδεκτη», υπογράμμισε.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες