Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:«Δεσμεύομαι ότι θα στηρίξω την Κύπρο»


Μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί διχοτόμηση της Κύπρου απηύθυνε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Άγκυρας. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση της πορείας αυτής το Δεκέμβριο και όχι αργότερα και τάχθηκε κατά της «νεφελώδους», όπως είπε, ειδικής σχέσης που προτείνουν ορισμένοι...

"Η Τουρκία πρέπει πραγματικά να αλλάξει στην πορεία για ένταξη. Είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα θα επιμείνει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε, μέχρι την αξιολόγησή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνει το Δεκέμβριο" είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: "Η ομαλή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι κυρίως δική της ευθύνη. Η Ε.Ε πρέπει να στηλιτεύσει τις παραλείψεις και τα ελλείμματα. Ωστόσο, μόνο εάν είμαστε ειλικρινείς απέναντι στην Τουρκία θα δούμε αποτελέσματα".
"Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Υπήρξα ένας υποστηρικτής αυτής της πολιτικής. Για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας και όχι με τη νεφελώδη προοπτική μιας ειδικής σχέσης που θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις για τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα"
"Συνεχίζει να αποτελεί καταλύτη για τα παραπάνω η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια. Μια λύση που θα διασφαλίζει τη συνέχεια της εκπροσώπησης της Κύπρου στην Ε.Ε. Για την ευόδωσή της ο κυπριακός ελληνισμός έχει προβεί σε θυσίες. Δεν εγκαταλείψατε ποτέ την υπόθεση της επανένωσης της Κύπρου. Η Ελλάδα συμφώνησε στις δικοινοτικές συνομιλίες και η κυβέρνησή μου στηρίζει τις προσπάθειες Χριστόφια-Ταλάτ"
"Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της στενής μας συνεργασίας και του συνεχούς συντονισμού με τον Δ. Χριστόφια. Είναι δεδομένη η ετοιμότητά μας να δώσουμε την όποια βοήθεια. Στην Ε.Ε αναδεικνύουμε το δικό της συμφέρον για βιώσιμη λύση για να μην επανέλθει το Κυπριακό ως πρόβλημα και επηρεάσει τη λειτουργικότητα της Ε.Ε. Δεν θα διαπραγματευτούμε με την Τουρκία τη λύση, αλλά η Άγκυρα έχει λόγους να ενθαρρύνει τον κ. Ταλάτ για μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ".
"Να αφήσει η Τουρκία ελεύθερους τους τουρκοκύπριους να προχωρήσουν. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ανοίγουν προοπτικές που παλαιότερα δεν υπήρχαν. Στην Ελλάδα νοιώθουμε υπερήφανοι για το επίτευγμα των κυπρίων αδελφών μας" είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα μας λέει "όχι" στην αναγκαστική εξάρτηση από μητέρες πατρίδες.
"Εμείς δεν το ξεχνάμε ότι είναι εισβολή και κατοχή. Στόχος μας είναι ο τερματισμός της κατοχής και της απειλής που συνιστά για τον κυπριακό ελληνισμό. Σταθερός στόχος είναι η νέα εποχή συνεργασίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ασφάλεια και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μας. Αλλά και διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες