Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Μετάβαση της Ελλάδας από το ευρώ στο δολάριο (???)

Ένα πρόγραμμα τριών σημείων παραθέτει  ο διάσημος συγγραφέας Charles Hugh Smith προκειμένου να  δοθεί μία βιώσιμη λύση στο ελληνικό οικονομικό  αδιέξοδο.

Μετάβαση της Ελλάδας από το ευρώ στο δολάριο
Απαραίτητη προϋπόθεση, επισημαίνει ο ίδιος ,  για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε το σχέδιο σωτηρίας, είναι να κατανοήσουμε το λόγο που απέτυχε το ευρώ ως νόμισμα.
Ως πηγή  του προβλήματος  εντοπίζει την «υποδοχή» του ευρώ από την Ελλάδα και άλλες ασθενέστερες οικονομίες  υπό την προυπόθεση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Στην πορεία  δημιουργήθηκαν τεχνητές ανάγκες δανεισμού, οι οποίες γιγαντώθηκαν εξαιτίας του χαμηλού όσο και δελεαστικού επιτοκίου.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως ήταν αναμενόμενο, «εκμεταλλεύτηκαν» την ευκαιρία για υπερδανεισμό  με πολύ χαμηλά επιτόκια χωρίς όμως να γίνονται αντιληπτές οι μακροπρόθεσμες δραματικές συνέπειες  στην οικονομία της χώρας .
Δε φτάνει που ουσιαστικά ζημιώθηκαν  τα κρατικά ταμεία από αυτή την πρακτική, παράλληλα  επωφελήθηκαν η  Γερμανία και οι τράπεζες.
Στην περίοδο  προ του ευρώ, η χώρα ξόδευε πολλές δραχμές  για να αγοράσει  ακριβά προϊόντα από τη Γερμανία.
Με  την υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα, τα  γερμανικά προϊόντα έγιναν φθηνότερα  σε  ό, τι αφορά στο κόστος  των ωρών εργασίας που αντιστοιχούσαν, αλλά  και στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων.

Όσο, λοιπόν, χώρες όπως η Ελλάδα έπεσαν στο λάκκο αυτής της ευρώ-απάτης, οι τράπεζες  άρχισαν να δανείζουν τεράστια ποσά τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα.
Αποτέλεσμα ήταν, σε βάθος χρόνου, οι χώρες με αδύναμους ισολογισμούς και ταμειακές ροές να μη  μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια και να συσσωρεύουν χρέη.
Η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα  να παρομοιαστεί με τον φτωχό αδελφό, που πήρε την πιστωτική κάρτα από τον πλούσιο αδερφό και άρχισε να δρα ανεξέλεγκτα.
Η αγορά άρχισε  σταδιακά να καταρρέει και αποκαλύφθηκε τι εστί ευρωζώνη.
Τώρα, η χώρα κλήθηκε να ξεπληρώσει τα χρέη της, όμως αυτό μοιάζει ανέφικτο, καθώς  δεν είναι αρκετά παραγωγική.
Το ζήτημα  της παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη άρχισε να ταλανίζει και να διχάζει τη χώρα, γεγονός που έγινε φανερό και στην πολιτική ζωή του τόπου διχάζοντας   τους πολίτες σε δύο στρατόπεδα.
Σε αυτούς, που τρομοκρατημένοι θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και βλέπουν ως σκοτεινό σχέδιο την επιστροφή στη δραχμή  και το  συνεπακόλουθο ξεπούλημα των περιουσίων και σε εκείνους  που υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ.
Το πρόβλημα με την επιστροφή στη δραχμή είναι τί θα έχει ως  αντίκρισμα.
Εάν η Ελλάδα μπορεί να εκτυπώσει δραχμές σε απεριόριστες ποσότητες, τότε η δραχμή θα υποτιμηθεί γρήγορα.
Σε αυτό το σημείο έρχεται το σενάριο του…  δολαρίου:  Η Ελλάδα μπορεί να περιορίσει το ρίσκο μίας απευθείας μετάβασης από το  ευρώ στη δραχμή  μέσω μίας ενδιάμεσης «στάσης» αυτή του δολαρίου.
Αυτό θα αποκαταστήσει  σε πρώτη φάση  τη σταθερότητα και θα στηρίξει  το εμπόριο, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, καθώς το αμερικανικό δολάριο θα διατηρήσει την αξία του στις συναλλαγές.

Το τρίτο κρίσιμο βήμα,  θέλει την Ελλάδα να επιτυγχάνει μια  πολιτική συναίνεση σχετικά με τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και τη διακυβέρνηση. Όπως είναι ευρέως γνωστό,  η εκτεταμένη φοροδιαφυγή έχει υπονομεύσει τα οικονομικά του ελληνικού κράτους.
Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα ένα πολιτικό όραμα, που θα περιλαμβάνει τη φορολογία και τη διακυβέρνηση:  Το κράτος απαιτεί αρκετά έσοδα για να καλύψει τις ανάγκες και όλοι οι πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους, που τους αναλογούν.
Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, τα θεσμικά όργανα θα πρέπει να αποκαταστήσουν την σχέση εμπιστοσύνης με το κράτος, αποδεικνύοντας ότι χαρακτηρίζονται από αμεροληψία και ακολουθούν πρακτικές διαφάνειας.

Ευρώ ή καλύτερα δολάριο για την Ελλάδα; 

Καθηγήτρια πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης προτείνει την υιοθέτηση του δολαρίου από την Ελλάδα έναντι του ευρώ μέσω των Financial Times!

Ευρώ ή καλύτερα δολάριο για την Ελλάδα;
2
Θεωρώντας αναπόφευκτη την έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη, καθηγήτρια του τεχνολογικού ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης προτείνει... με ανάρτησή της στους Financial Times, την υιοθέτηση του δολαρίου έναντι του ευρώ από τη χώρα μας.
Γράφει στο άρθρο της η κ. Πέλι Περιασάμι (Pelly Periasamy), της Επιχειρηματικής Σχολής Νανγιάνγκ (Nanyang) του Πανεπιστημίου Σιγκαπούρης:
«Η αναπόφευκτη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα απαιτήσει την εφαρμογή ενός δικού της νομισματικού συστήματος. Αλλά η επαναφορά της δραχμής θα απαιτήσει επίσης εσωτερικό σχεδιασμό και εξωτερική βοήθεια, εάν μάλιστα δεν συνοδευτεί από καλούς χειρισμούς μπορεί να επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.
«Η δραχμή δεν θα σώσει την Ελλάδα»
Η δραχμή δεν θα δώσει στην Ελλάδα τον απαιτούμενο «χώρο» για να λύσει τα προβλήματά της σαν ανεξάρτητο έθνος. Εάν αντικαθιστούσε ωστόσο τη δραχμή με το δολάριο ως ενδιάμεσο νόμισμα, η Ελλάδα θα είχε 'χώρο να αναπνεύσει' και να ξανακτίσει το νομισματικό της σύστημα (...) Το δολάριο παραμένει το κυρίαρχο νόμισμα παγκοσμίως παρά την εξασθένηση του την τελευταία δεκαετία», προσθέτει η καθηγήτρια που θεωρεί ότι ο συνδυασμός δολαριοποίησης με ελεύθερη διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ήδη επιτρέπει σε πολλές χώρες να σχεδιάζουν τις δημοσιονομικές τους πολιτικές έχοντας ταυτόχρονα την προστασία ενός ισχυρού νομίσματος.
Και καταλήγει: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να υιοθετήσει τη δολαριοποίηση ως ενδιάμεση λύση όταν φύγει από την ευρωζώνη. Υιοθετώντας το δολάριο η Ελλάδα θα είναι ικανή να εκμεταλλευτεί και τη δύναμή του (παγκόσμιο στάτους) αλλά και την αδυναμία του (χαμηλότερη αξία του). Κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν η Ελλάδα αποκτήσει χρηματοοικονομική σταθερότητα, η χώρα μπορεί να εισαγάγει το δικό της νόμισμα για να ασκήσει περισσότερο έλεγχο στα οικονομικά της πράγματα ή και να επανενωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούσα ισχυρότερη ως μέλος».
Ένα πραγματικό ενδεχόμενο
Η προσέγγιση του άρθρου δεν είναι θεωρητική. Πριν από μήνες υπήρξε αποκαλυπτικό δημοσίευμα στον ελληνικό τύπο , στο περιοδικό «Επίκαιρα» , που αναφερόταν σε σενάριο που υπάρχει στην Αμερική σχετικά με το να δοθεί  διέξοδος στην Ελλάδα.
Η δημοσιογραφική έρευνα επιβεβαίωσε την ύπαρξη του ενδεχόμενου.  Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η προσέγγιση της καθηγήτριας του πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, μπορεί να λειτουργήσει , στη βάση χρηματοπιστωτικής μελέτης που έχει γίνει από ομάδα ειδικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ  (FED). Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται και από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ, ως ειδική περίπτωση. Στην Ουάσιγκτον έχει  προδιαγραφεί η περίπτωση η Ελλάδα αφού βγει από το ευρώ , να της δοθεί η ευκαιρία, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο εκτός ΗΠΑ, να υιοθετήσει το αμερικανικό δολάριο και να πάει στο εθνικό της νόμισμα , σε βάθος χρόνου, υπολογίζεται στη πενταετία.
Υπέρβαση περιορισμών από Κομισιόν και Μνημόνια
Το αμερικανικό δολάριο ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα στον κόσμο  και κυρίαρχο αποθεματικό, θα σώσει την Ελλάδα  από τους κραδασμούς της εξόδου από το ευρώ. Ταυτόχρονα υπάρχει μελέτη για την ορθολογική διαχείριση των χρεών της, ενώ μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πέραν των άλλων επιστροφή στο εθνικά κυρίαρχο κράτος, απαλλαγή από τα Μνημόνια και φυσικά τον εγκλωβισμό στις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς της Ε.Ε και των Μνημονίων.
Το γεγονός ότι το σενάριο αυτό έστω και σε θεωρητική βάση , επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο μέσα από τους F.T, αποτελεί μια πολύ θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την Ελλάδα. Σημειωτέον δεν υπάρχει καμία ανάλογη προσέγγιση για τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Δολάριο-νέα δραχμή το επόμενο νόμισμα της Ελλάδας

Ποιό το αμερικάνικο σχέδιο για υιοθέτηση του δολαρίου και νέας δραχμής από την Ελλάδα και πόσο πιθανή η έξοδος απο ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό «Επίκαιρα», οι Αμερικανοί βλέποντας ότι η στάση της Γερμανίας οξύνει τον ευρωσκεπτικισμό μέσα στην ευρωζώνη και οδηγεί σε φαύλο κύκλο είναι έτοιμοι να προωθήσουν περαιτέρω την διείσδυσή τους στην Ευρώπη.
Έτσι, σύμφωνα με το περιοδικό, ομάδα εργασίας του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) έχει επεξεργαστεί σχέδιο 74.000 λέξεων που προβλέπει την αντικατάσταση του ευρώ από το δολάριο ως εθνικού νομίσματος στα κράτη που τυχόν βρεθούν εκτός.
Σύμφωνα με τη μελέτη της FED, σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, προκειμένου να μην οδηγηθεί στο χάος, θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο σύνδεσης (pegging) της νέας δραχμής με το αμερικανικό δολάριο.
Η Ελλάδα θα υιοθετήσει για πέντε χρόνια το αμερικανικό δολάριο ως de facto εθνικό νόμισμα και παράλληλα θα υπάρχει η νέα δραχμή, η οποία δεν θα κυκλοφορεί, αλλά θα χρησιμοποιείται στη σύναψη συμφωνιών Swap μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, με αρχική ισοτιμία πχ 30 προς 1.
Σύμφωνα με το περιοδικό «Επίκαιρα» που επικαλείται την μελέτη του Τμήματος Νομισματικής Πολιτικής της FED, το πρώτο αποτέλεσμα μιας τέτοιας μετάβασης από το ευρώ στο δολάριο, θα ήταν μια σημαντική υποτίμηση του ευρώ μέχρι και 50%, ιδιαίτερα αν υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη και άλλων χωρών.
Η δεύτερη επίπτωση, θα είναι ότι, λόγω της υποτίμησης του ευρώ, θα μειωθεί η δολαριακή αξία, του οφειλόμενου σε ευρώ ελληνικού χρέους.
Όπως αναφέρουν τα «Επίκαιρα», αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για το εύρος της υποτίμησης του ευρώ, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί, χωρίς να γίνει άλλο «κούρεμα» και χωρίς να δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός.
Τρίτον, η FED θα παράσχει χρηματοοικονομική στήριξη στην Ελλάδα, παρέχοντας δάνεια με χαμηλό επιτόκιο.
Τέταρτον, η Τράπεζα της Ελλάδος θα προβεί στην έκδοση της νέας δραχμής, που όπως αναφέραμε παραπάνω θα χρησιμοποιείται για ανταλλαγές και συμφωνίες Swap.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της 5ετούς μεταβατικής περιόδου, η FED θα καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού με κεφάλαια που θα έχουν γίνει Swap με νέες δραχμές.
Τέλος, μετά από 5 χρόνια, η μελέτη προβλέπει την κυκλοφορία της νέας δραχμής στην αγορά.
Η μελέτη, όπως είναι φυσικό «βλέπει» μόνο οφέλη, αναφέροντας ακόμη την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων και τουριστών και την ενίσχυση της διπλωματικής στήριξης από τις ΗΠΑ σε μια σειρά «καυτά» θέματα, όπως η ΑΟΖ.
Ωστόσο, αν το σχέδιο επαληθευτεί, η πολιτική εξάρτηση της Ελλάδας από τις ΗΠΑ θα είναι πολλαπλάσια χωρίς μάλιστα να υπάρχει ευρωπαϊκό αντίβαρο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη θέση της χώρας στην περιοχή, αλλά και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό.
Διαβάστε πως οι ξένες τράπεζες ετοιμάζονται για επιστροφή στη δραχμή, πως θα είναι η νέα ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα και τα τρία σενάρια εξόδου Ελλάδας από ευρώ.
 

Το «Ευρώ ή Δραχμή», έχει απάντηση «Ευρώ ή Δολάριο»

του Αριστοτέλη Βασιλάκη
Απάντηση στον εκβιασμό «με άλλο νόμισμα».

Άρχισαν πάλι οι Ευρωπαίοι τους γνωστούς τους εκβιασμούς, περί επιστροφής της Ελλάδας στη Δραχμή, έτσι και δεν τηρήσει τις «δεσμεύσεις» της, οι οποίες απονομιμοποιήθηκαν, αφού τις έχει υπογράψει μια μικρή μειοψηφία πλέον του Ελληνικού λαού… Κι επειδή σ’ αυτή τη χώρα «δεν τ’ αρπάξαμε» όλοι από τη SIEMENS και ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάποιοι που εξακολουθούν να έχουν στο dna τους την ανεπανάληπτη Ελληνική ψυχή και το αθάνατο Ελληνικό πνεύμα, αυτή τη φορά οι εκβιασμοί των «τεχνοκρατών πολιτικών» και των τραπεζιτών, ακούστηκαν περίπου ως γραφικές ατάκες…
Γίνεται τις τελευταίες ώρες πολύς λόγος περί επιστροφής της Ελλάδας στη Δραχμή, σε περίπτωση που τρίψει στη μούρη των Ευρωπαίων τα Μνημόνια… Το ψευδοδίλλημα περί ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗΣ, έχει γίνει ήδη σημαία από τους μνημονιακούς και τους νεοφιλελεύθερους…
Προσωπικά αντιπροτείνω στους «παπατζήδες της διαπλοκής», το εξής δίλλημα… Αν κι εφόσον η Γερμανία αποφασίσει να φύγει η Ελλάδα από το Ευρώ, επειδή δεν αποδέχεται για δεύτερη φορά τα 70 χρόνια τον Γερμανικό ζυγό, να θέσουμε κι εμείς στους «φίλους» μας τους «Παπαμέρκελ» ένα δίλλημα, το οποίο έχω την αίσθηση ότι θα τους στείλει σε χρόνο μηδέν στα WC του Βερολίνου και των Βρυξελλών… Πως σας φαίνεται το δίλλημα «Ευρώ ή Δολάριο» κυρία Παπαμέρκελ; Δολαριάκι φρεσκοτυπωμένο, αναβαθμισμένο λόγω της Γερμανικής ξεροκεφαλιάς σας, το οποίο θα προσφέρει νομισματική και δημοσιονομική διέξοδο σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη…
Όπως λέει και ο «ποιητής», μπορεί στο ποδόσφαιρό να παίζουν όλοι 90 λεπτά και στο τέλος να κερδίζουν οι Γερμανοί, ωστόσο στην γεωπολιτική και γεωστρατηγική όλοι σκοτώνονται με όλους και στο τέλος τους σώσουν ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ οι Αμερικάνοι!!!
Και μη νομίζετε ότι οι Αμερικάνοι έχουν ιδεολογικές αγκυλώσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις… Άλλωστε τα «χαρτιά» που είχαν στην Ελλάδα κάηκαν ένα προς ένα… ΓΑΠ και Μπένι «αναλώθηκαν» πολύ γρηγορότερα απ’ ότι περίμεναν, ενώ η Ντόρα τελείωσε μόνη της τον εαυτό της. Ο Χρυσοχοΐδης ακόμα διαβάζει το Μνημόνιο και ο Σαμαράς παλεύει να δει τον… παγκοσμίως άγνωστο Τζήμερο κι αυτός αρνείται να τον συναντήσει…, την στιγμή που ο Τσίπρας κλείνει ραντεβού με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ!!!
Αυτά βλέπει η Αμερικάνικη πρεσβεία στην Ελλάδα και από χτες ΤΑ ΝΕΑ του Ψυχάρη, ξεκίνησαν την κωλοτούμπα…
Κλείνοντας θέλω να μεταφέρω ένα πολύ νόστιμο που έγραψε στο facebook, ένας πολύ καλός φίλος…
«Προσοχή! Προσοχή! Μην κάνει κυβέρνηση η Αριστερά και μας πάρουν τα σπίτια και τις καταθέσεις. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τα έχουν τάξει στη Μέρκελ…».

 http://www.bankwars.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες