Αρχίζουν και μεγαλώνουν τα μεγάλα σενάρια περί ισχυρού σεισμού στην χώρα μας. Ειδικά εμείς εδώ στο Greek-Weather.Org, πρώτοι σας αναφέραμε ότι υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα στην χώρα μας τις τελευταίες ημέρες και πως ο φόβος να σημειωθεί ισχυρός σεισμός είναι αρκετά μεγάλος. Τελικά έντονη σεισμική δραστηριότητα όπως φάνηκε υπάρχει και στις γειτονικές μας χώρες.
Την Κυριακή 20/5/2012, ισχυρός σεισμός 6,0R, ταρακούνησε την βόρεια Ιταλία, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά αρκετές παλαιόκτιστες πόλεις της γειτονικής μας χώρας. Σήμερα Τρίτη 22/5/2012, ισχυρός σεισμός 5,8R γίνεται αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, με επίκεντρο λίγο πιο έξω από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας την Σόφια. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα κουνήθηκε ολόκληρη η Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς και περιοχές της βόρειας Τουρκίας.
Πώς μπορούν όμως να συνδυαστούν αυτές οι σεισμικές δονήσεις μεταξύ τους και πως μπορούν να έχουν σχέση με την δημιουργία ενός μεγάλου σεισμού στην χώρα μας;
Δεν θέλει καταρχήν πολύ, για να καταλάβει κάποιος πως ζούμε σε μία πάρα πολύ σεισμογενή χώρα. Οπότε είτε το θέλουμε είτε όχι, τους μεγάλους σεισμούς δεν θα μπορέσουμε να τους αποφύγουμε και θα τους υποστούμε τελικά.
Οι 2 παραπάνω ισχυροί σεισμοί, μπορούν να αποτελέσουν και πιστεύουμε αποτελούν ήδη αντικείμενο έρευνας για τους σεισμολόγους, σημειώθηκαν σε ένα σεισμογενές τόξο που άμεσα επηρεάζει την χώρα μας. Το επίκεντρο του σεισμού στην Ιταλία αλλά και αυτό στην Βουλγαρία, βρίσκονται στην λεγόμενη Σερβομακεδονική ζώνη σεισμικότητας, η οποία στο παρελθόν αν μη τι άλλο, έχει δώσει αρκετά ισχυρούς σεισμούς τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην βόρεια Ελλάδα.
Ας σταθούμε όμως στην Σερβομακεδονική ζώνη, που τις τελευταίες μέρες μαζί με το ρήγμα της ανατολίας, παρουσιάζουν την μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο σεισμός του 1978 στην Θεσσαλονίκη, όπου και είχαν προηγηθεί αρκετοί προσεισμοί και μετασεισμοί, μεγέθους 4,0-5,0R και απασχολούσαν την βόρεια Ελλάδα για 2 ολόκληρους μήνες και πιο συγκεκριμένα από τα τέλη Μαϊου ως και τα τέλη Ιουλίου. Οι κάτοικοι όμως και οι σεισμολόγοι με τις τότε γνώσεις ούτε που θα μπορούσαν να φανταστούν τι θα γινόταν στο κοντινό μέλλον. Το αποκορύφωμα λοιπόν, ήταν στις 20 Ιουνίου του 1978 όπου και είχαμε τον ισχυρό σεισμό των 6,5R με επίκεντρο την Βόλβη, όπου πραγματικά ήταν μοιραίος για την Θεσσαλονίκη και γενικότερα για την Μακεδονία.
Ένα χρόνο πιο μπροστά ωστόσο, είχε προηγηθεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός 7,2R στην Ρουμανία, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τότε σεισμολόγων λειτούργησε ως σπίρτο στην φωτιά θα λέγαμε, για τον σεισμό της Θεσσαλονίκης, και προκάλεσε τον θάνατο 1.500 ατόμων. Μπορούμε να πούμε πως ένας μεγάλος σεισμός από τη Σερβομακεδονική ζώνη και γενικότερα από τα Βαλκάνια, οποιαδήποτε στιγμή, λειτουργεί αν όχι πάντα, τις πιο πολλές φορές ωστόσο, σαν ντόμινο και για άλλους μεγάλους σεισμούς στα Βαλκάνια.
Δείτε παρακάτω τι εννοούμε:
Μήπως λοιπόν όπως και τότε, έτσι και τώρα υπάρχει μία ύποπτη κατά εμάς σεισμική δραστηριότητα στα Βαλκάνια η οποία όπως και τότε θα καταλήξει να τελειώνει με σεισμό στην χώρα μας και μάλιστα αρκετά ισχυρό; Το απευχόμαστε κάτι τέτοιο, ωστόσο σε μία τόσο σεισμογενή χώρα όπως η δική μας, είναι πιθανό ότι κάποια στιγμή ένας μεγάλος σεισμός θα γίνει, αν όχι στην βόρεια χώρα, σε κάποια άλλο της σημείο της. Ο χρόνος και το μέλλον θα δείξουν, ωστόσο εμείς οφείλουμε με οποιοδήποτε τρόπο να ενημερώνουμε τον κόσμο και να του παρέχουμε γενικότερα και κάποιες γνώσεις επί του συγκεκριμένου θέματος.
greek-weather.org
Δεν εμπνέει ανησυχία ο ισχυρός σεισμός των 5,8R που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε μικρή απόσταση από τη Σόφια της Βουλγαρίας και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι, η δόνηση δεν συνδέεται με αυτή της βόρειας Ιταλίας, ούτε με κάποιο ρήγμα στον ελλαδικό χώρο. Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), Κωνσταντίνος Παπαζάχος, δήλωσε πως «η γένεση του σεισμού στη Βουλγαρία και το μέγεθος του δεν μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορούν να αλλάξουν το πεδίο των τάσεων, τις δυνάμεις που ασκούνται, και να επηρεάσουν τη σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο». Και ο κύριος Χουλιάρας, πασίγνωστος σεισμολόγος, αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση του σεισμού της Ιταλίας με αυτόν της Βουλγαρίας, αλλά και αυτών των 2 σεισμών προς την χώρα μας.
Σύμφωνα με τον κ.Παπαζάχο ο πρόσφατος σεισμός στη βόρεια Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα που έδωσε το σεισμό στη Βουλγαρία. «Το ρήγμα κοντά στη Σόφια είναι γνωστό και μας έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν. Το 1618 είχαμε δόνηση 6,2 Ρίχτερ, το 1818 έναν ισχυρό σεισμό 7,2 Ρίχτερ, ενώ το 1858 σημειώθηκε δόνηση 6,6 Ρίχτερ».
Ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανησυχία και δεν πρέπει να συνδέεται με τις μικρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη: «Το μέγεθος του σεισμού στη Βουλγαρία και η απόσταση του δεν μπορούν να μας επηρεάσουν. Σεισμοί της τάξεως έως 4,0 Ρίχτερ, όπως αυτόν που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, σημειώνονται πολύ συχνά, καθημερινά στον ελλαδικό χώρο. Δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν ως κάτι το σοβαρό και δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», κατέληξε ο καθηγητής.
Ωστόσο στην χώρα μας, προκαλείτε αναστάτωση από διάφορα ρήγματα σε κατοίκους αρκετών περιοχών. Σε σχετικό μας άρθρο σας αναφέραμε κάποιες πιθανές διασυνδέσεις σεισμών που σημειώθηκαν στην Σερβομακεδονική ζώνη, ωστόσο οι σεισμολόγοι αποκλείουν κάποιο επηρεασμό της χώρας μας αυτή την χρονική περίοδο από αυτούς τους σεισμούς και τα ρήγματα των γειτονικών μας χωρών. Εμείς οφείλουμε ωστόσο να είμαστε σε εγρήγορση, καθώς η χώρα μας όπως όλοι γνωρίζουμε είναι αρκετά σεισμογενής και άρα είτε θέλουμε είτε όχι θα έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, κάτι το οποίο από την μεριά μας το απευχόμαστε.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΠΩΣ ΓΑΒΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ!!!
Βουλγαρία: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ κοντά στην πρωτεύουσα
Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βγουν στους δρόμους για να προστατευτούν.«Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε στις 03:00 τοπική ώρα, ταρακούνησε πολυκατοικίες και παράθυρα, αλλά δεν προκάλεσε θύματα ή σοβαρές ζημιές», δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, Νικολάι Νικόλοφ, σύμφωνα με το reuters.
Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού υπολογίζεται περίπου 22χλμ. δυτικά της Σόφιας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν σχετικά μικρό, κοντά στα 9χλμ.
Οι αρχικές εκτιμήσεις του USGS έκαναν λόγο για σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην δυτική πόλη Πέρνικ.
Η δήμαρχος της πόλης, Ρόσιτσα Γιανακίεβα, δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «ο σεισμός προκάλεσε την πτώση καμινάδων και την κατάρρευση ενός παλιού σπιτιού». «Περίπου 30 κάτοικοι στο Pernik ζήτησαν ιατρική βοήθεια, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν πρόβλημα υψηλής αρτηριακής πίεσης», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σχεδόν σε ολόκληρο το νοτιοδυτικό κομμάτι της Βουλγαρίας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου