Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Στους Γιατρούς του Κόσμου το Διεθνές Βραβείο Ωνάση «Εστία»...


Με την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Ωνάση «Εστία» για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, που διοργάνωσε το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ανθρωπιστική οργάνωση ‘’Γιατροί του Κόσμου’’ για την πρωτοβουλία της ‘’Ανοιχτό Πολυϊατρείο’’.




Το βραβείο «Εστία», που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 50.000 ευρώ, θεσπίστηκε φέτος από το ίδρυμα Ωνάση με σκοπό την επιβράβευση μιας αξιόλογης κοινωνικής και πρωτοποριακής πρωτοβουλίας κοινωνικής ένταξης μεταναστών και ανθρώπινης ανάπτυξης.
Με δέσμευση του ιδρύματος, το βραβείο πρόκειται να απονεμηθεί και στις δύο επόμενες διοργανώσεις του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών, που θα πραγματοποιηθούν το 2010 στο Μεξικό και το 2011 στη Μαδρίτη.

«Είμαστε ευτυχείς που το φετινό βραβείο απονέμεται σε μια οργάνωση διεθνούς αναγνωρισιμότητας αλλά και περήφανοι που με το βραβείο «Εστία» θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του πολύτιμου έργου της», δήλωσε ο πρόεδρος του ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Το πρόγραμμα των «Γιατρών του Κόσμου» επελέγη μεταξύ 27 συμμετεχόντων ανθρωπιστικών οργανώσεων και ΜΚΟ από όλη την Ελλάδα. Οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από την εξαμελή επιτροπή, που αποτελείται από Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς και ανθρώπους από την Κοινωνία των Πολιτών, με πρόεδρο (χωρίς ψήφο) τη γενική γραμματέα του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, Μαριάννα Μόσχου.

Στη συνέχεια, οι πέντε επικρατέστερες συμμετοχές βαθμολογήθηκαν από 20 μέλη της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών 2009.

«Είχαμε πολύ αξιόλογες συμμετοχές για το βραβείο και το έργο της βαθμολόγησης ήταν πράγματι δύσκολο», τόνισε η Μαριάννα Μόσχου, πρόεδρος της Επιτροπής Απονομής Βραβείου. «Μας τιμά που ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες φέτος προήλθαν από την Ελλάδα, του χρόνου θα προέρχονται από τη Λατινική Αμερική και το 2011 από την Ευρώπη.»

Οι Γιατροί του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου ιδρύθηκαν στη Γαλλία το 1980. Δέκα χρόνια μετά, μια ομάδα 150 μελών ίδρυσε το ελληνικό τους παράρτημα. Στα πλαίσια της ιατρικής ανθρωπιστικής τους δράσης, οι Γιατροί του Κόσμου στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, παρέχοντάς την δωρεάν, κυρίως σε περιθωριοποιημένες ομάδες μεταναστών στην Ελλάδα.

Η πρωτοβουλία αυτή προκύπτει από την πεποίθηση της οργάνωσης ότι μία από τις πρώτες ενδείξεις της κοινωνικής ανισότητας και της αποξένωσης εκφράζεται μέσω της περιορισμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και της αποτροπής ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Το δυναμικό της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» απαρτίζεται από εθελοντές ειδικευμένους γιατρούς, νοσοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, Έλληνες και μετανάστες, με τη βοήθεια των οποίων, τα τελευταία 12 χρόνια, έχουν λάβει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περισσότεροι από 150.000 μετανάστες ασθενείς από το Ιράκ, το Μπαγκλαντές, αφρικανικές χώρες, το Ιράν, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ουκρανία και την Αλβανία στις Πολυκλινικές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Χανίων Κρήτης.

Το πρόγραμμα «Ανοιχτό Πολυϊατρείο» προσφέρει δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ομάδες μεταναστών με περιορισμένη ή χωρίς καθόλου πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η Πολυκλινική των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα εξασφαλίζει και προωθεί την υγεία ανθρώπων, που ζουν υπό καθεστώς ελλιπούς ασφάλειας και επιπλέον προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτρέπει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη διάκριση. Περισσότεροι από 10.000 ασθενείς ετησίως δέχονται ιατρική, φαρμακευτική και κοινωνική υποστήριξη.

Οι «Ανοιχτές Πολυκλινικές», είναι ένα από τα πιο προηγμένα δωρεάν συστήματα περίθαλψης, που απευθύνονται ειδικά σε μετανάστες στην Ελλάδα.

Προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσφέρουν καινοτόμες προσεγγίσεις με έμφαση σε κρίσιμα θέματα:

-Περίθαλψη μητέρας-παιδιού

-Συμμετοχική και πολύ-πολιτισμική προσέγγιση

-Προσέγγιση σε όλους τους τομείς

-Ενοποιημένη και βιώσιμη προσέγγιση – συνδεσιμότητα (connectedness)

Εστία- η αρχαία θεά της εστίας, της οικιακής ζωής και της οικογένειας. Συμβολίζει το νέο σπίτι και τη νέα ζωή που χτίζουν οι μετανάστες στις χώρες που τους υποδέχονται.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες