Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΚΑΡΠΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ-ΑΓΡΟΤΩΝ


Σε αδιέξοδο κατέληξε η τετράωρη σύσκεψη της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή και εκπροσώπων από τα 14 μπλόκα του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου το βράδυ της Παρασκευής...
Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα μπλόκα της Αλαμάνας του Κάστρου και μερικών άλλων της βόρειας Ελλάδας ανέφεραν μετά το τέλος της συνάντησης ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και το μεσημέρι του Σαββάτου, σε συνελεύσεις που θα γίνουν στους τόπους των μπλόκων, θα πάρουν τις αποφάσεις τους για την μορφή του αγώνα τους.
Στο ξεκίνημα της συνάντησης η κ. Μπατζελή είχε επισημάνει ότι «κατανοούμε και ζούμε τα προβλήματα των αγροτών, τις αγωνίες και τα αιτήματά τους. Απαντάμε με τρόπο σαφή, τεκμηριωμένο και χρονικά οριοθετημένο». Τους κάλεσε δε να αρθούν στο ύψος της κοινωνικής τους ευθύνης και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Πακέτο μέτρων για το αγροτικό εισόδημα
Νωρίτερα την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Κομοτηνή με θέμα «Βαμβάκι - Καπνός στη Θράκη: το μέλλον των επιδοτήσεων και η πρόκληση των αγορών», η κα. Μπατζελή ανακοίνωσε δέσμη μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος. Ειδικότερα, ανακοίνωσε τα εξής:
Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος 2 ετών.
Αύξηση του ορίου των δανείων για το κεφάλαιο κίνησης των αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα, για την απόκτηση ρευστότητας για κάλυψη του 100% των καλλιεργητικών τους αναγκών.
Διοχέτευση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αγροτικών δανείων της περιόδου 2009-2010.
Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια.
Επέκταση των παραπάνω ρυθμίσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις υγιών και δυναμικών Οργανώσεων, Συνεταιρισμών, για ομάδες παραγωγών, Ενώσεις Συνεταιρισμών που, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της γνωστής χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Αύξηση από 7% σε 11% της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής.
Άμεση επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, με τη διαμόρφωση ειδικών προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των αγροτών.
Επίσης, η Κατερίνα Μπατζελή ανέφερε ότι: «Δώσαμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Το 2010 θα δοθούν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ. Ενισχύουμε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι αγρότες. Το επίδομα αυτό είναι μεγαλύτερο από το λεγόμενο επίδομα θέρμανσης». Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμπλήρωσε ακόμη ότι θα συνεχιστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Παράλληλα, τόνισε πως οι προγραμματισμένες εισροές προς τη γεωργία και τους παραγωγούς, έως το τέλος της χρονιάς θα ανέλθουν στα 5,5 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το διάλογο με τους αγρότες, η κα. Μπατζελή τόνισε ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό για να δεχθεί συντονιστικές επιτροπές, σωματεία και ενώσεις από όλη την Ελλάδα, ενώ το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα από το Μάρτιο, αναμένεται να γίνουν περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, ώστε να τεθούν και οι τοπικοί προβληματισμοί κάθε περιοχής.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες