Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Σοβαρό και πολυδιάστατο θέμα η εγκυμοσύνη στην εφηβεία



Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η μαία Ευαγγελία Αντωνίου, η οποία μαζί με τις μαίες Μ. Στύλιου και Μ. Περιβολάρη έκαναν την έρευνα, η μελέτη στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» περιλαμβάνει 21.182 τοκετούς, κατά το χρονικό διάστημα από 01/01/1999 - 31/12/2003, εκ των οποίων οι 1.822 από έφηβες (8,6%). Η μελέτη στο Νοσοκομείο «Αρεταίειο» περιλαμβάνει 5.811 τοκετούς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, εκ των οποίων οι 119 ήταν από έφηβες (2,05%). «Από το σύνολο των εφηβικών τοκετών, οι μισές αφορούν αλλοδαπές, εκ των οποίων ποσοστό 35,74% είναι αλβανικής καταγωγής», αναφέρει η κ. Αντωνίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό και πολυδιάστατο θέμα με κοινωνικές, οικονομικές και άλλες παραμέτρους. «Αν αναλογισθεί κανείς το ποσοστό των αλλοδαπών που μένουν στη χώρα μας και το ποσοστό της κύησης στην εφηβεία, μιλάμε για τεράστιο αριθμό εγκύων εφήβων διαφορετικών εθνικοτήτων», εξήγησε η κ. Αντωνίου.
Μελέτη για την εφηβική εγκυμοσύνη διενήργησαν και οι Χ. Σκουρφούντας και Μ. Κιούρτη από την Μαιευτική - Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου Πύργου με σκοπό την ανάδειξη της εφηβικής εγκυμοσύνης ως μείζων γυναικολογικό και κοινωνικό πρόβλημα της εφηβείας. Συγκεκριμένα, από το 2001 έως το 2008 στην κλινική κατεγράφησαν 438 εφηβικές εγκυμοσύνες ηλικίας 13 έως 19 ετών. Από αυτές, ποσοστό 58% κατέληξαν σε φυσιολογικό τοκετό, 21% σε καισαρική τομή, 12% παλινδρόμησαν, ενώ 9% κατέληξαν σε διακοπή για θεραπευτικούς λόγους. Από τις έφηβες που κατέληξαν σε τοκετό, το 76% ήταν άγαμες, το 43% Ελληνίδες, 34% τσιγγάνες και 23% αλλοδαπές.
Όπως επισημαίνουν οι μελετητές, οι εφηβικές εγκυμοσύνες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, παρ' όλο που δυσκολευόμαστε να το αποδεχτούμε και επιφέρουν αυξημένη νοσηρότητα τόσο στη γονιμότητα όσο και στην ψυχική ωρίμανση των εφήβων.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες