Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Το λευκό κρασί κάνει κακό στην υγεία των δοντιών

Λονδίνο — Ένα ποτήρι λευκό κρασί μπορεί να κάνει κακό στην υγεία των δοντιών, υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές, καθώς το όξινο «κύμα» διαβρώνει το σμάλτο πολύ περισσότερο απ' ότι το κόκκινο κρασί.

Και ένοχοι δεν είναι η ποικιλία του σταφυλιού, η προέλευση ή η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ, αλλά το pH και η διάρκεια επαφής του με την οδοντοστοιχία μας.
Ωστόσο, η κατανάλωση τυριών μαζί με το κρασί μπορεί να εξισορροπήσει τις αρνητικές επιδράσεις, διότι είναι πλούσια σε ασβέστιο. Το κρασί επιτίθεται στο ασβέστιο των δοντιών.
Σε εργαστηριακά πειράματα που έκαναν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Γιοχαννες Γκουτεμπεργκ» και δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nutritional Research, ενήλικα δόντια που εμβαπτίστηκαν σε λευκό κρασί για μια ημέρα είχαν απώλεια ασβεστίου και φωσφόρου σε βάθος έως και 60 μικρομέτρα στην επιφάνεια του σμάλτου, εύρημα πολύ σημαντικό.
Μάλιστα κρασιά που προέρχονταν από ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή του Ρήνου είχαν την μεγαλύτερη επίδραση στα δόντια, καθώς είναι γνωστό ότι έχουν πολύ χαμηλό pH.
Μια πιο «ήπια» επιλογή κρασιού θα ήταν ένα κόκκινο όπως το Πινο νουάρ ή το Ριόχα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ακόμη κι αν έχουν την δυνατότητα να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά από ένα βράδυ οινοποσίας, με την πάροδο των ετών η επαναλαμβανόμενη έκθεση τελικά επιφέρει τις βλάβες.
Μάλιστα, το επίμονο βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλεια οδοντικού σμάλτου.
Η τακτικής πάντως της απόλαυσης ενός ποτηριού λευκού κρασιού συνοδεία τυριών μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις για το σμάλτο, αφού το τυρί περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ασβεστίου.
Αυτό συντελεί στην ουδετεροποίηση και την ενίσχυση της δυναμικότητας της σιέλου να αναστείλει την όξινη επίθεση που δέχεται η στοματική κοιλότητα. Ωστόσο, τα φρούτα συνδυαστικά με ένα ποτήρι κρασί ή η μίξη λευκών κρασιών με φρουτοχυμούς ή σόδα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω οδοντικά προβλήματα.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν η κατανάλωση του λευκού κρασιού να γίνεται πάντα συνοδεία γεύματος και το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται 30 λεπτά μετά το γεύμα και την οινοποσία.
Η κατανάλωση κρασιού συνοδεία φαγητού συντελεί στην παραγωγή σιέλου που βοηθά στην ουδετεροποίηση της οξύτητας και στον περιορισμό της διάβρωσης του οδοντικού σμάλτου.
Το βούρτσισμα των δοντιών 30 λεπτά μετά, δίνει την δυνατότητα στο σμάλτο να ανακάμψει από την όξινη επίθεση που δέχθηκε και να γίνεται έτσι λιγότερο επιρρεπές στην διαδικασία του βουρτσίσματος.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες