Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Ενημέρωση για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα επιζητούν οι νέοι

Συστηματικότερη ενημέρωση σχετικά με το θέμα των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων επιζητούν οι νέοι, οι οποίοι όμως αντιδρούν στη χρήση του προφυλακτικού

Οι διαπιστώσεις προκύπτουν από μελέτες που θα παρουσιαστούν στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιών-Μαιευτών που ξεκινάει σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί στις 8 Νοεμβρίου.
Ερευνα με θέμα τη διερεύνηση των γνώσεων και στάσεων νέων ηλικίας 17- 25 ετών απέναντι στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα σε δείγμα 300 νέων ηλικίας 17-25 ετών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδος, εκπόνησε το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Όπως προέκυψε, το 96,7% του δείγματος γνώριζε τον όρο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, και το 53% είχε ενημερωθεί για αυτά από τα ΜΜΕ. Το 17,7% είχε νοσήσει από Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα στο παρελθόν, με τα κονδυλώματα να αναφέρεται ως συχνότερο. Οι προφυλάξεις που λάμβανε το δείγμα στις επαφές του είχαν σκοπό τόσο την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όσο και την προστασία από κάποιο νόσημα. Για τους 283 από τους 300 ερωτηθέντες, το ανδρικό προφυλακτικό είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας. Το 26,3% του δείγματος ανέφερε πως έχει έρθει σε επαφή, έστω και για μία φορά, χωρίς προφύλαξη για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Οι 209 ερωτηθέντες πιστεύουν πως ο βασικός παράγοντας αύξησης της συχνότητας εμφάνισης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων είναι η μη χρήση προφυλακτικού, ενώ οι 289 πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για συστηματικότερη ενημέρωση όσον αφορά τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα.
Η στάση των νέων σχετικά με τη χρήση του ανδρικού προφυλακτικού μελετήθηκε από το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με δείγμα 792 νέων, με ενεργό σεξουαλική δραστηριότητα, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε με τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου, το οποίο δημιουργήθηκε για αυτόν τον σκοπό.
Η πλειονότητα του δείγματος (85,9%) δήλωσε ότι γνωρίζει τους κινδύνους που συνεπάγεται η μειωμένη χρήση του ανδρικού προφυλακτικού, ενώ πιστεύουν ότι το κόστος αποτελεί παράγοντα μειωμένης χρήσης (57%). Σχεδόν οι μισοί νέοι (44,4%),έχουν ενημερωθεί για θέματα αντισύλληψης στο παρελθόν από τους συνομήλικούς τους και επιθυμούν να ενημερωθούν από το ιατρικό προσωπικό (65,5%) σχετικά με τη χρήση του ανδρικού προφυλακτικού. Ένα σημαντικό ποσοστό του δείγματος (28%) συνδυάζει άλλες μεθόδους αντισύλληψης με το ανδρικό προφυλακτικό. Επίσης, φαίνεται πως οι περισσότεροι νέοι που χρησιμοποιούν ανδρικό προφυλακτικό, κάνουν συστηματική χρήση μόνο σε περιστασιακές σχέσεις. Όπως συμπεραίνουν οι μελετητές, παρ' όλο που το επίπεδο των γνώσεων των νέων για το θέμα του ανδρικού προφυλακτικού είναι ικανοποιητικό, δυσκολία παρατηρείται στην εφαρμογή αυτών των γνώσεων στην πράξη.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες