Οι Αμερικανοί λατρεύουν τα παρατσούκλια. Τη CIA τη λένε «The Company» (H Εταιρεία). Τη Μαφία «The Family» (Η Οικογένεια). Την Goldman Sachs «The Firm» (Η Φίρμα). Γκόλντμαν και Σαξ ήταν δύο Γερμανοεβραίοι μετανάστες. ‘Ιδρυσαν την τράπεζα το 1869, αλλά δεν θα μπορούσαν ίσως να φανταστούν ότι θα γινόταν σήμερα η μεγαλύτερη στον κόσμο, αλλά και μια πραγματική, αν και αφανής, όσο μπορεί, υπερκυβέρνηση του κόσμου.
Η Γκόλντμαν δεν έχει απλώς καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, είναι, σε μεγάλο βαθμό, η κυβέρνηση. Το μυστικό της επιτυχίας της; ‘Εσπαγε πρώτη όλες τις κρατικές ρυθμίσεις και ηθικές δεοντολογίες, ποντάροντας και κερδίζοντας από την χρεωκοπία των πελατών της! Μπορούσε να το κάνει, γιατί είχε ανθρώπους της στην κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σε ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επηρεάζει καθοριστικά τις αποφάσεις που διαμορφώνουν την τραπεζική αγορά και τις ρυθμίσεις της.
Η Γκόλντμαν εκμεταλλεύθηκε τις “απελευθερώσεις” και την κατάργηση των περισσότερων φραγμών και ρυθμίσεων (που συχνά προκάλεσε η ίδια), συμπρωταγωνιστώντας στο στήσιμο της μιας φούσκας μετά την άλλη. Μπόρεσε να το κάνει, γιατί επηρέαζε με τους ανθρώπους της καθοριστικά την αμερικανική και ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.
Όταν ξέσπασε η κρίση, η Γκόλντμαν χρησιμοποιίησε τον άνθρωπό της στην κυβέρνηση, τον Υπουργό Οικονομιών Πόλσον για να αποτρέψει κάθε συνδρομή στις τράπεζες, οδηγώντας στη χρεωκοπία τον κύριο ανταγωνιστή της, τη Λήμαν Μπράδερς. Όταν η Λήμαν χρεωκόπησε, ο Πόλσον άλλαξε αμέσως ρότα και έσπευσε να διασώσει τις υπό χρεωκοπία τράπεζες. Η Γκόλντμαν όχι μόνο απηλλάγη του κύριου ανταγωνιστή, αλλά και κέρδισε 13 δις δολλάρια από το σχέδιο σωτηρίας.
H μέθοδος της Φίρμας είναι ο … εισοδισμός, τόσο επιτυχής που η τράπεζα απέκτησε και δεύτερο παρατσούκλι, αφού την ονομάζουν και “κυβέρνηση Ζακς”. Επιλέγει στελέχη της, και μετά τους …,βρίσκει δουλειά στις κεντρικότερες θέσεις του παγκόσμιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος.
Ιδού τρία από τα αστέρια του δικτύου της στην Ευρώπη που αυτό το διάστημα έχουν αναλάβει την διάλυση των Ευρωπαϊκών κρατών.
Mario Draghi: είναι ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Είναι απόφοιτος των Οικονομικών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Ήταν υπεύθυνος για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ιταλία 1993 – 2001. Έγινε διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας το 2006. Από το 1993 έως το 2006 υπηρέτησε σε διάφορα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Από το 2002 έως το 2006 διετέλεσε αντιπρόεδρος για την Ευρώπη στην Goldman Sachs.
————————————————————————————————————————————
Λουκάς Παπαδήμος: μόλις διορίστηκε ως πρωθυπουργός στην Ελλάδα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία – Μηχανολογία και έκανε διδακτορικό στα οικονομικά. Μέχρι το 1985 εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ και ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Το 1985 ο Λουκάς Παπαδήμος επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο βιογραφικό του Λουκά Παπαδήμου υπάρχουν υψηλές θέσεις στα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα Ελλάδας και Ευρώπης.
Είναι μέλος του λόμπι που ονομάζεται
Trilateral Commission (Τριμερής Επιτροπή). Πρόκειται για οργανισμό που έφτιαξαν στη δεκαετία του ’70 εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών από τα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα της τότε εποχής (ΗΠΑ, Δ. Ευρώπη, Ιαπωνία) και είχε ως ρητό στόχο τον περιορισμό των δημοκρατικών κατακτήσεων των λαών και την αύξηση της εξουσίας των εταιρειών αυτών.
Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μια θέση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο τo 1998, όταν η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ως κύρια επιδίωξη την ένταξη στην ΟΝΕ.
(Τα νούμερα δεν έβγαιναν και ο
Κώστας Σημίτης επέλεξε τον δρόμο του μασκαρέματος του χρέους. Για να το κάνει απευθύνθηκε, σύμφωνα με τους New York Times και τη Wall Street Journal, στη διαβόητη Goldman Sachs.
Η Γκόλντμαν βγάζει 300 εκατομμύρια δολλάρια, για να κρύψει η ελληνική κυβέρνηση, όλο κι όλο, ένα δάνειο ενός δις. 30% εις βάρος του ελληνικού δημοσίου πάει το νταβατζηλίκι. Ο οίκος αξιολόγησης Μούντις καλύπτει την επιχείρηση αξιολογώντας με άριστα την Ελλάδα.
Με τη μέθοδο αυτή, η Αθήνα χρησιμοποίησε διάφορα δομημένα προϊόντα για να κρύψει το πραγματικό ύψος του χρέους επιτρέποντας στην Ελλάδα να εκπληρώσει τεχνικά, όχι όμως και ουσιαστικά, τα κριτήρια του Μάαστριχτ, πρακτική που άρχισε το 1998 και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 2009. Η Γκόλντμαν, η Εθνική Τράπεζα και η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησαν ένα “νεφέλωμα” διεθνών εταιρειών που ειδικεύτηκαν στην αγοραπωλησία ελληνικών τίτλων μετασχηματισμένων σε ιδιόμορφα, δομημένα προϊόντα).
Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρέμεινε μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και έμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 2010.
Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.
Το 2010 ο Λουκάς Παπαδήμος τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.
Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται, όπως και τα περισσότερα κορυφαία πολιτικά στελέχη των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και ηγετικά στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέλος της λέσχης Bilderbeng.
————————————————————————————————————————————–
Mario Monti: Πήρε πτυχίο Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου και συνέχισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Γέιλ, τις μεταπτυχιακές σπουδές του. Μέλος της Τριμερούς Επιτροπής και της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ – σύμφωνα με την Wikipedia – διορίστηκε Goldman Sachs International, το 2005.
Η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1969: έγινε καθηγητής Οικονομίας στο πανεπιστήμιο του Τρέντο της βόρειας Ιταλίας. Την αμέσως επόμενη χρονιά, μετακινήθηκε στο πανεπιστήμιο του Τορίνου, και το 1985 επέστρεψε στο Μιλάνο, στο γνωστό πανεπιστήμιο Μποκόνι. Το 1989 εκλέγεται πρύτανης και το 1994, πρόεδρος του Μποκόνι.
Το 1994 η πρώτη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον επιλέγει ως επίτροπο της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιο για την εσωτερική αγορά, τις χρηματιστικές υπηρεσίες και την χρηματοοικονομική ολοκλήρωση.
Το 1999 η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Μάσιμο Ντ’ Αλέμα επιβεβαιώνει την παραμονή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αρμοδιότητες αυτή την φορά για τον ανταγωνισμό.
Ήταν πρόσφατα διορισθείς γερουσιαστής για τη ζωή και την Ευρωπαϊκή Ένωση και όπως δείχνουν τα πράματα θα είναι εντός του Σαββατοκύριακου, ο νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Ιταλίας.
Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε –σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ– από τον κ. Μόντι να μη φύγει από τη Ρώμη το Σαββατοκύριακο, ενισχύοντας τη φήμη ότι θα αποτελέσει τον νέο πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης. Υπέρ της επιλογής του ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού έχουν ταχθεί τα περισσότερα ιταλικά κόμματα, με εξαίρεση τη Λέγκα του Βορρά αλλά και το κόμμα του πρώην δικαστή Αντόνιο ντι Πιέτρο. Στους υποστηρικτές του κ. Μόντι «εντάχθηκε» και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η Ιταλία, πάντως, εξακολουθεί να δέχεται τις πιέσεις των εταίρων της, με την κ. Μέρκελ να υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας αποσαφήνισης του θολού πολιτικού τοπίου στη χώρα.
Αυτά είναι τα τρία στελέχη της Goldman Sachs που έχουν εκπαιδευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Το διακύβευμα: υποδούλωση Ελλάδας, υποδούλωση Ευρώπης, και η απαρχή στην Εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.