Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

BRIC: Η αναδυόμενη οικονομική υπερδύναμη

Η αρχή έγινε τον Ιούνιο του 2009 στο Γιεκαρίνενμπουργκ της Ρωσίας: η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και φυσικά η οικοδέσποινα Ρωσία προσπάθησαν τότε για πρώτη φορά να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να μεταφραστεί και σε πολιτική ισχύ η όλο και μεγαλύτερη οικονομική δύναμη που διαθέτουν. Από σήμερα η «BRIC» γίνεται πλέον «BRICS», καθώς στην ομάδα των τεσσάρων προστίθεται για πρώτη φορά και η Νότια Αφρική.
Ποια είναι όμως τα κοινά συμφέροντα των συμμετεχόντων;
Ο Τομπίας Γκάϊερ, επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων αγορών στις επενδυτική εταιρία Ökofonds, υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κοινή αφετηρία:

«Οι χώρες αυτές έχουν διαφορετική πορεία και ο μοναδικός κοινός παρονομαστής τους είναι ότι καταγράφουν εντυπωσιακούς δείκτες ανάπτυξης – και φυσικά ότι πρόκειται για μεγάλες χώρες. Υπάρχουν και άλλες αναδυόμενες χώρες με καλύτερα ακόμα κοινωνικο- οικονομικά στοιχεία, οι οποίες όμως δεν παρουσιάζουν το ίδιο στρατηγικό ενδιαφέρον, γιατί αποτελούν πολύ μικρότερες αγορές».

Διαφορετικά συμφέροντα – κοινές ανάγκες;

From left: Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and President Dmitry Medvedev seen at the first full-fledged summit of Brazil, Russia, India and China, collectively called BRIC, in the Ural Mountains city of Yekaterinburg, Russia, Tuesday, June 16, 2009. Brazil, Russia, India and China on Tuesday called for a more diversified international monetary system, but wrapped up their first full-fledged summit by avoiding any explicit criticism of the world's dominant currency, the U.S. dollar. (AP Photo/ RIA Novosti, Vladimir Rodionov, Presidential Press Service)Στη Ρωσία είχε γίνει η πρώτη σύνοδος κορυφής των αναδυόμενων οικονομιών. 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα στις χώρες BRIC. Οι δείκτες ανάπτυξης κυμαίνονται από +4% ετησίως στη Ρωσία έως +10% στην Κίνα. Σημαντική επιτυχία, αλλά μάλλον όχι αρκετή για μία επιτυχημένη συμμαχία, υποστηρίζει ο Μάρκους Γιέγκερ αναλυτής της Deutsche Bank:

«Η Βραζιλία και η Ρωσία διαφέρουν μεταξύ τους, αλλά και οι δύο είναι περισσότερο εξαρτημένες από εξαγωγές πρώτων υλών σε σχέση με την Ινδία ή την Κίνα – οι οποίες με τη σειρά τους αναγκάζονται να εισάγουν πρώτες ύλες. Στην Κίνα οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων φέρνουν ανάπτυξη. Ενώ η Ινδία τα πάει καλά στις υπηρεσίες, στην πληροφορική για παράδειγμα, αλλά η ανάπτυξή της βασίζεται περισσότερο στην εσωτερική ζήτηση.»

Ιδιαίτερα η Ρωσία φαίνεται παράταιρη στη νέα συμμαχία. Σήμερα μπορεί να έχει το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στην ομάδα των «4», αλλά ο Μάρκους Γκάγιερ, πιστεύει ότι στην πραγματικότητα οδεύει προς την παρακμή, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, που έχουν μπροστά τους λαμπρό μέλλον.

«Θα έλεγα ότι η Ρωσία βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση. Αλλά βέβαια αυτό είναι σχετικό, αν δούμε που έχει πάει η τιμή του πετρελαίου. Όσο παραμένει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, η Ρωσία θα επωφελείται περισσότερο απ΄όλους στην ομάδα BRIC».

Ο ρόλος του κράτους στην οικονομία

Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva, Russian President Dmitry Medvedev,Chinese President Hu Jintao and Indian Prime Minister Manmohan Singh, from left, seen at the first full-fledged summit of Brazil, Russia, India and China, collectively called BRIC, in the Ural Mountains city of Yekaterinburg, Russia, Tuesday, June 16, 2009. Officials from Russia, China and Brazil have said in recent weeks that they would invest in bonds issued by the International Monetary Fund to diversify their dollar-heavy currency reserves. While BRIC members share a desire to play a bigger role in creating a new global financial order and counterbalancing the West and Japan, their often contradictory interests would make forging a common policy a difficult task.(AP Photo/Mikhail Metzel)Η Κίνα διατηρεί τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι δημογραφικές εξελίξεις και κυρίως η γήρανση του πληθυσμού κρίνονται αρνητικά στη Ρωσία, ενώ θα προβληματίσουν και την Κίνα, εάν συνεχιστεί η «πολιτική του ενός παιδιού». Αντιθέτως στη Βραζιλία και στην Ινδία αναδύεται μία νέα, δυναμική μεσαία τάξη, η οποία όχι μόνο παράγει, αλλά και καταναλώνει, ενισχύοντας έτσι την εσωτερική ζήτηση. Και μία ακόμα ειδοποιός διαφορά: το κράτος παραμένει κυρίαρχο στην οικονομία τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Κίνα, σε αντίθεση με τη Βραζιλία ή την Ινδία, υπενθυμίζει ο Μάρκους Γιέγκερ:

«Υπάρχουν τριβές ανάμεσα στις τέσσερις αυτές χώρες. Ένα παράδειγμα: η Βραζιλία έχει πρόβλημα με το ισχυρό της νόμισμα και διαμαρτύρεται ότι η Κίνα διατηρεί τη δική της ισοτιμία σε χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό το θέμα οι θέσεις της Βραζιλίας πλησιάζουν τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Μπορεί λοιπόν η ομάδα BRIC να βγάζει ωραία ανακοινωθέντα, αλλά πίσω από τις δηλώσεις κρύβονται και κάποιες αντιπαραθέσεις».

Οι αντιπαραθέσεις μπορεί να ενταθούν με την ένταξη της Νότιας Αφρικής στη νέα συμμαχία. Ο δείκτης ανάπτυξης των Νοτιοαφρικανών περιορίζεται στο +3%, ενώ ο πληθυσμός της χώρας δεν ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια, πολύ λίγα για τα δεδομένα της συμμαχίας. Φαίνεται όμως ότι η σημερινή ομάδα BRIC δεν ενδιαφέρεται τόσο για την Νότια Αφρική καθεαυτή, αλλά για ολόκληρη την Αφρική – μία αχανή ήπειρο, που θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των αναδυόμενων χωρών για φτηνές πρώτες ύλες.


Jutta Wasserrab/Γιάννης Παπαδημητρίου


«Η χρηματιστική συνεργασία των χωρών-μελών της BRIC (Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας) – ειδικότερα, η συμφωνία για το εμπόριο σε εθνικά νομίσματα – θα συμβάλει στη σύμπραξη αυτών των χωρών στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της βιομηχανίας κατασκευής αεροπλάνων, στην αξιοποίηση του διαστήματος και σε άλλους τομείς.»



Αυτή την άποψη εξέφρασε ο Πρόεδρος Μεντβέντιεφ σε άρθρο με τον τίτλο «Χώρες BRIC: κοινοί στόχοι – κοινή δράση», αφιερωμένο στην Σύνοδο κορυφής του Οργανισμού που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Βραζιλία. Στα κράτη-μέλη αυτού του Οργανισμού αναλογεί το 26% του εδάφους του κόσμου, η δε συμβολή τους στην αύξηση των δειχτών της παγκόσμιας οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει το 50%.



Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον ρόλο που θα διαδραματίσει αυτός ο συνασπισμός στα επόμενα χρόνια; Ποιες οι σχέσεις του με κορυφαίο τραπεζικό οργανισμό που έχει παίξει επίσης σημαντικό ρόλο και στις εξελίξεις στη χώρα μας; Ποια η σχέση της Γερμανίας μαζί του; Γιατί είχε ο πρωθυπουργός της χώρας μας επαφές με αξιωματούχους των τεσσάρων αυτών χωρών τον Φεβρουάριο και ποιος ο ρόλος του ΔΝΤ με όλα αυτά;



Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σύντομα, σε μια σχετική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.

BRIC
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το αρκτικόλεξο BRIC, στην οικονομία, αναφέρεται στις χώρες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, οι οποίες θεωρούνται πως βρίσκονται σε ένα παρόμοιο στάδιο πρόσφατα προηγμένης οικονομικής ανάπτυξης. Το όνομα προέρχεται από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων των χωρών (Brazil, Russia, India, China). Συνήθως αναφέρονται ως «BRICs» ή «χώρες BRIC» ή, εναλλακτικά, ως «Μεγάλες Τέσσερις» (Big Four). Δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο BRICS, που αποτελεί έναν πολιτικό οργανισμό των τεσσάρων αυτών χωρών μαζί με τη Νότια Αφρική.

Το ακρωνύμιο επινοήθηκε από τον Τζιμ Ο'Νιλ (Jim O'Neill), πρόεδρο της Goldman Sachs Asset Management, σε ένα έγγραφο του 2001 με τίτλο «Building Better Global Economic BRICs».[1][2][3] Έχει τεθεί σε ευρεία χρήση ως ένα σύμβολο της αλλαγής στην παγκόσμια οικονομική εξουσία, μακριά από τις αναπτυγμένες οικονομίες των G7, στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε το 2005, το Μεξικό και η Νότια Κορέα ήταν οι μόνες άλλες χώρες συγκρίσιμες με τις BRIC, αλλά οι οικονομίες τους αποκλείστηκαν αρχικά επειδή θεωρούνταν ήδη πιο ανεπτυγμένες, καθώς ήταν ήδη μέλη του ΟΟΣΑ.[4]

Αρκετές από τις πιο αναπτυγμένες από τις χώρες του Next Eleven (N-11), ιδίως η Τουρκία, το Μεξικό, η Νιγηρία και η Ινδονησία, θεωρούνται πως έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να ενταχθούν στις χώρες BRIC. Κάποιες άλλες αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν ακόμη φθάσει στο οικονομικό επίπεδο των Ν-11, όπως η Νότια Αφρική, φιλοδοξούν να βρεθούν στο επίπεδο των BRICs. Οικονομολόγοι του Reuters στη συνάντηση Investment Outlook Summit του 2011, που πραγματοποιήθηκε στις 6-7 Δεκεμβρίου 2010, απέρριψε την ιδέα η Νότια Αφρική να ενωθεί με τις BRIC[5], ενώ ο Τζιμ Ο'Νιλ ανέφερε πως υπάρχουν πιέσεις για να ενταχθούν νέες χώρες στο ίδιο επίπεδο. Ανέφερε επίσης πως η Νότια Αφρική, με πληθυσμό κάτω των 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, ήταν πάρα πολύ μικρή οικονομίας για να ενταχθεί στις τάξεις των BRIC.[6] Ωστόσο, οι χώρες του BRIC αποφάσισαν το σχηματισμό ενός πολιτικού οργανισμού στον οποίο συμπεριέλαβαν και τη Νότια Αφρική, ιδρύοντας έτσι την BRICS.[7]

Η Goldman Sachs είχε υποστηρίξει ότι, επειδή οι τέσσερις χώρες BRIC αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, μέχρι το 2050 το σύνολο των οικονομιών τους τους θα μπορούσε να επισκιάσει το σύνολο των οικονομιών των σημερινών πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Οι τέσσερις αυτές χώρες, στο σύνολό τους, σήμερα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο της επιφάνειας της γης και πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.[8][9]

Αν και η Goldman Sachs δεν υποστηρίζει ότι χώρες BRIC θα οργανωθούν σε ένα οικονομικό μπλοκ ή μια επίσημη ένωση όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση[10], υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες παρατηρήσεις πως « οι τέσσερις χώρες BRIC έχουν προσπαθήσει να σχηματίσουν ένα "πολιτικό κλαμπ" ή μια "συμμαχία" », και ως εκ τούτου να μετατρέψουν «την αυξανόμενη οικονομική ισχύ τους σε μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή».[11][12]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες