ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 65.... |
Υπερψηφίστηκε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αργά το βράδυ της Τετάρτης (30/6).
Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε σε όσους τον κατηγορούν για αθέτηση υποσχέσεων στο θέμα του Ασφαλιστικού λέγοντας πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη αντιπρόταση. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων εφαρμογής του Μνημονίου εάν τα δικαστήρια της Ελλάδας καταδικάσουν ως αντισυνταγματικέ ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.
«Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ανακάλυψε κανένα θέμα συνταγματικότητας στο νομοσχέδιο. Αν όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας βρει θέμα, γιατί να είναι κακό για την κυβέρνηση; Όταν φτιάχναμε το Μνημόνιο, η Τρόικα άκουγε μονάχα δύο ειδών επιχειρήματα - δημοσιονομικής φύσεως και διεθνούς νομολογίας.
Παρότι παρέκαμπτε επιχειρήματα εσωτερικού δικαίου, ενδιαφερόταν για επιχειρήματα που επικαλούνταν την νομολογία του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η Ελλάδα ωστόσο, δεν είναι τυχαία χώρα: Ανήκει στην Ευρωζώνη - και η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων των χωρών της Ευρωζώνης, δημιουργεί δεδομένα. Είναι αποκούμπι για εμάς» είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Λοβέρδος.
«Οι εισφορές δεν αυξάνονται. Δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, αλλά μόνον οι μέσοι όροι - και η αύξηση του μέσου όρου, είναι απαραίτητη. Για το τρίτο «δεν», υπάρχει όντως θέμα. Έχουμε διαρθρώσει ένα σύστημα που παράγει 7% μείωση των συντάξεων μεσοσταθμικά. Το ποσοστό αναπλήρωσης κατεβαίνει στο 64% με τη λειτουργία του αναλογικού συστήματος, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Δεν κρύβουμε πως κάποιος θα κρίνει και την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Είναι δίκαιο να πείτε ότι υπάρχει θέμα. Έχουμε όμως τις δυνατότητες να φύγουμε απ’ τις αξιώσεις των δανειστών μας; Δεν θα πηγαίναμε εκεί αν δεν υπήρχαν τα γεγονότα του Μαΐου και το Μνημόνιο - και είναι θέμα της κυβέρνησης, με μείωση της σπατάλης και αναπτυξιακή πολιτική, να αυξήσει την εισοδηματική της πολιτική», προσέθεσε.
Εντωμεταξύ, ανέφερε πως το νομοσχέδιο πέρα από τα αρνητικά στοιχεία έχει και θετικά όπως είναι το εργόσημο, ο διαχωρισμός των συντάξεων και των υπηρεσιών υγείας, ο προσδιορισμός των συντάξεων που θα προκύπτει από «ακλόνητα δεδομένα» και η ρύθμιση για την διαδοχική σύνταξη.
Επιφυλάξεις βουλευτών
Από την πλευρά του ο Χρήστος Πρωτόπαπας από το ΠΑΣΟΚ πρότεινε «Πρέπει να έχουμε ανοιχτή την προσδοκία των πολιτών, ότι μετά την έξοδο από την κρίση, η 13η και 14η σύνταξη, σταδιακά θα επανέλθουν. Να επιδιώξουμε μία ακόμη μεταβατική περίοδο για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα».
Το ίδιο ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής επισημαίνοντας ότι «αν εργαστούμε όλοι μαζί, θα βρεθεί το 1,8 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν στους συνταξιούχους». Παράλληλα, δήλωσε δύσπιστος για τη βιωσιμότητα του νομοσχεδίου μέχρι το 2060 φέρνοντας ως παράδειγμα τα λεγόμενα του Δημήτρη Ρέππα για το δικό του νομοσχέδιο. «Εσείς λέτε σήμερα, ότι θα φθάσει μέχρι το 2060. Ποιος το εγγυάται αυτό;».
Παρόμοιες επιφυλάξεις εξέφρασε και η βουλευτής της ΝΔ, Ευγενία Τζουμάνη μιλώντας για κανόνες που θα την εξασφαλίζουν.
«Η εγγύηση, δεν σημαίνει πάντα χρηματοδότηση. Σημαίνει και κανόνες λειτουργίας, έλεγχο της πορείας των πόρων, διαρκή εποπτεία. Δεν είναι η εγγύηση ένα θέμα μιας παρέμβασης και τέρμα», απάντησε ο υπουργός Εργασίας.
Την έντονη επίκρισή της εξέφρασε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα, ότι η φράση «δεν υπάρχει σάλιο» ήταν προάγγελος μιας πολιτικής που αποσκοπεί στο να αλλάξει την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και να το καταστήσει κεφαλοποιητικό.
«Όχι απλά καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση, αλλά παρουσιάζεται και ως συμβολή του κράτους, η καταβολή ενός προνοιακού επιδόματος, για να θολώσει το πεντακάθαρο μήνυμα, ότι η σύνταξη επαφίεται στους νόμους της αγοράς, και μάλιστα στην ανθρωποφάγο αυτή εποχή», επισήμανε.
Αντιδρασεις βουλευτών και συνδικάτων
Πυρά κατά των νέων μέτρων που αφορούν την ασφάλιση και τα εργασιακά εξαπέλυσαν συνδικάτα και φορείς, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας.
"Οι επιπτώσεις είναι παντού, έχουμε μια βίαιη ανατροπή κατακτήσεων μιας ζωής και που αναδεικνύουν μείζον δημοκρατικό ζήτημα", τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, σημειώνοντας ότι "ο λαός δεν ρωτήθηκε στις πρόσφατες εκλογές για αυτό τον ακρωτηριασμό του κοινωνικού κράτους".
"Ως πλέον αντικοινωνικό και βάρβαρο μέτρο" χαρακτήρισε την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει ούτε καν καμία μεταβατικότητα ως προς τις αλλαγές στις μητέρες ανηλίκων και στα βαρέα και ανθυγιεινά.
"Το νομοσχέδιο παράγει ανασφάλεια κάνοντας ένα ακόμη έωλο και πελατειακό βήμα" σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος.
"Το ασφαλιστικό σύστημα μετατράπηκε σε κοινωνική νάρκη", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, συμπληρώνοντας ότι "χρειάζεται νοικοκύρεμα και ορθολογική διοίκηση".
"Καλά γηρατειά με το νέο ασφαλιστικό" ευχήθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας, Βασίλης Κορκίδης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ
- Αγριεύει η κατάσταση στο Αιγαίο... Απετράπη τουρκική επιχείρηση σε νησί!
- ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΝΤΥΘΗΚΕ...ΜΠΑΤΜΑΝ!
- ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΛΙΟΝΑΚΗ;
- Αυτό είναι το προσχέδιο για τον έντιμο συμβιβασμό της Αθήνας με τους δανειστές
- ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3-ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ!
- 1984-FULL MOVIE (greek subtitles)
- Φόβος για μεγάλο σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ!
- ΤΖΟΝ ΠΕΡΚΙΝΣ: «Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων»
- Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ...
- Infomania: Μήπως είστε κι εσείς εξαρτημένοι;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου