Ο μηχανισμός που κάνει το σπέρμα να «κολυμπά» όταν φτάνει κοντά στο ωάριο, μπορεί μια μέρα να οδηγήσει τους ερευνητές στην ανάπτυξη μιας νέας μορφής ανδρικής αντισύλληψης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο εξηγούν ότι μικροσκοπικοί πόροι στην επιφάνεια του σπέρματος του επιτρέπουν να αλλάζει το εσωτερικό pH του, το οποίο με τη σειρά του δίνει το έναυσμα για τις κινήσεις του ουραίου τμήματος του σπέρματος.
Η παρατήρηση αυτή εξηγεί γιατί η χρήση της ινδικής κάνναβης προκαλεί στειρότητα.
Το σπέρμα δεν ξεκινά να κινείται από τη στιγμή της εκσπερμάτισης, καθώς έχει περιορισμένες δυνάμεις, και για να έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στο ωάριο, πρέπει να καθυστερεί την απότομη εκτίναξη του μέχρι να βρεθεί αρκετά κοντά στο ωάριο.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι το επίπεδο κινητικότητας του σπέρματος κατευθύνεται από το εσωτερικό pH, πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι το περιεχόμενο του, αλλά η μέθοδος τροποποίησης του την κατάλληλη στιγμή έχει αποδειχθεί απατηλή.
Οι Αμερικανοί ερευνητές εξηγούν ότι το σπέρμα για να αυξήσει το pH του και να γίνει πιο αλκαλικό χρειάζεται να ξεφορτωθεί τα πρωτόνια και επιτέλους εντοπίστηκαν οι πόροι στην επιφάνεια του σπέρματος που του επιτρέπουν να κάνει ακριβώς αυτό.
Η συγκέντρωση των πρωτονίων εντός του κυτταρικού σπέρματος είναι 1.000 φορές υψηλότερη απ' ότι απέξω. Αν ανοιχθεί ένας πόρος, τα πρωτόνια εξέρχονται και έτσι καθίσταται εφικτός ο εντοπισμός του μορίου που τους επιτρέπει να βγαίνουν έξω.
Οι πόροι αυτοί ή κανάλια πρωτονίων Hv1 όπως ονομάζονται, φαίνεται ότι διεγείρονται για να ανοίξουν ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Ανταποκρίνονται στην ουσία ανανδαμίδη, η οποία είναι παρούσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό κανάλι και στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κοντά στο ωάριο.
Η ανανδαμίδη είναι ένα ενδοκανναβινοειδές, που επηρεάζει τους νευρώνες, αλλά πιθανόν τα κανναβινοειδή που εμπεριέχονται στην ινδική κάνναβη να μπορούν να μιμηθούν κάποιες απ' τις επιδράσεις της, γεγονός που εξηγεί γιατί η χρήση ινδικής κάνναβης έχει σχετιστεί με την ανδρική στειρότητα.
Η ινδική κάνναβη ίσως ενεργοποιεί το σπέρμα πρόωρα, αφήνοντάς το τελικά να καταστραφεί μέσα σε λίγες ώρες.
Το νεοανακαλυφθέν κανάλι μπορεί να αξιοποιηθεί από ένα φάρμακο που θα αναστέλλει την απελευθέρωση των πρωτονίων, αφήνοντας το σπέρμα σε ρευστή μορφή.
Όλα αυτά τα δεδομένα είναι σημαντικά για τη γονιμοποίηση και τώρα που οι επιστήμονες βρήκαν το μόριο που ευθύνεται για την υπογονιμότητα των ανδρών μπορούν να το εμποδίσουν να ενεργοποιείται και να γονιμοποιεί το ωάριο, ως ένα νέο ανδρικό αντισυλληπτικό μέσο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου