Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Αμετακίνητοι οι αγρότες 12 μπλόκων - Έκλεισε ξανά ο Προμαχώνας...


Αμετακίνητοι στις θέσεις τους αποφάσισαν να παραμείνουν εκπρόσωποι των αγροτών δώδεκα μπλόκων από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολύωρη σύσκεψη το μεσημέρι της Κυριακής (07/02) στον Τύρναβο Λάρισας.



Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης προέβησαν σε μια λακωνική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρουν ότι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αλλάξει η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης.
Την απόφασή τους να κλείσουν ξανά, από το μεσημέρι της Κυριακής (07/02), τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, πήραν οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Το μπλόκο του Προμαχώνα, είναι το τελευταίο αγροτικό μπλόκο που έμεινε στη θέση του, έναντι των άλλων δύο μπλόκων, του Στρυμονικού και των Κερδυλλίων, που αποχώρησαν την Παρασκευή το πρωί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Αλιστράτης, Γιώργο Κασάπογλου, ο Προμαχώνας θα παραμείνει κλειστός μόνο για τα φορτηγά, ενώ επιτρεπτή θα είναι η διέλευση από και προς τη Βουλγαρία για τα ΙΧ επιβατικά οχήματα και φορτηγά.

18 σύλλογοι αγροτών θα συμμετάσχουν στην απογευματινή συνάντηση των αγροτών που παραμένουν στα μπλοκα, τη Δευτέρα (08/02) στη Νίκαια.

Μεταξύ αυτών, και οι αγρότες από το μπλόκο της Δοϊράνης στο Κιλκίς, που το περασμένο Σάββατο συναντήθηκαν στο Άγκιστρο Σερρών και συναποφάσισαν την διεκδίκηση εννέα κοινών αιτημάτων.

Τα αιτήματα τους είναι τα εξής::

-Ο μη διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη,

-Η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα,

-Η προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα,

-Η σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των ‘’νόμιμων’’ και ‘’παράνομων’’ παρακρατήσεων,

-Η μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων,

-Το πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων,

-Η πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του,

-Η μη φορολόγηση στα χωράφια και

-Η μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.


Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε από τη «Βαμβακουργική» και «Καπνική», στο πλαίσιο της 23ης ετήσιας έκθεσης «AGROTICA», οι παραγωγοί καπνού και βάμβακος επιθυμούν να συναντηθούν με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να τους καταστήσει σαφή τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθεί το 50% των επιδοτήσεων, ύψους 560 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνού «Η Καπνική», Θεόδωρος Ιορδανίδης, σημείωσε πως τα χρήματα των επιδοτήσεων πρέπει να καταλήξουν στους πραγματικούς δικαιούχους, τονίζοντας πως θα ζητηθούν εγγυήσεις από την υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να διασφαλιστεί η φετινή παραγωγή καπνού.

Ως «Βατερλό» για την ελληνική γεωργία χαρακτήρισε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τα καπνά το 2004 ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕ, Νίκος Λιόλιος, επικρίνοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημειώνοντας πως εφαρμόζει «κατά κύριο λόγο αντικαπνική και όχι αντικαπνιστική πολιτική».

Βάσει στοιχείων που κατέθεσαν εκπρόσωποι της «Βαμβακουργικής», από το βαμβάκι αποκτούν εισόδημα 150.000 οικογένειες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η στροφή προς την παραγωγή ποιοτικού βάμβακος, μέσω του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης, αποτελεί μονόδρομο για να κατορθώσει το προϊόν να είναι ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες