Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ


O εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Τομ Βαν Λίρουπ επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έλαβε την Τρίτη επιστολή από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ στην οποία διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από τους Έλληνες αγρότες...


Στην επιστολή του, ο κ. Μπορίσοφ αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να άρουν τα εμπόδια αυτά και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό. Ερωτηθείς σχετικά, ο Τομ Βαν Λίρουπ υπενθύμισε ότι η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων είναι μία από τις βασικές αρχές της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, οικονομικές ζημίες τριών εκατομμυρίων ευρώ υφίσταται, καθημερινά, η Βουλγαρία, από τις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα του βουλγαρικού κοινοβουλίου ο υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Αλεξάνταρ Τσβέτκοφ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Μίροσλαβ Ναϊντένοφ, ανακοίνωσε πως, σήμερα, συστήθηκε ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο, που θα αποτιμήσει τις απώλειες για τη Βουλγαρία, από την έναρξη των κινητοποιήσεων των Ελλήνων αγροτών, στις 18 Ιανουαρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής απηύθυνε νέα έκκληση στους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους, και ειδικά στα σύνορα.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα της απρόσκοπτης διακίνησης αγαθών (το οποίο έθιξε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν) θα βρει τη λύση του το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρχει απρόσκοπτη μετακίνηση σε όλη την ελληνική επικράτεια και να μην δημιουργούνται προβλήματα με τις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Δελαβέκουρας επισήμανε ότι η επαφή με τη βουλγαρική πλευρά είναι συνεχής, μέσα από διακυβερνητικές επαφές, Συμβούλια της ΕΕ, και βεβαίως τις διπλωματικές μας υπηρεσίες, και κατέληξε πως «υπάρχει ένα αντικειμενικό ζήτημα το οποίο ελπίζουμε να λυθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κίνηση».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες