Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ...

O Oλυμπιακός έχασε στο Αλεξάνδρειο από τον Άρη (93-83) αλλά πήρε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Η πρώτη κούπα έρχεται στις 20 Φλεβάρη.

Το ματς

Αν και ήλεγχε τον αγώνα για παραπάνω από 30 λεπτά, ο Ολυμπιακός επέτρεψε στον Άρη 33 πόντους στην τελευταία περίοδο, με τους γηπεδούχους να φτάνουν ως και το +13, προτού νικήσουν τελικά 93-83, με την πρόκριση να καταλήγει στα «ερυθρόλευκα» χέρια χάρη στο +14 του πρώτου αγώνα στο ΣΕΦ. «Καθάρισε» στην επιστροφή του ο Παπαλουκάς με 16 πόντους, δυο τρίποντα και τις κρίσιμες πρωτοβουλίες στο τέλος. Πολύ καλός ο Μπουρούσης με 13 πόντους, στους 12 και 11 πόντους οι (πάντως μέτριοι) Κλέιζα και Τεοντόσιτς. Διαστημικός ο Ρίτσαρντσον για τον Άρη με 30 πόντους και 6 τρίποντα.

Οι πρώτοι 18 πόντοι από το «ζωγραφιστό»

Η εντολή του τεχνικού επιτελείου των «ερυθρολεύκων» ήταν ρητή και σαφής: «ταΐστε» τους ψηλούς. Πράγματι, οι πρώτοι 18 πόντοι των φιλοξενουμένων ήρθαν από παίκτες που αγωνίζονται στις θέσεις «4» και «5». Οι «ερυθρόλευκοι», είτε ολοκληρώνοντας με αλάνθαστο τρόπο το πικ-εν-ρολ, είτε χάρη στην καλή κυκλοφορία και τις καίριες πάσες από τη γωνία, είχαν τις ευκαιρίες για εύκολα καλάθια στο «ζωγραφιστό». Η μοναδική λύση για τους γηπεδούχους ήταν να στέλνουν τους Πειραιώτες στη γραμμή των βολών, με τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη να έχει 4/6. Νωρίτερα από τους πόντους του Big Sofo, ο Λίνας Κλέιζα ήταν αυτός που τρία προσωπικά, διαδοχικά καλάθια είχε δώσει το σύνθημα. Ο Λιθουανός πόσταρε χαμηλά τον Ρίτσαρντσον, ακυρώνοντας ουσιαστικά την επιλογή του Ντέιβιντ Μπλατ να αναθέσει το μαρκάρισμά του σε έναν κοντύτερο παίκτη. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε νωρίς-νωρίς με νταμπλ-σκορ, 5-10.

Άμυνα που «στραγγαλίζει»

Τα καλά νέα συνεχίστηκαν, όπως και η καθολική κυριαρχία των «ερυθρολεύκων» στη ρακέτα. Με απαρχή την εξαιρετική άμυνα, ειδικά στα πικ-εν-ρολ του Άρη, ο Ολυμπιακός ξεδίπλωνε έξοχα τις επιθετικές επιλογές του. Πλέον, ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο τελικός αποδέκτης και με οκτώ δικούς του πόντους από τους επόμενους 12 των Πειραιωτών, ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 13-22. Αξίζουν ιδιαίτερης μνείας και οι τρεις ασίστ, ήδη, του Τζος Τσίλντρες, ο οποίος τραβώντας δύο και τρεις παίκτες πάνω του στις προσπάθειές του για διείσδυση, μοίραζε πανέμορφα και, κυρίως, άκρως αποτελεσματικά την μπάλα για εύκολα «τελειώματα» στους συμπαίκτες του. Μάλιστα, αν οι τελευταίοι δεν είχαν σε μια-δυο περιπτώσεις κοπεί με φάουλ ή αν ο Μπουρούσης ήταν πιο προσεκτικός σε ένα εξ επαφής λέι-απ, ο «Τσίλι» θα είχε μετρήσει τουλάχιστον έξι ασίστ στα πρώτα οκτώ λεπτά.

Ωστόσο, η καθολική υπεροχή του Ολυμπιακού δεν έμελλε να συνεχιστεί. Ο Άρης συνέδεσε τα δυο πρώτα δεκάλεπτα με ένα αναπάντητο σερί 7 πόντων, το οποίο του επέτρεψε να πλησιάσει σε 20-22 ακριβώς με την έναρξη της δεύτερης περιόδου. Κυρίως, έβαλε στο «παιχνίδι» και την εξέδρα και επέτρεψε στους γηπεδούχους να πιστέψουν ξανά στη νίκη και προϊόντος του χρόνου ακόμη και στην ανατροπή. Ένα τρίποντο από τον Παπαλουκά βρήκε άμεσα απάντηση από ένα του Ντικούδη, 23-25, ενώ ένα-δυο «αεροπλανικά» του Τσίλντρες δεν πτόησαν τον Άρη, ο οποίος ισοφάρισε στους 30 πόντους χάρη σε ένα επιμέρους 8-1. Μάλιστα, με ένα σουτ τριών πόντων από τη γωνία από τον Πάουνιτς, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν για πρώτη φορά μετά το αρχικό 3-2, 33-30. Με την ψυχολογία στα ύψη, οι «κιτρινόμαυροι» ανέβασαν την άμυνα τους σε όλο το γήπεδο, ανάγκασαν τον Τεοντόσιτς σε μια σειρά από κακές, βιαστικές επιλογές και με τρίποντο από τον Μπάρλο βρέθηκαν σε «καθαρή» θέση οδηγού: 42-35. Ο Άρης είχε, δηλαδή, ανατρέψει διαφορά 16 πόντων: 9, με τους οποίους ήταν πίσω και άλλους 7, με τους οποίους ήταν πλέον μπροστά. Ένα τυχερό –με ταμπλό- τρίποντο από τον Τεοντόσιτς «μάζεψε» το σκορ στο 42-38 για να κλείσει το ημίχρονο στο 44-38.

Έλεγχος του αγώνα

Ο Σχορτσιανίτης μείωσε σε 44-40 και ένα τρίποντο από τον Τσίλντρες έφερε τον Ολυμπιακό ακόμη πιο κοντά, 47-45. Όμως, η αληθινή ανατροπή για τον Ολυμπιακό έμελλε να έρθει με τον Αμερικανό στον πάγκο και την ταυτόχρονη χρησιμοποίηση τριών εκ των Τεοντόσιτς, Παπαλουκά, Πεν και Χαλπερίν. Με τρεις γκαρντ, λοιπόν, και τον Νίκολα Βούιτσιτς στην ίδια πεντάδα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν επί της ουσίας τέσσερις… οργανωτές για να «σπάσουν» τη ζώνη και τις σύνθετες άμυνες του Άρη. Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα σερί 8-0 και προσπέρασε στο 49-53 χάρη στο πείσμα και τις απίθανες… βουτιές αυτοθυσίας του Βούιτσιτς και ένα τρίποντο από τα 8 μέτρα του Πεν (μετά από σωστή κυκλοφορία, πάντως). Ωστόσο, μια κακή περιστροφή και μια κακή επιστροφή στην άμυνα έδωσαν στους Κλαρκ και Ρίτσαρντσον ελεύθερα σουτ τριών πόντων, τα οποία έφεραν ξάφνου τον Άρη ξανά στη θέση του οδηγού, 60-55. Ο Παπαλουκάς σημάδεψε, όμως, και αυτός σωστά από τα 6μ25 για το 60-58 μετά από 30 λεπτά.

Αναιμική άμυνα, επέτρεψε 33 πόντους

Τίποτα δεν προμήνυε ότι ο Άρης θα έφτανε κοντά στο να καλύψει τη διαφορά των 14 πόντων που είχε ως αβαντάζ ο Ολυμπιακός από τον αγώνα στο ΣΕΦ. Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι» έμελλε να επιτρέψουν στους «κιτρινόμαυρους» 33 ολόκληρους πόντους στην τελευταία περίοδο. Και ενώ, ο Ολυμπιακός με καλάθια από τον Παπαλουκά και δυο γκολ-φάουλ από τους Μαυροκεφαλίδη και Μπουρούση προηγήθηκε 66-68 με 9 λεπτά για τη λήξη, ο Άρης γύρισε την κατάσταση «τούμπα». Αρχικά, με διαδοχικά τρίποντα ένεκα της αναιμικής περιφερειακής άμυνας των Πειραιωτών, η ομάδα του Μπλατ έτρεξε ένα 14-2 για να προηγηθεί για πρώτη φορά με διψήφιο νούμερο πόντων, 80-70, τεσσεράμισι λεπτά για την τελευταία κόρνα.

Ο Παπαλουκάς στα κρίσιμα

Ο Τεοντόσιτς ευστόχησε σε ακόμη ένα τρίποντο που θέλει «καρύδια» για να μειώσε σε 80-73, αλλά ο Άρης δεν τα παρατούσε. Το αντιαθλητικό φάουλ του Κλέιζα επέτρεψε στους γηπεδούχους να πετύχουν εύκολους πόντους και να φτάσουν στο +13, 88-75. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το τρίλεπτο ο Π. Γιαννάκης, εν αντιθέσει με τις συνήθειές του, εμπιστευόταν μια πεντάδα μόνο με ξένους, τους Πεν, Τεοντόσιτς, Τσίλντρες, Κλέιζα και Βούιτσιτς. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το 88-75, πάντως, έδωσε εντολή στους Μπουρούση και Παπαλουκά να εισέλθουν στο παρκέ. Ο τελευταίος πέτυχε και το κρίσιμο λέι-απ για το 88-77, ενώ ο Κλέιζα «διέγραψε» τη μέτρια παρουσία του με το τρίποντο από τη γωνία που έγραψε το 88-80. Ο Άρης αρνιόταν να… «πεθάνει» χάρη σε νέο (το έκτο) τρίποντο του Ρίτσαρντσον για το 93-81, αλλά δυο βολές από τον Παπαλουκά έβαλαν ουσιαστικά τέλος στην υπόθεση πρόκριση. Ο Ολυμπιακός έφυγε από τη Θεσσαλονίκη με την ήττα 93-83, αλλά και την πρόκριση στις βαλίτσες του. Αντίπαλος στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-22, 44-38, 60-58, 93-83

ΑΡΗΣ (Μπλατ): Κλαρκ 11 (2), Μπετς 15, Ρίτσαρντσον 30 (6), Χατζηβρέττας 2, Ντικούδης 12 (2), Σκορδίλης, Πάουνιτς 6 (1), Κακιούζης, Μπάρλος 3 (1), Μάιλς 14.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 16 (2), Πεν 3 (1), Τσίλντρες 9 (1), Βούισιτς 9, Μπουρούσης 13, Χαλπερίν, Κλέιζα 12 (1), Μαυροκεφαλίδης 4, Βασιλόπουλος, Σχορτσιανίτης 6, Τεόντοσιτς 11 (2).



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες