Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Παγκόσμια ανησυχία για τη νέα γρίπη

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδία λόγω της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 από τις 3 Αυγούστου, όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα από τη νόσο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας

Τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα εντοπίστηκαν στο κρατίδιο Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας: 207 νεκροί σε σύνολο 502. Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 στην Ινδία.
Τουλάχιστον 5.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο, η πλειοψηφία τους στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στο μεταξύ, στην Κίνα οι αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη πως εντατικοποίησαν την εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον της νέας γρίπης, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τριάντα άνθρωποι. «Καθημερινά παρατηρούμε να αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Μάο Κουνάν και πρόσθεσε πως η επιδημία εξαπλώνεται σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα.
Τη Δευτέρα τα θανατηφόρα κρούσματα της νόσου έφτασαν τα 30 από 16 που ήταν την Παρασκευή. Επίσης οι ασθενείς έχουν φτάσει τους 59.748, με 5.000 νέα κρούσματα μέσα σε τρεις ημέρες, διευκρινίζει το υπουργείο. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.
Το υπουργείο αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή εμβολίων και των εμβολιασμών, ειδικά σε σχολεία και στις ευπαθείς ομάδες, διευκρίνισε ο Μάο. Τη Δευτέρα εμβολιάστηκαν 8,7 εκατομμύρια Κινέζοι. Στόχος της Κίνας είναι να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς 65 εκατομμύρια πολίτες και το πρώτο τρίμηνο του 2010 να έχουν παραχθεί 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.
Η νέα γρίπη εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στη Ρουμανία , όπου από τις συνολικά 41 επαρχίες, έχουν καταγραφεί κρούσματα της νόσου σε 33 και μόνο σε οκτώ δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συνολικά 1.001 κρούσματα της νέας γρίπης και 352 ασθενείς είναι υπό θεραπεία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.
Στο Βουκουρέστι έκλεισαν, την Τρίτη τρία σχολεία για μία εβδομάδα, καθώς επιβεβαιώθηκαν κρούσματα της νέας γρίπης. Ο συνολικός αριθμός των σχολείων που έχουν κλείσει στη ρουμανική πρωτεύουσα ανέρχεται σε πέντε.
Η εκστρατεία του εμβολιασμού κατά του ιού AH1N1 θα αρχίσει στις 26 Νοεμβρίου με το εμβόλιο για ενήλικες που θα παραχθεί στη χώρα. Άλλες 500.000 δόσεις του εμβολίου για παιδιά θα εισαχθούν από το εξωτερικό.
Την ίδια ώρα, το δεύτερο θύμα της νέας γρίπης θρηνεί η Κροατία , στην οποία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 453, όπως ανακοινώθηκε από το Κροατικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Ινστιτούτου, στην Κροατία έχουν νοσήσει 1.565 άτομα και έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη 453 άνθρωποι.
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου , Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι στη χώρα υπάρχει επάρκεια φαρμάκων κατά της νέας γρίπης και ανήγγειλε ότι στις αρχές του νέου έτους θα εξασφαλιστούν εμβόλια για όλους τους πολίτες.
«Αναμένουμε να προμηθευθούμε τα εμβόλια στις αρχές του νέου έτους και μέχρι τότε πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα, που μπορούν να συμβάλουν σε πρόληψη», τόνισε ο κ. Τζουκάνοβιτς, σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό του Μαυροβουνίου, RTCG.
Όπως ανέφερε, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης θνησιμότητας από τη νέα γρίπη είναι στα ίδια επίπεδα του δείκτη θνησιμότητας από την εποχική γρίπη.
Εν τω μεταξύ, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline πρόκειται να δωρίσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Ο φαρμακευτικός όμιλος GSΚ που παρασκευάζει το εμβόλιο Pandemrix H1N1 κατά της νέας γρίπης το οποίο χορηγείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων εμβολιασμού στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει το πρώτο φορτίο των εμβολίων στον ΠΟΥ έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι έχει έναν κατάλογο των 95 φτωχότερων χωρών για να προωθήσει τα εμβόλια και στόχος του είναι να εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια για να καλύψει τις ανάγκες του 10% του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες.
«Είναι μια μεγάλη κίνηση παγκόσμιας αλληλεγγύης προς όσους δεν μπορούν διαφορετικά να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. «Ο ΠΟΥ θα επεξεργαστεί πρόγραμμα για να δει πώς θα διανεμηθούν τα εμβόλια στις πληθυσμιακές ομάδες που τα έχουν άμεση ανάγκη», πρόσθεσε η Τσαν.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες