Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΣΤΑΝΤΑΡ ΛΙΕΓΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0....




Στο γήπεδο "Μορίς Ντουφράσν", ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 2-0 από την Σταντάρ Λιέγης, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 8ου ομίλου του Champions League. Ο πρωταθλητής Ελλάδας παραμένει ζωντανός στη διεκδίκηση της 2ης θέσης, που οδηγεί στην πρόκριση στη φάση των "16", καθώς έχει έξι βαθμούς έναντι τεσσάρων της 3ης Σταντάρ, με την Άλκμααρ να βρίσκεται στον πάτο της κατάταξης με δύο βαθμούς.


Ο αγώνας ήταν "μαγική εικόνα". Οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 31' από γκολ του Μποκανί, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τραγικό λάθος του Όλοφ Μέλμπεργκ στη μεσαία γραμμή. Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός έπαιξε "μονότερμα" την πρωταθλήτρια Βελγίου, έχασε κραυγαλέες ευκαιρίες, αλλά δέχθηκε στην αντεπίθεση (η πειραϊκή ομάδα ήταν... όλη μπροστά) και δεύτερο τέρμα στο 88' από τον Γιοβάνοβιτς.

Τραγικός ο Ιταλός διαιτητής Ρίτσολι, που έπαιξε 80%-20% έδρα. Δεν καταλόγισε, μάλιστα, πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού στο 30ό λεπτό της συνάντησης, στη... χερούκλα του Καρσελά-Γκονζάλεζ μέσα στην περιοχή, "ανακαλύπτοντας" επιθετικό φάουλ του Ντουντού.

Ντεμπούτο του στο Champions League για τον 19άχρονο Γιάννη Φετφατζίδη, ο οποίος αντικατέστησε στο 42' τον Λουτσιάνο Γκαλέτι, που τραυματίστηκε. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν για μυϊκό τραυματισμό στο δικέφαλο. Ρεσιτάλ από τους περίπου δύο χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν σταμάτησαν λεπτό να παροτρύνουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Να επισημανθεί πως η πειραϊκή ομάδα αγωνίστηκε δίχως τους Ντιόγκο, Τοροσίδη, Ζαϊρί, Λεονάρντο και Ντάρμπισιρ, ενώ ο Γκαλέτι αποχώρησε τραυματίας στο 42'. Ο Ζίκο δεν είχε επιλογές στη διάθεσή του για τη μεσοεπιθετική γραμμή και προχώρησε σε "αλχημείες" για ένα ακόμα παιχνίδι.

Ο αγώνας

O Ζίκο παρέταξε τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, πέντε παίκτες στα μετόπισθεν και διάταξη 5-2-2-1. Την εστία της ομάδας υπερασπίστηκε ο Νικοπολίδης. Ο Γκαλίτσιος κάλυψε το δεξί άκρο της άμυνας και ο Ραούλ Μπράβο το αριστερό. Α. Παπαδόπουλος (δεξί στόπερ), Μέλμπεργκ (λίμπερο) και Ζεβλάκοβ (αριστερό στόπερ). Μαρέσκα και Ντουντού αποτέλεσαν το δίδυμο των κεντρικών μέσων. Ο Γκαλέτι αγωνίστηκε στη δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής, ο Όσκαρ στην αριστερή και ο Μήτρογλου

Από την πλευρά του, ο Λάζλο Μπόλονι παρέταξε την Σταντάρ Λιέγης με σύστημα 4-4-2. Την εστία της πρωταθλήτριας Βελγίου υπερασπίστηκε ο Μπολάτ. Στην άμυνα, από δεξιά προς τα αριστερά, αγωνίστηκαν οι Καμοτσάτο, Σαρ, Φελίπε και Ρικάρντο Ρότσα. Οι Μανγκαλά και Βίτσελ σύνθεσαν το δίδυμο των κεντρικών χαφ, ο Καρσελά-Γκονζάλεζ αγωνίστηκε δεξιά στη μεσαία γραμμή, ο Ντε Καμάργκο αριστερά και οι Γιοβάνοβιτς, Μποκανί έπαιξαν στη γραμμή κρούσης, με τον Σέρβο να έχει τον περιφερειακό ρόλο στην επίθεση και τον Κονγκολέζο αυτόν του "φουνταριστού".

Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο του ρυθμού μέχρι το 20ο λεπτό. Θα περίμενε κανείς την Σταντάρ να επιτεθεί στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, καθώς αυτή "καιγόταν" για τη νίκη, αλλά οι ερυθρόλευκοι είχαν σχέδιο στο παιχνίδι τους και δεν την... πάτησαν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως το πρώτο σουτ των γηπεδούχων στην εστία του Νικοπολίδη σημειώθηκε στο 27'. Σε αντεπίθεση, ο Γιοβάνοβιτς στην περιοχή, γύρισε την μπάλα στον Μποκανί, αλλά το σουτ του τελευταίου από το ύψος της μεγάλης περιοχής ήταν απελπιστικά άστοχο, καθώς η μπάλα πέρασε ψηλά πάνω από το ερυθρόλευκο τέρμα.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν την πρώτη καλή στιγμή του αγώνα στο 11'. Ο Α. Παπαδόπουλος, που είχε προωθηθεί στην επίθεση, πραγματοποίησε εξαιρετική σέντρα από τα δεξιά, η μπάλα πέρασε παράλληλα από την εστία, αλλά κανένας παίκτης του Ολυμπιακού δεν βρέθηκε στην πορεία της. Στο 29', ο Μαρέσκα επιχείρησε σέντρα-σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή, ο Μπολάτ ακούμπησε την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι προ του Ραούλ Μπράβο, που ήταν έτοιμος να σκοράρει.

Πάντως, οι φιλοξενούμενοι, από το 20' και μετά, έχασαν τα πατήματά τους στον αγωνιστικό χώρο. Η Σταντάρ άρχισε να πιέζει στη μεσαία γραμμή, οι παίκτες του Ζίκο είχαν πρόβλημα στο κράτημα μπάλας και άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα... σύννεφα για τη ροή της αναμέτρησης.

Στο 30', ο Γκαλέτι εκτέλεσε κόρνερ, ο Καρσελά-Γκονζάλεζ στο πρώτο δοκάρι έδιωξε την μπάλα με το χέρι, όμως ο Ρίτσολι "ανακάλυψε" επιθετικό φάουλ του Ντουντού. Ο Βραζιλιάνος δεν έσπρωξε τον αντίπαλό του, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού διαμαρτυρήθηκαν έντονα, αλλά ο Ιταλός διαιτητής είχε διαφορετική γνώμη.

Σα να μην έφτανε αυτό, στην αμέσως επόμενη φάση ο πρωταθλητής Ελλάδας δέχθηκε γκολ. Ο Μανγκαλά επιχείρησε βαθιά μπαλιά πίσω από τη μεσαία γραμμή, ο Μέλμπεργκ δεν βρήκε την μπάλα, στην προσπάθειά του να τη διώξει λίγο κάτω από το χώρο του κέντρου και ο Μποκανί, που βγήκε σαν σφαίρα στην αντεπίθεση, έγινε αποδέκτης της μπάλας και με δεξί σουτ από το ύψος του πέναλτι "νίκησε" τον Νικοπολίδη στο 31', εκμεταλλευόμενος το τραγικό λάθος του Σουηδού κεντρικού αμυντικού.

Η Σταντάρ είχε την ψυχολογία με το μέρος της και στο 40' απείλησε εκ νέου. Ο Καρσελά-Γκονζάλεζ σούταρε στην κίνηση με το αριστερό έξω από τη μεγάλη περιοχή και η μπάλα κτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι της ερυθρόλευκης εστίας. Ένα λεπτό αργότερα (41'), το πολύ καλό σουτ του Γιοβάνοβιτς από το ύψος της μεγάλης περιοχής δεν βρήκε στόχο, καθώς η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Νικοπολίδη.

Στο 42', ο αρνητικός Λουτσιάνο Γκαλέτι αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο και ο Ζίκο έδωσε το "βάπτισμα του πυρός" στον Γιάννη Φετφατζίδη. Ο 19άχρονος μέσος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Champions League, μετά την "πρεμιέρα" του στο ελληνικό πρωτάθλημα κόντρα στον Ατρόμητο (31/10). Ο πιτσιρικάς δεν... μάσησε και μπήκε αμέσως στο κλίμα του ματς, καλύπτοντας τη δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής.

Με την έναρξη της επανάληψης, ο Ολυμπιακός "εγκαταστάθηκε" στη μεγάλη περιοχή της Σταντάρ. Η κατοχή μπάλας υπέρ της πειραϊκής ομάδας ήταν πρωτοφανής μέχρι το 75ο λεπτό, φτάνοντας σε κάποιο σημείο το 79%-21% (60%-40% ήταν συνολική κατοχή μπάλας υπέρ του πρωταθλητή Ελλάδας σε ολόκληρη τη διάρκεια της αναμέτρησης).

Στο 51', οι ερυθρόλευκοι έφτασαν πολύ κοντά στην ισοφάριση. Σε αντεπίθεση, ο Φετφατζίδης έφυγε σαν σίφουνας, πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Μήτρογλου, ο οποίος μέσα από την περιοχή επιχείρησε το διαγώνιο σουτ με το δεξί, αλλά ο Μπολάτ μπλόκαρε σταθερά. Η Σταντάρ δεν είχε άλλη επιλογή από το να αμυνθεί μαζικά προκειμένου να κρατήσει το υπέρ της αποτέλεσμα, καθώς ο Ολυμπιακός είχε την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 57', ο προωθημένος Μέλμπεργκ σέντραρε από τα δεξιά, ο Μαρέσκα από πλεονεκτική θέση έπιασε την κεφαλιά-ψαράκι από το ύψος του πέναλτι, όμως η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ.

Ο Ολυμπιακός είχε... ρίξει στα σχοινιά την πρωταθλήτρια Βελγίου. Στο 61', χάθηκε μία ακόμα σπουδαία ευκαιρία. Ο Μαρέσκα "γέμισε" στην περιοχή, ο Μέλμπεργκ με προβολή επιχείρησε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Μπολάτ, αλλά αυτή κατέληξε στην αγκαλιά του Τούρκου τερματοφύλακα.

Ο Ζίκο δεν είχε επιθετικές επιλογές στον πάγκο. Αν είχε δεύτερο διαθέσιμο επιθετικό, σίγουρα θα τον... έριχνε στον αγωνιστικό χώρο. Ο Βραζιλιάνος τα έπαιξε όλα για όλα στο τελευταίο τέταρτο της αναμέτρησης. Στο 78', απέσυρε έναν κεντρικό αμυντικό (Α. Παπαδόπουλο) και τον Όσκαρ, με τους Γ. Παπαδόπουλο και Στολτίδη να τούς αντικαθιστούν. Χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε στο φινάλε να φανεί απειλητικός στην αντίπαλη εστία. Η Σταντάρ εκμεταλλεύτηκε μία κόντρα επίθεση στο 88' και διπλασίασε τα τέρματά της. Ο Γκορέ σούταρε μέσα από την περιοχή, ο Νικοπολίδης εξουδετέρωσε αρχικά, η μπάλα στρώθηκε στον Γιοβάνοβιτς, ο οποίος με κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Οι ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και σαρωτικοί στην επανάληψη και έχασαν άδικα ένα δικό τους παιχνίδι βάσει απόδοσης.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Σταντάρ Λιέγης (Λάζλο Μπόλονι): Μπολάτ, Ρικάρντο Ρότσα, Φελίπε, Μποκανί, Ντε Καμάργκο, Καμοτσάτο, Σαρ (46' Βίκτορ Ράμος), Μανγκαλά, Γιοβάνοβιτς (91' Αντζελί), Βίτσελ, Καρσελά-Γκονζάλεζ (87' Γκορό).

Αναπληρωματικοί: Βαν Χουτ, Γκορό, Βίκτορ Ράμος, Ντουφέρ, Γκέρσον, Αντζελί, Γιαγκάν.

Ολυμπιακός (Άρθουρ Αντούνες Κοΐμπρα "Ζίκο"): Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Γκαλίτσιος, Γκαλέτι (42' Φετφατζίδης), Όσκαρ (78' Στολτίδης), Ζεβλάκοβ, Ραούλ Μπράβο, Ντουντού, Α. Παπαδόπουλος (78' Γ. Παπαδόπουλος), Μήτρογλου, Μαρέσκα.

Αναπληρωματικοί: Πάρντο, Ντομί, Στολτίδης, Φετφατζίδης, Λεντέσμα, Πάντος, Γ. Παπαδόπουλος.

Διαιτητής: Νίκολα Ρίτσολι (Ιταλία)

Βοηθοί διαιτητές: Κριστιάνο Κοπέλι (Ιταλία), Αντρέα Στεφάνι (Ιταλία)

Τέταρτος διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)

Κίτρινες κάρτες: Ρικάρντο Ρότσα, Καμοτσάτο, Μανγκαλά (Σταντάρ Λιέγης), Ντουντού, Όσκαρ (Ολυμπιακός)

Κόκκινες κάρτες: -

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες