ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ 10 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ... |
Βήχας, πόνος στον λαιμό, μυϊκοί πόνοι, πυρετός που συνήθως συνοδεύεται από ρίγη, έντονος πονοκέφαλος, αδυναμία και γενική αδιαθεσία. Είναι μερικά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της εποχικής γρίπης (το κρυολόγημα κατά κανόνα είναι πιο ήπιο από τη γρίπη).
Τόσο το κρυολόγημα όσο και η γρίπη ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τέτοια εποχή μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ας δούμε 10 απλές συμβουλές, που μπορείτε να ακολουθήσετε και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν την καλύτερη πρόληψη.
1. Μη στερείστε τον ύπνο
Οι μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ασθένειες με τη μείωση του αριθμού των κυττάρων στο σώμα σας, που καταπολεμούν τα μικρόβια. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 6-8 ώρες ύπνου. Ένα νεογέννητο μπορεί να χρειαστεί έως και 18 ώρες την ημέρα ενώ τα μικρά παιδιά χρειάζονται 12 με 13 ώρες και τα νήπια περίπου 10 ώρες.
2. Πείτε ναι στην άσκηση
Η άσκηση αυξάνει την ανθεκτικότητα των κυττάρων ενάντια στην ασθένεια. Ασκηθείτε σε τακτική βάση για να βελτιώσετε την υγεία σας. Μια καλή ιδέα είναι να ασκείστε με κάποιο φίλο ή με το σύντροφό σας, έτσι ώστε να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Δοκιμάστε το περπάτημα, την ποδηλασία, τη γιόγκα ή απλά ξεκινήστε μαθήματα χορού.
3. Πολεμήστε τα μικρόβια
* Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι. Εγκαταλείψτε τα αντιβακτηριδιακά γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι το απλό σαπούνι είναι εξίσου αποτελεσματικό. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή των χεριών πριν και μετά από κάθε γεύμα, μετά την τουαλέτα, μετά την επαφή με κατοικίδια ζώα, μετά το φύσημα της μύτης και ύστερα από παραμονή σε δημόσιους χώρους.
* Αν κάποιος στην οικογένεια αρρωστήσει, τοποθετήστε την οδοντόβουρτσά του ξεχωριστά από όλων των υπολοίπων. Βυθίστε την οδοντόβουρτσά σας σε βραστό νερό μετά την ασθένεια για να απαλλαγείτε από μικρόβια ή ιούς.
* Μην ξεχνάτε να πλένετε τις πετσέτες σας στο χέρι σε ζεστό νερό κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και των χειμερινών μηνών, που θεωρούνται η κατεξοχήν εποχή της γρίπης.
4. Αερίστε καλά τους χώρους σας
Ανοίξτε κάθε πρωί τα παράθυρα στο σπίτι σας για λίγα λεπτά. Με τον τρόπο αυτό θα αφήσετε έξω τους ρύπους του αέρα των εσωτερικών χώρων και θα απαλλαγείτε από τα μικρόβια.
5. Διατηρήστε τους χώρους σας δροσερούς
Η υπερθέρμανση ενισχύει τον ξηρό αέρα, που αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν οι ιοί. Η μείωση της θερμότητας στο σπίτι σας κατά 5 βαθμούς βοηθά στη διατήρηση ενός πιο υγιούς επιπέδου υγρασίας τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
6. Πιείτε άφθονα υγρά
Σίγουρα έχετε ακούσει πόσο σημαντικό είναι να πίνετε άφθονα υγρά, όταν είστε άρρωστοι, είναι όμως εξίσου σημαντικό για την πρόληψη της ασθένειας. Η επαρκής ενυδάτωση διατηρεί υγρούς τους ιστούς του αναπνευστικού συστήματος, κάτι που απομακρύνει τα μικρόβια. Η ενυδάτωση επίσης βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.
7. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά
Τα καρότα, τα ακτινίδια, οι σταφίδες, τα πράσινα φασόλια, τα πορτοκάλια και οι φράουλες είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή. Τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι είναι καλές πηγές βήτα-καροτίνης, η οποία βοηθάει στην αποτροπή των ζημιών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα μάτια. Περιέχουν επίσης βιταμίνη C και ασβέστιο.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα. Φροντίστε να τρώτε τουλάχιστον τα μισά από αυτά ωμά και όταν τα μαγειρεύετε προσέξτε να μην είναι παραβρασμένα, γιατί έτσι θα καταστραφούν οι θρεπτικές τους ουσίες, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
8. Περιορίστε τα γλυκά
Η ζάχαρη μπορεί να κάνει το σώμα όξινο, κατά τρόπο που αυξάνει την παθογένεια. Καλό είναι λοιπόν, ιδίως την εποχή της γρίπης, να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης.
9. Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης
Σύμφωνα με τους ειδικούς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν προσλαμβάνει τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται από τη διατροφή του. Ειδικά για τα παιδιά εκτιμάται ότι μόλις το 2% τρώει τακτικά το συνιστώμενο αριθμό των μερίδων των διαφόρων ομάδων τροφίμων. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα συμπληρώματα μπορούν να καλύψουν τις περιστασιακές διατροφικές ελλείψεις. Συζητήστε με το γιατρό σας για τις ειδικές διατροφικές σας ανάγκες και αν χρειαστεί πάρτε τα απαραίτητα συμπληρώματα.
10. Χαλαρώστε
Αφιερώστε λίγα λεπτά καθημερινά στον εαυτό σας. Κλείστε τα μάτια σας, αναπνεύστε βαθιά και σκεφτείτε κάτι που σας κάνει να νιώθετε χαλαροί και ευτυχισμένοι. Ο διαλογισμός μειώνει το άγχος. Και μείωση του στρες σημαίνει λιγότερη ευαισθησία στις ασθένειες.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ
- 25 TIPS ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΙΤΑ...
- Το είπανε σε κανένα κανάλι; ΟΧΙ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ...
- ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ - DOWNLOAD FREE MOVIES WITH GREEK SUBTITLES (update 6/6/2021)
- ΣΤΙΣ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΤΟ ΟΑΚΑ
- Άδειες σε 40 κολέγια από το... παραβάν
- Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ...
- ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑΣ...
- Τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε
- Τέλος η συνέντευξη, φρένο στα μόρια
- ΝΟΙΚΙΑΖΕ ΒΡΕΦΟΣ ΣΕ ΕΠΑΙΤΕΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου