Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΙΣΑΒΩΝΑΣ...


Η 1η Δεκεμβρίου θεωρείται ως η πιθανότερη ημερομηνία για την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, ύστερα από την επικύρωσή της με την υπογραφή του προέδρου της Τσεχίας, Vaclav Klaus.



Η γνωμοδότηση του τσεχικού Συνταγματικού Δικαστηρίου περί πλήρους συμβατότητας της Συνθήκης με το Σύνταγμα της χώρας και η ανακοίνωση της επικύρωσής της έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις πρωτεύουσες των 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μετά την κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων και της τελευταίας επικύρωσής της στη Ρώμη, η Συνθήκη, όπως προβλέπεται, πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου.

Την απόφαση των ανώτατων δικαστών, που όπως παρατήρησε σέβεται και αναγνωρίζει, ανέμενε ο Τσέχος πρόεδρος, Vaclav Klaus, όπως ανέφερε μετά την υπογραφή της επικύρωσης.

Άλλωστε, την περασμένη Πέμπτη (29/10) κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες είχε γίνει αποδεκτό το αίτημά του για εξαίρεση της χώρας του από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιχείρημα του Vaclav Klaus για την αξίωση εξαίρεσης της Τσεχίας αποτέλεσε το ότι θα δινόταν η δυνατότητα σε Σουδήτες Γερμανούς, που είχαν απελαθεί μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από την Τσεχοσλοβακία ως συνεργάτες των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής και των οποίων είχαν δημευτεί οι περιουσίες, να ζητήσουν επιστροφή περιουσιών και αποζημιώσεις προσφεύγοντας σε διεθνή δικαστήρια.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, εξετάζοντας την προσφυγή 17 Τσέχων γερουσιαστών του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας, απεφάνθη πως η Συνθήκη «δεν βρίσκεται σε αντίφαση με το Σύνταγμα της Τσεχικής Δημοκρατίας» απεφάνθη.

Η απόφαση της απόρριψης της προσφυγής ήταν αναμενόμενη, καθώς και σε προηγούμενη προσφυγή συντηρητικών γερουσιαστών κατά συγκεκριμένων σημείων της Συνθήκης της Λισαβόνας το δικαστήριο είχε αποφανθεί πως αυτή δεν αντιβαίνει στο τσεχικό Σύνταγμα.

Ωστόσο, οι επικριτές της Συνθήκης της Λισαβόνας στην Τσεχία ανακοίνωναν πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους εναντίον της και πως προτίθενται τώρα να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Ο επικεφαλής των 17 συντηρητικών γερουσιαστών που είχαν καταθέσει την πρόσφατη προσφυγή στο Μπρνο, Γίζι Ομπερφάλτσερ, η προσφυγή στο Στρασβούργο δεν θα αφορά το το περιεχόμενο της Συνθήκης της Λισαβόνας, αλλά τη διαδικασία στο τσεχικό Συνταγματικό Δικαστήριο, όπου, κατά την άποψή του, παραβιάστηκε το δικαίωμα για μια τίμια δίκη.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες