Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΕΡΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Έζησε τραγικά, δολοφονήθηκε οικτρά και η μνήμη του, σαν διαρκώς σακατεμένο κορμί, στροβιλίζεται τόσο θλιβερά στο δικαστήριο...




Μία-μία οι αποκαλύψεις για τον Νίκο Σεργιανόπουλο είναι μεν «διαφωτιστικές» και χρήσιμες για την ετυμηγορία της έδρας, όμως εξακολουθούν να απλώνουν στο φως σαν κουρέλια την ύπαρξή του...

Καινούργια «νεκροτομή», ψυχιατρική αυτή τη φορά, υπέστη ο δυστυχής ηθοποιός χθες. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής Γιώργος Αλεβιζόπουλος, που κλήθηκε να καταθέσει -τυπικά για τις τυχόν επιθετικές παρενέργειες φαρμακευτικής ουσίας που λάμβανε ο Νίκος Σεργιανόπουλος- πήγε πολύ πιο μακριά...

Διαφώνησε με προηγούμενη ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη της εποχής της σύλληψής του, αποκαλύπτοντας ότι έχει ιδία γνώση, αφού ο ηθοποιός σε άσχημη κατάσταση τον είχε επισκεφτεί κάποιες φορές ως ασθενής!.. Περιέγραψε τον Νίκο Σεργιανόπουλο ως άνθρωπο με έμμονες ιδέες και «καταδιώξεις»! Ανήσυχο, φοβισμένο συνεχώς, λόγω της βαριάς ψυχικής του νόσου. Φανέρωσε ακόμη ο επιστήμονας γιατί ο Νίκος οδηγήθηκε στα διεγερτικά σκληρά ναρκωτικά. «Επαιρνε κοκαΐνη για να μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή με την ιδιότητα του ενεργητικού ομοφυλόφιλου». Μπήκε ακόμη και στο πονεμένο ιστορικό των σεξουαλικών του επιλογών. Και στο τέλος χρύσωσε το χάπι αυτής της περιγραφής-δηλητήριο. Τόνισε ότι παρά το βαρύ ιατρικό ιστορικό του «ήταν εξαιρετικός άνθρωπος, πολύ καλός χαρακτήρας, τόσο πολύ όσο κανένας άλλος ασθενής του με ανάλογα συμπτώματα».

Η κλήση στο δικαστήριο του καθηγητή Ψυχιατρικής έγινε κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισης προκειμένου κάποιος ειδικός να εξηγήσει για ποιο λόγο χορηγήθηκε συγκεκριμένο φάρμακο που ανιχνεύθηκε στα ούρα του θύματος. Κατά σύμπτωση, όπως αποκάλυψε ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος στο δικαστήριο -γεγονός με το οποίο εξεπλάγησαν αμφότερες οι πλευρρές- είχε υπάρξει σε ανύποπτο χρόνο θεράπων γιατρός του άτυχου ηθοποιού. Ο μάρτυρας έκανε λόγο για παρανοειδείς σχιζοφρενικές εκδηλώσεις από το θύμα, ενώ μίλησε για έναν άνθρωπο που αισθανόταν ότι όλοι τον καταδίωκαν. Ο Νίκος Σεργιανόπουλος έπασχε από διπολική διαταραχή, μανιοκατάθλιψη, που μπορεί να προκαλέσει επιθετική συμπεριφορά, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί υπό ορισμένες συνθήκες. «Εξαρτάται σε ποια φάση βρισκόταν τότε το θύμα. Αν βρισκόταν σε φάση μανίας, τότε μπορεί να στρεφόταν προς τρίτους.

Αν ήταν σε φάση νορμοθυμίας, ήταν ήρεμος και σε φάση κατάθλιψης μπορεί να στρεφόταν προς εαυτόν. Πάντως, αλκοόλ και κοκαΐνη συνδυάζονται σε παρορμητική συμπεριφορά», είπε καταθέτοντας την επιστημονική του άποψη ο Γιώργος Αλεβιζόπουλος.

Οταν ζητήθηκε από την έδρα να σχολιάσει ο μάρτυρας την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που είχε γίνει στο θύμα το Δεκέμβριο του 2007 με αφορμή την τότε σύλληψή του για ναρκωτικά, είπε: «Διατηρώ πολλές επιφυλάξεις στη διάγνωση που αναφέρεται στην πραγματογνωμοσύνη. Εχω σχηματίσει προσωπική άποψη για το θύμα όταν μου ζητήθηκε από τον ίδιο να τον εξετάσω εκείνο το διάστημα. Ηταν παρανοϊκός, είχε έρθει τρεις φορές στο ιατρείο μου καμουφλαρισμένος, φορώντας γυαλιά, καμπαρντίνα και καπέλο». Ο ψυχίατρος τότε διαπίστωσε παραληρηματικές εκφράσεις. «Ηταν καχύποπτος, πίστευε ότι η αστυνομία τον παρακολουθούσε και ότι έκανε πείραμα με υποκείμενο τον ίδιο. Πίστευε ότι τον θεωρούσαν τρομοκράτη για τα γυρίσματα που είχε κάνει στο Μαρόκο. Μιλούσε για συνωμοσία... Το Σεπτέμβρη του 2007 η μανιακή συνδρομή επιδεινώθηκε εξαιτίας μιας ερωτικής απογοήτευσης που είχε και είχε πέσει πάρα πολύ. Νόμιζε ότι όλοι τον παρακολουθούν, επειδή οδηγούσε απρόσεκτα και τον σταματούσε συχνά η αστυνομία για έλεγχο αλκοτέστ».

Οπως περιέγραψε στο δικαστήριο ο μάρτυρας, ο Νίκος Σεργιανόπουλος «έπαιρνε κοκαΐνη για να μπορεί να έχει στύση. Ηταν ο μόνος τρόπος για να έχει επιθυμία για σεξ και ενεργητική θέση στη σεξουαλική πράξη με την ιδιότητα του ενεργητικού ομοφυλόφιλου». Μάλιστα, ο καθηγητής Ψυχιατρικής αποκάλεσε το θύμα στο δικαστήριο εξ ορισμού αμφιφυλόφιλο αφού, όπως του είχε εκμυστηρευτεί στο παρελθόν, «επί επτά ολόκληρα χρόνια είχε ερωτική σχέση με μία γυναίκα (σ.σ.: η άγνωστη μνηστή του Νίκου Σεργιανόπουλου), την οποία διατηρούσε για τα μάτια του κόσμου αφού μέσα σε αυτήν ένιωθε άβολα».

Σχολιάζοντας την κατάθεση-διάγνωση του Αλεβιζόπουλου ο εκ των συνηγόρων του Γεωργιανού Δημήτρης Γκαβέλας εξέφρασε την άποψη ότι ο καθηγητής «βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, διότι ο καθ' ύλην αρμόδιος καθηγητής Ψυχιατρικής και θεράπων τότε γιατρός του Νίκου Σεργιανόπουλου κατέθεσε ότι είχε διαπιστώσει παρανοειδείς εκδηλώσεις και ότι ο άνθρωπος που πάσχει από διπολική διαταραχή μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά. Καταρρέει, λοιπόν, ο μύθος ότι δεν μπορούσε ποτέ το θύμα να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά. Και αυτή η διαπίστωση γίνεται όχι από κάποιον μάρτυρα, αλλά από αντικειμενικό, αρμόδιο και αξιόπιστο».

Στρατός Μαρκίδης
«Στα γυρίσματα έπαιρνε κόκα για να είναι σπινταριστός»
Ενας άνθρωπος απόλυτα παραδομένος στα πάθη του. Ετσι περιέγραψε τον ζεν πρεμιέ ο γνωστός σκηνοθέτης Στράτος Μαρκίδης, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον δολοφονηθέντα ηθοποιό και μετά τη δραματική σύλληψή του το Δεκέμβριο του 2007 τον είχε βοηθήσει να ξανασταθεί επαγγελματικά στα πόδια του, δίνοντάς του έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο σίριαλ «Η Εξαφάνιση».

Οπως είπε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ο κ. Μαρκίδης, όταν έκλειναν οι κάμερες, ο Νίκος Σεργιανόπουλος μεταμορφωνόταν σ’ έναν αμίλητο και ιδιαίτερα εσωστρεφή άνθρωπο. «Ηταν εξαιρετικά ήπιων τόνων. Οι επιλογές του τον έκαναν αυτοκαταστροφικό», τόνισε για τον εκλιπόντα. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημά του με την ομοφυλοφιλία, τόνισε ότι αυτό ήταν γνωστό στους συνεργάτες του: «Είχε εξομολογηθεί σε όλους την προτίμησή του για άτομα του ιδίου φύλου. Αισθανόταν άσχημα για την ομοφυλοφιλία του», επισήμανε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «εσωτερική σύγκρουση» του ηθοποιού με τις βαθύτερες επιθυμίες του.

Ούτε η εξάρτησή του, όμως, από τα ναρκωτικά θα μπορούσε να παραμείνει για πολύ καιρό κρυφή από τους συνεργάτες του και τους ανθρώπους που τον συναναστρέφονταν. Οπως παραδέχτηκε ο κ. Μαρκίδης, ήταν κοινό μυστικό ότι ο ζεν πρεμιέ έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών πριν από το γύρισμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έκανε «για να είναι σπινταριστός»! Η εξάρτησή του από την κοκαΐνη ήταν και ο λόγος που συχνά ο ηθοποιός δεν εμφανιζόταν στα γυρίσματα ή καθυστερούσε. Τέλος, ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρθηκε στις επαγγελματικές διαφωνίες που είχε με τον εκλιπόντα, καθώς επίσης και στο εξώδικο που του είχε στείλει μέσω του δικηγόρου του: «Ο Νίκος ένιωθε ριγμένος, γιατί στη σειρά συμμετείχαν πολύ γνωστοί ηθοποιοί. Δέχτηκα τους όρους του γιατί είχα σύμβαση με το κανάλι».

Το video δικαιώνει τον killer
Το περιβόητο βίντεο του ταχυφαγείου της Βουλιαγμένης που δείχνει τον Νίκο Σεργιανόπουλο και ένα νεαρό Γεωργιανό, λίγες ημέρες πριν από το θάνατο του ηθοποιού, προβλήθηκε χθες σε πλήρη σιωπή -σε μια σπάνια για τα δικαστικά χρονικά διαδικασία- στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η πολιτική αγωγή, μετά την επί ενός τετάρτου προβολή του βίντεο χωρίς δυνατότητα ήχου, δεν κατάφερε να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για το αν ο νεαρός άνδρας που εικονιζόταν στην οθόνη ήταν ο ίδιος άνθρωπος που καθόταν στο εδώλιο. «Δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ο κατηγορούμενος» είπε στο δικαστήριο ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Αλέξης Στεφανάκης. Αντίθετα, οι υπερασπιστές του Γεωργιανού Δημήτρης Γκαβέλας και Νίκος Καραδήμας δήλωσαν πεπεισμένοι ότι δεν ήταν ο Δαβίδ Μουρτινέλι ο συνοδός του ηθοποιού στο ταχυφαγείο τα ξημερώματα της 30ής Μαΐου του 2008. Ωστόσο, το δικαστήριο εκτίμησε τους σχολιασμούς των δύο πλευρών και αναμένεται να αποφανθεί συνολικά στο τέλος της αποδεικτικής διαδικασίας.

«Δεν ήξερα για τις προτιμήσεις του»
Αγνοια για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του θύματος δήλωσε ο επί σειρά ετών φίλος και γυμναστής του Νίκου Σεργιανόπουλου. Ο υποτιθέμενος μάρτυρας-κλειδί, ο οποίος φερόταν να γνωρίζει πολλά για τη ζωή του αξέχαστου ηθοποιού, στο δικαστήριο δεν έδωσε σημαντικά στοιχεία. Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως ήξερε για το πρόβλημα του εκλιπόντος με το αλκοόλ: «Οταν μιλούσαμε, μπορούσα να καταλάβω πότε ήταν πιωμένος», τόνισε, συμπληρώνοντας πως ό,τι έκανε ο αείμνηστος ηθοποιός το έκανε αφού προηγουμένως είχε πιει. «Ηταν εξαιρετικός άνθρωπος, με καλή ψυχή. Ομως, είχε αδυναμία στο αλκοόλ και ήταν αυτοκαταστροφικός», είπε για το χαρακτήρα του ζεν πρεμιέ. Τέλος, ο ίδιος μάρτυρας αποκάλυψε πως ο Νίκος Σεργιανόπουλος ήταν ενοχλημένος γιατί πίστευε ότι ο ρόλος του στη σειρά «Η Εξαφάνιση» ήταν συρρικνωμένος.

Αμέσως μετά κατάθεσε ο ένοικος του 4ου ορόφου, ο οποίος είπε ότι το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας γύρισε στο σπίτι του στις 11.00 το βράδυ χωρίς να ακούσει ή να καταλάβει απολύτως τίποτα.

Μικρό τον φώναζαν «Νικολέτα»
Αγνωστες λεπτομέρειες από τα δύσκολα παιδικά χρόνια του ηθοποιού έφερε στο φως με την κατάθεσή του ο φίλος του αείμνηστου Νίκου Σεργιανόπουλου Κωνσταντίνος Σφυριδικίδης. Ο καθηγητής θεάτρου, ο οποίος γνωρίστηκε με τον Νίκο Σεργιανόπουλο όταν και οι δύο ήταν φοιτητές στη Δραματική Σχολή, αποκάλυψε πως μέχρι να καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ζεν πρεμιέ ο ηθοποιός πάλευε με τους δαίμονές του. «Είχε μια θηλυπρεπή πλευρά που προσπαθούσε να υπερνικήσει. Μου είχε πει πως μικρό τον φώναζαν Νικολέτα». Ο ίδιος μάρτυρας είπε ότι ο εκλιπών του είχε εξομολογηθεί την προτίμησή του στους άσχημους άντρες, «ανθρώπους -όπως είπε χαρακτηριστικά- που δεν θα γύριζε κανείς να κοιτάξει». «Μου είχε πει: “Δεν φαντάζεσαι με τι ανθρώπους έχω πάει για να ικανοποιήσω τα πάθη μου”. Δεν νομίζω ότι ήταν ποτέ ευτυχής. Δεν του άρεσε καθόλου που ήταν ομοφυλόφιλος και έπρεπε να συγχρωτίζεται με αυτούς τους ανθρώπους», κατέληξε ο μάρτυρας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες