Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ...


ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΟΜΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...

Τομέας Περιβάλλοντος

Η Τίνα Μπιρμπίλη στην πρώτη της ομιλία στη Βουλή επέμεινε στις προεκλιγικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για πράσθνη ανάπτυξη, καλώντας τους πολίτες σε συμμαχία που υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές.

Οι τέσσερις προτεραιότητες που έθεσε αφορούν:

1. Κλιματική αλλαγή

2. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονομηση, όπου η χώρα θα ανταποκριθεί στο στόχο του 20% παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Προανήγγειλε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με άξονες: Την ριζική αναδιοργάνωση του ρυθμιστικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ, την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής σε περιοχές υψηλού δυναμικού, τη βελτίωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, την εφαρμογή ολοκληρωμένου πλέγματος αναπτυξιακών κινήτρων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, την προώθηση εφαρμογών μεγάλης κλίμακας και την ενίσχυση της έρευνας.

3. Δάση και προστατευόμενες περιοχές με την κατάρτιση των δασικών χαρτών από το Κτηματολόγια. Μάλιστα θα κατατεθεί νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα φγια τα καμένα της Αττικής, ως προστασία από τις καταπατήσεις.

4. Αστική αναγέννηση και αυθαίρετη δόμηση. Στην Αθήνα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της ενοποίησης Εθνικός Κήπος - Ζάππειο - Βασ. Όλγας - Ολυμπείο. Οι διαφημιστικές πινακίδες θα κατέβουν, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα αξιολογηθούν εκ νέου οι προτάσεις για το παραλιακό μέτωπο και θα δημιουργηθούν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και διαδρομές ποδηλάτων και πεζών. Θα αναθεωρηθεί το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, στην κατεύθυνση του περιορισμού των νέων τμημάτων της πόλης και των νέων αυτοκινητόδρομων.




Τομέας Υγείας

Η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής έκανε λόγο για δέκα μεγάλες τομές στο ΕΣΥ, τονίζονυας τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Εξήγγειλε μάλιστα 30.000 προσλήψεις την επόμενη χρονιά, ενώ θα γίνει αναβάθμιση και επέκταση του ΕΚΑΒ πανελλαδικά. Άλλα μέτρα, περιλαμβάνουν: ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης σε κάθε δήμο, ενιαίουν κανόνες για όλες τις μονάδες παροχής υγείας και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, χρηματοδότηση του ΕΣΥ με διαφάνεια, καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς στο σύστημα προμηθειών, αποκέντρωση του ΕΣΥ και ενιαία κωδικοποίηση.

Τέλος η υπουργός έκανε λόγο για εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για ολους τους πολίτες και ενίσχυση των δομών που αφορούν την ψυχική υγεία.





Τομέας Οικονομίας

Πέντε νομοσχέδια για την αναθέρμανση της Οικονομίας εξήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Πρώτο, το νομοσχέδιο για την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά με πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και δυνατότητα για την αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και αλλαγές στον «Τειρεσία».

Δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των δανειοληπτών από την υπερχρέωση, με την εισαγωγή ρύθμισης και αποπληρωμής των χρεών τους με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τρίτο νομοθέτημα, για την προστασία των καταναλωτών έναντι των παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών των πιστωτικών ιδρυμάτων, με την καθιέρωση της αρχής του υπεύθυνου δανεισμού και την απαγόρευση ανατοκισμού. Ταυτόχρονα, ορίζεται νέος κανονισμός προμηθειών και καθιέρωση ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Ενισχύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και θεσμοθετείται Αντιμονοπωλιακή Αρχή.

Τέταρτο, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων.

Πέμπτο, το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών και επιχειρηματικών περιοχών. Ταυτόχρονα, με σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών θα αξιοποιηθεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-13.

Στις δράσεις του υπουργείου η υπουργός ανέφερε ακόμη την καθιέρωση του στρατηγικού προγραμματισμού των δημοσίων έργων και τη δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, που θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές, μέσω λ.χ. της έκδοσης πράσινων ομολόγων και να προωθεί συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση παραγωγικών αναδιαρθρώσεων, καθώς και αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες