Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Η Ευρώπη της διαφθοράς...

Στα 120 δις ευρώ εκτιμάται το κόστος για τις οικονομίες της ΕΕ από τη διαφθορά στα 28 κράτη μέλη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρωταθλήτρια της Ευρώπης η Ελλάδα, όπως προκύπτει και από τον δείκτη «Διεθνούς Διαφάνειας», που μοιράζεται την 80η θέση με την Κίνα. Η μικρότερη διαφθορά καταγράφεται στη Δανία.

Την έκθεση της Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η αρμόδια επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ. «Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και τους νόμους, βλάπτει την ευρωπαϊκή οικονομία και στερεί από τα κράτη μέλη τα απαραίτητα φορολογικά έσοδα», σημείωσε.

«Έχουν γίνει πολλά για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ωστόσο φαίνεται πως βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από το στόχο», πρόσθεσε. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών της ΕΕ, περίπου τα τρία τέταρτα των ευρωπαίων, που ρωτήθηκαν σχετικά στο πλαίσιο της έρευνας, ανέφερε πως η διαφθορά μεγαλώνει και η κατάσταση χειροτερεύει.

Τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις αναφέρουν την διαφθορά ως εμπόδιο για να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία στο σύνολο τους οι εταιρείες αναφέρουν πως η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη, ενώ η πεποίθηση που κυριαρχεί είναι ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσεις να κάνεις τη δουλειά σου είναι να έχεις πολιτικές διασυνδέσεις. Αντίθετα χαμηλά ποσοστά διαφθοράς καταγράφονται στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ειδικότερα, για την Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 63% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή (μέσος όρος ΕΕ: 26%) και το 80% ότι η ευνοιοκρατία και η διαφθορά παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα (μέσος όρος ΕΕ: 69%).
Επίσης, σύμφωνα με το 95% των Ελλήνων ερωτηθέντων υπάρχει διαφθορά σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (μέσος όρος ΕΕ: 77%) και το 93% θεωρούν ότι η δωροδοκία και η χρήση διασυνδέσεων είναι συχνά ο ευκολότερος τρόπος για την πρόσβαση σε δημόσια υπηρεσία (μέσος όρος ΕΕ: 73%).
Τέλος, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι υπάρχουν διάφορες καταγγελίες για διαφθορά ή παράνομη χρηματοδότηση. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 86% των Ελλήνων (το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ) θεωρούν ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία της χρηματοδότησης των κομμάτων (μέσος όρος ΕΕ: 67%).

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκθεσή της μελέτησε στοιχεία και από τα 28 κράτη μέλη και κάνει συστάσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης. όπως σημείωσε η Σεσίλια Μάλμστρομ σε ορισμένες χώρες πηγή διαφθοράς είναι οι διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων, σε άλλες περιπτώσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ και οι δημοτικοί φορείς είναι επιρρεπείς στη διαφθορά.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ο Καρλ Ντόλαν, της Διεθνούς Διαφάνειας, ανέφερε στο Reuters, πως το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι τόσο τα καθημερινά φαινόμενα «μικρών δωροδοκιών», αλλά «οι δεσμοί μεταξύ πολιτικής και μεγάλου κεφαλαίου», όπως αυτές αναπτύσσονται με «συμβάσεις έργων και φωτογραφικούς νόμους και πρόσληψη πολιτικών στελεχών όταν αυτοί αποχωρούν από την πολιτική».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες