Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Σκάνδαλο ΤΤ: Επτά εντάλματα σύλληψης και 25 διώξεις - Ποιους αφορούν

Σημαντικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τα επισφαλή δάνεια σε επιχειρηματίες από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έκανε μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη η δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Κατερίνα Κατή.

Όπως ανέφερε, έχει ζητηθεί η δίωξη συνολικά 25 προσώπων, πρώην στελεχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και επιχειρηματιών, έχουν ήδη γίνει δεσμεύσεις ακινήτων και τραπεζικών καταθέσεων, ενώ έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης, τα οποία αφορούν τους:
- Δημήτρη Κοντομηνά, επιχειρηματία που νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο
- Άγγελο Φιλιππίδη, πρώην επικεφαλής του ΤΤ, που βρίσκεται στο εξωτερικό
- Μάριο Βαρότση, πρώην επικεφαλής του ΤΤ, που έχει συλληφθεί
- Κυριάκο Γριβέα, επιχειρηματία, και τη σύζυγό του, Αναστασία Βάτσικα, που φέρονται να βρίσκονται στο Λονδίνο
- Δύο ακόμα στελέχη του ΤΤ, όχι όμως και τον Κλέωνα Παπαδόπουλο, για τον οποίο δεν υπάρχει ένταλμα.
Ο Άγγελος Φιλιππίδης, κάνοντας το... γύρο τον καναλιών το πρωί, υποστήριξε ότι έχει ενημερώσει την εισαγγελία Διαφθοράς ότι θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατό από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται και έχει το ΟΚ από αυτούς, ισχυρισμός τον οποίο, σε επίσημο ερώτημα της Κατερίνας Κατή, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου διέψευσε.

Τους κατηγορούμενους βαρύνουν σοβαρές κατηγορίες, που αν φτάσουν τελικά στα δικαστήρια και επιβεβαιωθούν επισείουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, με τις σοβαρότερες κατηγορίες να τις αντιμετωπίζει ο Δημήτρης Κοντομηνάς, για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς η ζημιά για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τα δάνεια που έλαβε ο γνωστός επιχειρηματίας χωρίς καμία εγγύηση φτάνει τα 225 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κατηγορίες αναλυτικά
1) απάτη κατά του δημοσίου υπό τις επιβαρυντικές διαστάσεις του νόμου (αδίκημα που μπορεί να φέρει ακόμα και ισόβια)
2) απιστία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση
3) άμεση συνέργεια στην απιστία
4) ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ επάγγελμα και
5) άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα
Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με την Κατερίνα Κατή, στο δάνειο που χορήγησε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, υπήρχε ειδική ρήτρα σύμφωνα με την οποία το ΤΤ δεν είχε δικαίωμα να ελέγξει για ποιο σκοπό αξιοποιήθηκαν τα χρήματα και αν επενδύθηκαν στο σκοπό που είχε δηλώσει ο δανειολήπτης!
Βάσει των πορισμάτων των αρμόδιων αρχών, τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θεωρούνται ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις και φέρονται να δόθηκαν από το 2006 έως το 2011. Συνολικά εκτιμώνται ότι η αξία τους αγγίζει τα 200 εκ. ευρώ.
Δύο σχετικά πορίσματα είχε στα χέρια της η Εισαγγελεας διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου που οδήγησε στην επιτάχυνση της έρευνας.
Το πρώτο από την Τράπεζα της Ελλάδας, στο οποίο αναφέρονται οι επιχειρηματίες που έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και την Αρχή καταπολέμησης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στο πόρισμα της συγκεκριμένης Αρχής αναφέρονται δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7 εκ. ευρώ και 10 εκ. ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της Αρχής, φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρείς ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του σκανδάλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΤΤ επαναφέρουν στο προσκήνιο τη σκανδαλώδη παραχώρησή του για τη διάσωση της Eurobank, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο τις αποκαλύψεις του Hot Doc και του koutipandoras.gr που είχαν φέρει στο φως της δημοσιότητας την απόρρητη έκθεση της Alvarez & Marshal για τη βιωσιμότητα του ΤΤ, αλλά και τις βαρύτατες ευθύνες της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομικών που απέκρυπταν τα εν λόγω στοιχεία με τη δικαιολογία της «συστημικής ευστάθιας».
Το HOTDOC είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας οικονομική ανάλυση της εταιρείας Alvarez & Marsal για τη βιωσιμότητα του ΤΤ, η οποία εκπονήθηκε 4 μήνες πριν από τις «θαυματουργές» εξαγγελίες Στουρνάρα για λογαριασμό του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και ξέμεινε σε κάποιο συρτάρι.
Συμπτωματικά όμως, η εν λόγω ανάλυση χαρακτήριζε υπό προϋποθέσεις βιώσιμο το ΤΤ, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσει σε εκκαθάριση ή διαχωρισμό της τράπεζας σε «καλή» και «κακή».
Διαβάστε την ανακοίνωση

Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις, με τη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για στελέχη της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστούς επιχειρηματίες, δεν κάνουν κανέναν εργαζόμενο και κανέναν πολίτη να πέσει απ’ τα σύννεφα. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, στα πλαίσια των ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων, λειτουργούσε και λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και υπέρ «ημετέρων» και κολλητών. Είναι πλέον καθολική η απαίτηση εργαζομένων και κοινωνίας, όχι μόνο να διαλευκανθούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά η έρευνα να φτάσει σε βάθος, έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους εκείνους που καταχράστηκαν χρήματα του ελληνικού λαού.
Βέβαια, 
το μεγάλο σκάνδαλο σε σχέση με το Τ.Τ., είναι ότι η πλειοψηφία των ίδιων προσώπων, που διορίστηκαν και εκτελούσαν εντολές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και σήμερα διώκονται από τη Δικαιοσύνη, οδήγησαν με τις ενέργειες και τις υπογραφές τους το Τ.Τ. στη Eurobank.  Η απαξίωση του Τ.Τ ξεκίνησε το 2002 με την μετατροπή του, από δημόσια υπηρεσία σε Ανώνυμη Εταιρεία, στη συνέχεια με την εισαγωγή του στο Χ.Α και την σταδιακή ιδιωτικοποίησή του.
Το Τ.Τ. βρισκόταν στην καλύτερη θέση σε ότι αφορά τις επισφάλειες δανείων, σε σχέση με τις υπόλοιπες καθαρά ιδιωτικές τράπεζες (13,9%). Έτσι λοιπόν, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή του χαρίσματος του Τ.Τ. σε μία τράπεζα που εμφανίζει διπλάσιες επισφάλειες στα χορηγούμενα δάνειά της (26,4%). Ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα προκαλεί ο χρόνος που επελέγη για τη δημοσιοποίηση των διώξεων. Γιατί όχι νωρίτερα και γιατί όχι αργότερα;
Φανταζόμαστε ότι καμία σχέση δεν έχει με την πρεμούρα κυβέρνησης και τραπεζιτών για την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Φανταζόμαστε επίσης, ότι οι ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν τα θαλασσοδάνεια όλων των “συστημικών” τραπεζών που εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερες επισφάλειες απ’ το Τ.Τ., πριν φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Εκτός κι αν ο επικοινωνιακός σχεδιασμός προβλέπει ότι θα πρέπει να εμφανιστούν ως “σαπάκια” οι πρώην κρατικές τράπεζες, έτσι ώστε να δικαιολογηθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζιτών, τις οποίες θα κληθεί να καλύψει εκ νέου ο ελληνικός λαός…
Τέλος, φανταζόμαστε ότι το επόμενο βήμα είναι να ελεγχθεί και ο “εποπτικός” ρόλος της ΤτΕ, η οποία από τη μία έκανε τόσο καιρό τα στραβά μάτια για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ από την άλλη φρόντιζε να απαξιώνει σε κάθε ευκαιρία το Τ.Τ. (ΑΣΠΙΔΑ, CDS, κούρεμα ομολόγων, σπάσιμο τράπεζας), προς ικανοποίηση των θιασωτών των μνημονίων.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν για άλλη μια φορά τη νύφη είναι οι απλοί εργαζόμενοι του Τ.Τ. και η ελληνική κοινωνία.
koutipandoras.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες