Με δύο υπουργικές αποφάσεις η κυβέρνηση προχωρά σε κατασχέσεις -
εξπρές τραπεζικών λογαριασμών σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλετών.
Μάλιστα οι κατασχέσεις θα γίνονται εντός 24 ωρών από την στιγμή που θα
δοθεί η εντολή και θα πατηθεί το κουμπί του ηλεκτρονικου υπολογιστή του
φοροελεγκτή.
Το ίδιο θα ισχύσει και για περιπτώσεις ελέγχων περιπτώσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Οι δύο αποφάσεις που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης στόχο έχουν τη μείωση ης φοροδιαφυγής και την αύξηση των εσόδων του κράτους.
Ειδικότερα, από την ερχόμενη Πέμπτη ενεργοποιείται το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η Αρχή για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος.
Το εν λόγω Μητρώο αποτελούσε βασική προϋπόθεση προκειμένου να
μπορέσουν να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες οι έλεγχοι σε όσους
εμπλέκονται στη λίστα λαγκάρντ και σε άλλες περιπτώσεις που υπάρχουν
βάσιμες υποψίες ότι έχει γίνει φοροδιαφυγή.
Το Μητρώο θα λειτουργεί ως ένα κλειστό «κύκλωμα» ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου και θα λαμβάνουν αμέσως ηλεκτρονικές απαντήσεις.
Η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη εντός 24 ωρών να απαντήσεις στο αίτημα που θα στείλουν οι φοροελεγκτές. Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι οι πιστοποιημένοι ελεγκτές δεν θα έχουν on line πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια των ελεγχόμενων.
Αυτό που θα συμβείν είναι ότι θα ενημερώνονται για το πλήρες τραπεζικό προφίλ όσων ελέγχουν με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας.
Επίσης, στα τραπεζικά δεδομένα δεν θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ελεγκτές αλλά εξουσιοδοτημένοι οι οποίοι θα προβαίνουν σε επίσημο και εξατομικευμένο αίτημα για να αντλήσουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για να στοιχειοθετήσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Όλα τα φορολογικά ή τραπεζικά δεδομένα που ανταλλάσσονται θα κρυπτογραφούνται.
Μαζί με το ΑΦΜ του ελεγχόμενου θα καταγράφεται και το ΑΦΜ και τα στοιχεία του ελεγκτή και η υπηρεσία που ανήκει. Παράλληλα, θα γίνεται ειδική αναφορά στα στοιχεία της υπόθεσης όπως είναι ο αριθμός του φακέλου και η νομοθετική διάταξη βάσει της οποίας υποβάλλεται το αίτημα.
Πρόσβαση στα δεδομένα που θα αποστέλλουν οι τράπεζες πέρα από από τους πιστοποιημένους χρήστες-ελεγκτές, θα έχουν και οι προϊστάμενοι τους.
Με την υποβολή αιτήματος με τον κωδικό «Αίτημα 01» ζητείται από τις τράπεζες να απαντήσουν για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου , αρχικά αν ο κάτοχος του ΑΦΜ είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος με οποιαδήποτε σχέση. Αν είναι πελάτης, θα παρατίθεται κατάλογος με τα δεδομένα για καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης, καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό, χορηγητικό, επενδυτικό ή άλλο λογαριασμό που τηρείται στην τράπεζα.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί το ηλεκτρονικό κατασχετήριο με τις εξαιρέσεις που ισχύουν (προστασία μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων έως 1.000 ευρώ).
Η εφορία θα μπορεί να μπαίνει στους λογαριασμούς και να προχωρά σε κατασχέσεις, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν το σχετικό αίτημα αντί για 3 μήνες που ισχύει σήμερα.
tovima.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου