Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Στοιχεία σοκ: 7 στους 10 κόβουν βασικά είδη διατροφής, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ύψη!

Στοιχεία σοκ: 7 στους 10 κόβουν βασικά είδη διατροφής, ενώ οι τιμές παραμένουν στα ύψη! Τι δείχνουν έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ και στοιχεία της Eurostat που παρουσίασε το υπουρβείο ΑνάπτυξηςΆλλες δύο έρευνες έρχονται να αποδείξουν με ατράνταχτα στοιχεία το τραγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται η πραγματική οικονομία της Ελλάδας και τις επιπτώσεις που έχει φέρει στην καθημερινότητα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών η λιτότητα που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία δημοσιοποιείται σήμερα, Πέμπτη, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο μισό, ενώ, όπως πολύ χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος με δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», περίπου 7 στους 10 έχουν περιορίσει ακόμη και τα βασικά είδη διατροφής προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα! Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat που παρουσίασε το υπουργείο Ανάπτυξης, στην ελληνική αγορά παρατηρήθηκε μεν αποκλιμάκωση των τιμών, ωστόσο αυτή είναι τελείως οριακή και άρα χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα στην καθημερινότητα όλων μας!
Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% παραδέχεται ότι θα αγόραζε προϊόντα χωρίς απόδειξη, προκειμένου να ωφεληθεί, ενώ το υπόλοιπο 50% φαίνεται ότι το σκέφτεται. Ο κ. Ασημακόπουλος, είπε ακόμη ότι το 93% των ερωτηθέντων έχει υποστεί μείωση στο εισόδημά του τα τελευταία 3 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 79% έχει περιορίσει τα βασικά είδη διατροφής, ενώ το 94% των νοικοκυριών έχει σταματήσει τις εξόδους αναψυχής σε εστιατόρια. Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι τα μισά νοικοκυριά παραδέχονται ότι θα αγόραζαν χωρίς απόδειξη, προκειμένου να ωφεληθούν. Ταυτόχρονα, τα άλλα μισά, φαίνεται ότι το σκέφτονται, σύμφωνα με ποιοτικά στοιχεία. «Το ένστικτο της επιβίωσης σε αναγκάζει να έχεις συμπεριφορές που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχες. Με αλυσίδες, χειροπέδες και απειλές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα», δήλωσε ο κ. Ασημακόπουλος. Από την έρευνα, προκύπτει ακόμη ότι το 50% των πολιτών κινδυνεύει να βρεθεί στο οικονομικό περιθώριο, καθώς δεν καλύπτει φορολογικές υποχρεώσεις, χρωστάει δάνειο και αγοράζει αγαθά χαμηλότερης ποιότητας για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Αναλυτικά η έρευνα
Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το 93,1% των νοικοκυριών, είχε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ο μέσος όρος μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος σε σχέση με 3 χρόνια πριν καταγράφεται στο 38%. 
Δραματική εικόνα παρουσιάζεται σε σχέση με τα ποσοστά απασχόλησης. Σχεδόν το 40% των νοικοκυριών έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία. Συνακόλουθα, οι συντάξεις αποτελούν για το 40% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος.
Το 50% των νοικοκυριών αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, αφού για την κάλυψη των βασικών υποχρεώσεων, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει πόρους από πηγές πέραν του τρέχοντος εισοδήματος- δανεισμό από φίλους/συγγενείς, κάρτες, αποταμίευση.
Το 40% περίπου των νοικοκυριών, λόγω της απομείωσης των εισοδημάτων, ανέφερε ότι έχει καθυστερημένες οφειλές, μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τις πάγιες ανάγκες του νοικοκυριού (φως, νερό, ενέργεια), τις οφειλές προς εφορία και τις δανειακές υποχρεώσεις.
Δραματική επίπτωση έχει επέλθει στις καταναλωτικές συνήθειες. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές ακόμη και στα είδη διατροφής (το ποσοστό φθάνει ακόμη και το 80% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ). Επιπλέον, το 80% έχει κάνει περικοπές στις μετακινήσεις, το 92% στις δαπάνες ένδυσης - υπόδησης και το 83,2 στη θέρμανση του νοικοκυριού. Σχεδόν το 90% του πληθυσμού έχει κάνει περικοπές σε ό, τι αναφέρεται ως δαπάνες για «διασκέδαση και διαχείριση ελεύθερου χρόνου» (εστιατόρια, καφέ, σινεμά, ταξίδια, αρτοποιεία). Επιπλέον, το 42,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.
Η άμβλυνση της φορολογικής συνείδησης επιτείνεται λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και της ανάγκης για επιβίωση, σημειώνεται στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα, το 47% των νοικοκυριών παραδέχεται ότι μπορεί και να μη λάμβανε απόδειξη προκειμένου να επιβαρυνθεί λιγότερο. 
Παράλληλα, παρατηρείται μεγάλη αστάθεια όσον αφορά τη συμπεριφορά του 52% που προς το παρόν επιθυμεί τη φορολογική ευταξία. Το 49% αποδοκιμάζει την υιοθέτηση πολιτικής κοινωνικού αυτοματισμού για τη δυνατότητα μη πληρωμής σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η αγορά οδηγείται σε μια παρατεταμένη «ετήσια χειμερία νάρκη». οι καταναλωτές σε μεγάλο ποσοστό (68,8%) αναμένουν τις εκπτώσεις προκειμένου να κάνουν τις αγορές τους. Τούτο σηματοδοτεί για το εμπόριο μια νεκρή, αγοραστικού ενδιαφέροντος, περίοδο πέραν των 10 μηνών. Αυτό που προκύπτει, είναι ότι οι καταναλωτές σαφέστατα και δεν αναζητούν περισσότερο χρόνο για έρευνα αγοράς αλλά ενδιαφέρονται για οικονομικές και συμφέρουσες λύσεις. Όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ, τα στοιχεία αναδεικνύουν το έωλο της επιχειρηματολογίας (τουλάχιστον για τα επόμενα 3 χρόνια) σχετικά με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων (Κυριακές).

Στο μηδέν η αποκλιμάκωση των τιμών
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα οποία παραθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης, στην ελληνική αγορά έχει παρατηρηθεί για πρώτη φορά μια αποκλιμάκωση των τιμών. Μόνο που η αποκλιμάκωση αυτή είναι οριακή (για παράδειγμα στα τρόφιμα-ποτά, η μείωση ήταν 0,54%), την ώρα που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί στο 50% και το ψαλίδι στους μισθούς προσεγγίζει το 30% μόνο μέσα στο 2012.
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την ακρίβεια που υπάρχει, ούτε φτάσαμε εκεί που θέλουμε, ωστόσο αποδεικνύεται ότι ‘έχει μπει φρένο’ στον κατήφορο, μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών», είπε, παρουσιάζοντας μια αισιόδοξη άποψη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς, καθώς παρουσίαζε τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών πέρυσι. «Η κυβέρνηση δεν πανηγυρίζει, καθώς το αίσθημα της ακρίβειας, λόγω της μείωσης των εισοδημάτων, της αύξησης των φορών και της ανεργίας δεν μπορούν να μας κάνουν να αισιοδοξούμε, ωστόσο μπήκε ένα φρένο στον εκτροχιασμό των τιμών», πρόσθεσε. Ο ίδιος, τόνισε, ακόμη ότι «οι πολιτικές που ακολουθούνται έχουν αρχίσει να έχουν απτά αποτελέσματα, τα οποία πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη πιο συγκεκριμένα και απτά, απ' τον κάθε Έλληνα πολίτη».
Τα στοιχεία
Ο υφυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που εμφανίζουν τις τιμές στην διατροφή, την υγεία, τις επικοινωνίες, την εκπαίδευση να έχουν μειωθεί, ενώ αν δεν υπήρχε η αύξηση των φόρων σε καύσιμα και των τιμών του ρεύματος, θα μπορούσε να καταγράφει αρνητικός πληθωρισμός για το 2012.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 0,8%, σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις του υπουργείου αν συνυπολογιστεί η επίπτωση της επίδρασης του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση του ρεύματος τότε ο πληθωρισμός θα ήταν αρνητικός στο - 0,5%.
Πιο ειδικά για τον τομέα της διατροφής ο κ. Σκορδάς επισήμανε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που έχει αρνητικό δείκτη τιμών στην κατηγορία της διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών. Ειδικότερα ο δείκτης πέρυσι μειώθηκε κατά 0,54%, και για πρώτη φορά η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καθώς και της υπόλοιπης ΕΕ εμφανίζει μειώσεις τιμών». Ο κ. Σκορδάς εξήγησε ότι η υποχώρηση των τιμών οφείλεται στην πτώση της ζήτησης, αλλά και στην πολιτική που εφαρμόζεται με την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων καθώς και στην άρση των αγορανομικών εμποδίων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί δεν πέφτουν οι τιμές όσο και τα εισοδήματα επικαλέστηκε τα ιστορικά στοιχεία που λένε ότι πουθενά δεν έχει γίνει αυτό ούτε και στην Αργεντινή.
Πιο αναλυτικά, μείωση τιμών καταγράφεται σε 9 από τις 12 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον γενικό δείκτη ενώ αύξηση καταγράφεται σε τρεις κατηγορίες, στη στέγαση, τις μεταφορές, την ένδυση και υπόδηση.
Σε ετήσια βάση καταγράφονται οριακές μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών, την ώρα που οι αντίστοιχες τιμές στην Ευρώπη των 27 και στην Ευρωζώνη αυξάνονται. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα στην κατηγορία διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά καταγράφεται μείωση 0,54% όταν στην Ευρωζώνη ο δείκτης καταγράφει αύξηση 3% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 3,4%.
Μείωση 1,6% καταγράφεται στην κατηγορία ψωμί δημητριακά (ΕΕ-27 αύξηση 2,17% και ευρωζώνη αύξηση 2,06%).
Αύξηση τιμών 1% καταγράφεται στα γαλακτοκομικά και τα αυγά, μείωση 1,43% στα έλαια και λίπη, αύξηση 1,8% στα κρέατα, μείωση 0,47% στα φρούτα, μείωση 5,38% στα λαχανικά, αύξηση 0,2% στα ψάρια και μείωση 1,46% στα μη αλκοολούχα ποτά.
Μειώσεις τιμών καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης και στα λαχανικά με εξαίρεση την πατάτα με το θέμα να διερευνάται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στα νωπά λαχανικά καταγράφεται μείωση 13%, στα κατεψυγμένα 3,7% ενώ οι πατάτες καταγράφουν αύξηση 15,5%.
Προβληματικός παραμένει ο κλάδος του ηλεκτρισμού, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα στερεά καύσιμα. Στην Ελλάδα η αύξηση είναι 27,01%, ενώ στην Ε.Ε. είναι 5,49%.  

eklogika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες