Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Νέφος αιθαλομίχλης: Επιστροφή ενός παλιού γνώριμου, το παράδειγμα του Λονδίνου 1952

Σε ανακοίνωση του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνει τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της καύσης ξύλων από τζάκια και ξυλόσομπες και επισημαίνει την επιστροφή «ενός παλιού γνώριμου» του νέφους της αιθαλομίχλης.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζει την τραγική ιστορία του Λονδίνου όταν το Δεκέμβριο του 1952 η αιθαλομίχλη κάλυψε για πέντε ολόκληρες ημέρες τη Βρετανική πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 4.000 πολίτες. Σε εκείνες τις πέντε ημέρες, όπου η ορατότητα ήταν αδύνατη ακόμα και για τους πεζούς που κρατούσαν φανάρια, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και αμέτρητοι άλλοι υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα.
Λόγω του κρύου και των έντονων χιονοπτώσεων, οι Λονδρέζοι έκαιγαν μεγάλες ποσότητες ξύλων και τεράστιες ποσότητες καπνού εκλύονταν στην ατμόσφαιρα. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτό δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, καθώς ο καπνός θα διασκορπιζόταν στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, οι μετεωρολογικές συνθήκες των ημερών του Δεκεμβρίου 1952 (αντικυκλώνας) οδήγησαν αέριες μάζες προς το έδαφος. Δεδομένου ότι ο αέρας κοντύτερα στο έδαφος είναι ζεστότερος από εκείνον στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, δημιουργείται η λεγόμενη αναστροφή, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στην παγίδευση του ζεστού καπνού που έβγαινε από τις καμινάδες κοντά στο έδαφος. Εκτός από τον καπνό από τα σπίτια, το φαινόμενο της αναστροφής είχε ως αποτέλεσμα να παγιδευτούν μικροσωματίδια και άλλοι ρύποι από βιομηχανίες, τόσο κοντά στο Λονδίνο όσο και στις γύρω περιοχές.
Σε συνδυασμό με άλλες μετεωρολογικές παραμέτρους, όπως η ηλιοφάνεια και οι υγροί άνεμοι, δημιουργήθηκε ένα στρώμα αιθαλομίχλης ύψους 100-200 μέτρων, ενώ απελευθερώθηκαν τόνοι σωματιδίων, διοξειδίου του άνθρακα, υδροχλωρικού οξέως και φθοριούχων συστατικών, και εκτιμάται ότι 370 τόνοι διοξειδίου του θείου μετατράπηκαν σε 800 τόνους θειικού οξέως.
Εξαιτίας του φαινομένου υπολογίζεται ότι βρήκαν το θάνατο 4.000 άτομα, γεγονός που οδήγησε την βρετανική κυβέρνηση στην απαγόρευση λειτουργίας τζακιών μέσα στην πόλη. Θεσπίστηκε μία σειρά νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος που απαγόρευσε στους κατοίκους αστικών περιοχών να καίνε ξύλα στα τζάκια των σπιτιών τους.
Διαβάστε τις Γενικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία του ΚΕΕΛΠΝΟ
http://www.koutipandoras.gr/?p=30845


*** Το 1952 στο λονδίνο έκαιγαν άνθρακα (ορυκτό) ο οποίος περιέχει θείο (S) το οποίο με την καύση εκλύει διοξείδιο του θείου πρόδρομο μόριο για το σχηματισμό θειϊκού οξέος. Η εισπνοή θειϊκού οξέος ήταν η αιτία των θανάτων και όχι η ύπαρξη αιωρούμενων σωματίδιων.
Τα αιωρούμενα σωματίδια προκαλούν ζημιές στο αναπνευστικό σύσητημα με την πάροδο ετών. Πηγές αιρούμενων σωματιδιών είναι
1. η καύση ορυκτών καυσίμων (καυστήρες, οχήματα, πλοία κ.λ.)
2. η κίνηση των οχημάτων (φρένα, ελαστικά κ.λ.)
3. μεταλευτική δραστηριότητα
4. οικοδομική δραστηριότητα
5. φυσικές πηγές (σκόνη, γύρη, ηφαίστεια κ.λ.)

Η αιτία λοιπόν των θανάτων στο Λονδίνο το 1952 ήταν η καύση ορυκτού άνθρακα και ΟΧΙ ξύλου.
Παρακαλώ να διορθώσετε αυτήν τη σημαντική παράλειψη και ανακρίβεια.

Με εκτίμηση,
Χημικός

Υ.Γ. μπορείτε στο ιντερνετ να διαβάσετε:http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Smog
και φυσικά σε πλήθος ερευνητικών εργασιών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες