Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Offshore εταιρείες. Το όργιο της φοροδιαφυγής στο μεγαλείο του.

Απίστευτες περιπέτειες φοροδιαφυγής μεγάλης κλίμακας, ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος με αγοραπωλησίες ακινήτων, συναλλαγές που δεν πιάνονται από την εφορία και ύποπτα παιχνίδια με πολυτελείς βίλες σε όλη την Ελλάδα, κρύβουν οι χιλιάδες υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες ανήκουν σε Ελληνες πολίτες και όχι μόνο.

Η παραοικονομία στον χώρο του real estate ξεφεύγει από κάθε όριο αφού έχουν ιδρυθεί offshore εταιρείες ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας με σκοπό να γίνει η αγοραπωλησία ενός ακινήτου και στη συνέχεια βάζουν λουκέτο. «Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια υπεράκτια εταιρεία άνοιξε τη Δευτέρα, ολοκλήρωσε την αγορά μιας πολυτελούς βίλας αξίας 20 εκατ. ευρώ στη Μύκονο και την Παρασκευή δήλωσε τερματισμό της δραστηριότητάς της», τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» οικονομολόγος που γνωρίζει καλά πώς γίνονται τα κόλπα στον χώρο της κτηματαγοράς.
Ο αριθμός των υπεράκτιων εταιρειών στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς επειδή μεγάλος αριθμός αυτών είναι «φαντάσματα δύο-τριών ημερών». Οι εκτιμήσεις του ΣΔΟΕ κάνουν λόγο για περίπου 3.500 offshore που έχουν στην κατοχή τους πολυτελή ακίνητα στην Ελλάδα, αλλά η έδρα τους βρίσκεται σε φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Κέιμαν, οι Παρθένες Νήσοι, οι Βερμούδες, αλλά και η Ελβετία και η Κύπρος.
Από τις 3.500 εταιρείες εκτιμάται ότι οι 1.500 έχουν ως περιουσιακό στοιχείο μόλις ένα ακίνητο, αξίας φυσικά εκατομμυρίων ευρώ.
Από τη Μύκονο στην Αράχοβα
Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κέρκυρα, Βόρεια και Νότια προάστια της Αττικής, Κολωνάκι, Βουλιαγμένη, Αράχοβα, Κρήτη είναι οι βασικοί «στόχοι» των offshore που κατέχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 3-4 εκατ. ευρώ και εμπορικής πάνω 15-20 εκατ. ευρώ.
«Θα σας πω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε», τονίζει κτηματομεσίτης που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.
«Πριν από χρόνια προσπαθούσαμε να πουλήσουμε μια εκπληκτική βίλα 800 τ.μ. στο Καβούρι η αξία της οποίας ανερχόταν σε 12 εκατ. ευρώ. Οσοι ενδιαφέρθηκαν να την αγοράσουν ήλθαν μέσω των δικηγόρων του και με τα χαρτιά υπεράκτιων εταιρειών. Κανένα δεν ήταν φυσικό πρόσωπο, με ταυτότητα και πρόσωπο», τονίζει.
Επίσης, μας επισημαίνει ότι έχει δει ιδιοκτήτες συγκροτημάτων με μεζονέτες στη Μύκονο αξίας πάνω από 5 εκατ. ευρώ να δηλώνουν στην εφορία 15.000 ευρώ εισόδημα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέραν της χαμηλής φορολόγησης των offshore στην Ελλάδα (πλέον ο φόρος πενταπλασιάζεται και πάει στο 15% από 3%), ο βασικός λόγος είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
«Οπότε δεν θα πάψουν να φτιάχνουν offshore και να αγοράζουν ακίνητα, ακόμη κι αν ο φόρος είναι μεγάλος.
Οσοι θέλουν να κρύψουν εισοδήματα και άδηλους πόρους (πολιτικοί, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, ποδοσφαιριστές και τραγουδιστές κατά κύριο λόγο) συστήνουν μια εταιρεία στο εξωτερικό έναντι 700-800 ευρώ και κάνουν την αγοραπωλησία του ακινήτου που τους ενδιαφέρει».
Το άλλο κόλπο που χρησιμοποιείται κατά κόρον για να μην εντοπίζονται τα φυσικά πρόσωπα είναι η διακλάδωση των offshore. Δηλαδή μια υπεράκτια αγοράζει τις μετοχές της άλλης και κανείς δεν μπορεί να αποκαλύψει τον ιδιοκτήτη τους.
Υπάρχουν και τα ευτράπελα της υπόθεσης. Εχουν συσταθεί offshore με περιουσιακά στοιχεία ακίνητα και όχι μόνο προκειμένου να μην μπορεί η σύζυγος σε περίπτωση διαζυγίου να διεκδικήσει τίποτε από τον άνδρα της!
Το κόλπο με τη σύστασή τους
Δικηγόρος αναλαμβάνει τη σύσταση εταιρείας με έδρα π.χ. τα νησιά Κέιμαν. Η έδρα είναι συνήθως στο σπίτι άλλου δικηγόρου ή λογιστή και το ετήσιο κόστος λειτουργίας δεν ξεπερνά τα 1.000-2.000 ευρώ. Η εταιρεία αυτή έχει μετοχές, αγοράζει το ακίνητο, απαλλάσσεται από φόρο μεταβίβασης, τεκμήριο απόκτησης, άλλες επιβαρύνσεις, εξασφαλίζει την πλήρη απόκρυψη στοιχείων του πραγματικού ιδιοκτήτη. Αν πίσω από αυτή κρύβεται π.χ. ένας πολιτικός, μπορεί να ξεπλύνει «μαύρο» χρήμα αγοράζοντας το ακίνητο που επιθυμεί χωρίς επιβαρύνσεις. Αν θελήσει να μεταβιβάσει το ακίνητο, δεν το κάνει απευθείας.
Απλά μεταβιβάζει τις ανώνυμες μετοχές της offshore έναντι μικρού ποσού και δεν πληρώνει φόρους κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής. Σε περίπτωση που το φαινομενικά ακίνητο της offshore ιδιοχρησιμοποιείται ο «κρυφός» ιδιοκτήτης εμφανίζεται να καταβάλλει ενοίκια σε κάποια εταιρεία, είναι δηλαδή ενοικιαστής του δικού του ακινήτου και μάλιστα δηλώνει τα μισθώματα που πληρώνει στα εισοδήματά του. Πολλοί ιδιοκτήτες offshore την αναφέρουν στη δήλωσή τους κάθε χρόνο αλλά ουσιαστικά είναι «μαϊμού» δήλωση. Μπορεί να αναγράφουν ότι το μετοχικό κεφάλαιο της υπεράκτιας εταιρείας να είναι 2.000 ευρώ αλλά πίσω από αυτή να υπάρχουν ακίνητα εκατομ. ευρώ.
Πηγή: Ημερησία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες