Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ...

Στρες και καρκίνος – Δεν είναι πια φήμη
 
Στρες – Η πρώτη συναισθηματική αιτία εκδήλωσης καρκίνου!
Πως μπορείτε να ζήσετε μια ζωή ελεύθερη από το άγχος και να προλάβετε τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας; Μαθαίνοντας να ελέγχετε τα επίπεδα της κορτιζόλης σας και να αναπροσαρμόζετε το συναισθηματικό στρες με βάση μια πιο υγιή προοπτική. Όταν μάθετε πώς να εξισορροπείτε του φυσιολογικούς παράγοντες του ύπνου, της διατροφής και της άσκησης με αυτούς της νοητικής και συναισθηματικής υγείας, θα αρχίσει να αποκαθίσταται και η υγεία, σωματική και συναισθηματική.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το υψηλό και χρόνιο στρες είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου και άλλων διαταραχών. Το ερώτημα είναι όμως πώς το στρες προκαλεί καρκίνο; Αυτό απαντάται με μια σοβαρή ανάγνωση για το τι κάνει το στρες φυσιολογικά στον οργανισμό. Ο Hans Selye, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της έρευνας γύρω από το stress είχε διαχωρίσει το στρες σε δύο κατηγορίες. Το distress («κακό» stress) και το eustress («καλό» stress). Το distress είναι μια χρονικά εκτενής και ζημιογόνος απόκριση η οποία επηρεάζει αρνητικά όλα τα όργανα, τους αδένες και τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού. Το eustress είναι ένα βραχυπρόθεσμο ευεργετικό ερέθισμα στο σύστημά μας. Για παράδειγμα, αν ανεβοκατεβείτε τις σκάλες δέκα φορές, θα νιώσετε ευεργετικά. Αν όμως το επαναλάβετε χίλιες φορές θα νιώσετε εξαντλημένος και χωρίς καθόλου ενέργεια. Το eustress προωθεί λοιπόν την υγεία ενώ το distress την εξαλείφει.
Η απόκριση στο stress ελέγχεται από τον εγκέφαλο μέσω του άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-επινεφρίδια (HPA-axis). Ο υποθάλαμος, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του εγκεφάλου, είναι ένα τμήμα το οποίο ανιχνεύει βιοχημικές μεταβολές, παρόμοιες με αυτές του θερμοστάτη στο σπίτι σας. Αν κάποιες ουσίες ανέβουν ή μειωθούν πολύ, ενεργοποιεί την απόκριση του εγκεφάλου. Ο υποθάλαμος ειδοποιεί τον κύριο ορμονικό αδένα, την υπόφυση, να στείλει μήνυμα στα επινεφρίδια ώστε αυτά να απελευθερώσουν μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Όταν η κορτιζόλη διατηρείται στα επιθυμητά επίπεδα, τότε λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδες και προωθεί την υγεία. Όταν η κορτιζόλη όμως αυξάνεται πάρα πολύ λόγω σημαντικού stress ή μειώνεται λόγω χρόνιου stress, υπονομεύει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, αυξάνει τη φλεγμονή, αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, αποδιοργανώνει τις ορμόνες και αλλοιώνει την οστική πυκνότητα. Παράλληλα, η συνεχώς αυξημένη ή μειωμένη κορτιζόλη προδιαθέτει για καρκίνο και μια ποικιλία διαταραχών.
Τι κάνει όμως την κορτιζόλη να βγαίνει εκτός ελέγχου;
1. Το ψυχολογικό/συναισθηματικό stress (distress)
2. Η έλλειψη σωστού ύπνου
3. Η διατροφή υψηλή σε σάκχαρα άμυλο
4. Πολύ λίγη ή καθόλου άσκηση
Ο καρκίνος ευνοείται όταν η κορτιζόλη είναι χρονίως αυξημένη ή μειωμένη αφού η επινεφριδιακή κόπωση (adrenal exhaustion) προκαλεί ανοσοκαταστολή και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που προλαμβάνει τα καρκινικά κύτταρα (που όλοι έχουμε) από το να σχηματίσουν όγκους.
Το πλέον σημαντικό πλάνο διαχείρισης του stress ξεκινάει με τον κατάλληλο ύπνο, τόσο σε χρόνο όσο και σε ποσότητα, την καλή διατροφή και την άσκηση, ενώ πολύ σημαντική είναι η διαχείριση του άγχους και του stress υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η θετική στάση ζωής μπορεί να ακούγεται ως κάτι άυλο και άσχετο με το σώμα μας, αλλά έχει σαφή βιοχημική βάση και η επήρειά της εδράζεται στον άξονα HPA.
Η μέτρηση λοιπόν της κορτιζόλης και η κατάλληλη αγωγή για την κανονικοποίησή της είναι ιδιαίτερης σημασίας. Η κορτιζόλη, όπως και οι περισσότερες ορμόνες δεν είναι σταθερή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ενώ είναι πολύ υψηλή το πρωί (για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της ημέρας) το βράδυ μειώνεται αισθητά, για να ευνοήσει το σωστό ύπνο και την δημιουργία της μελατονίνης, έτσι ώστε οι εμπειρίες της προηγούμενης ημέρας να εντυπωθούν κανονικά και να προετοιμαστεί ο μεταβολισμός για την επόμενη.
Στην Ελλάδα η μοναδική 24-ωρη μέτρηση της κορτιζόλης στο σάλιο γίνεται μόνο στο Detox Center σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής και την αξιοπιστία της Genova Diagnostics. Η εξέταση είναι εύκολη, μη επεμβατική, με πολύ μεγάλη κλινική σημασία. Μάθετε περισσότερα για την εξέταση αυτή και για άλλες προσεγγίσεις στην πρόληψη του καρκίνου.
Βιβλιογραφία
1.Stress without DistressH. Selye , Lippincott Williams & Wilkins; 1st edition (June 1974)
2.The Neuroendocrine Impact of Chronic Stress on Cancer Premal H. Thaker and Anil K. Sood. Semin Cancer Biol. 2008 June; 18(3): 164-170.
3. Increased serum cortisol levels are associated with high tumour grade in patients with renal cell carcinoma
Rasmuson T, Ljungberg B, Grankvist K, Jacobsen J, Olsson T. Acta Oncol. 2001;40(1):83-7.
4. Interleukin-6 levels and HPA axis activation in breast cancer patients with major depressive disorder.
Soygur H, Palaoglu O, Akarsu ES, Cankurtaran ES, Ozalp E, Turhan L, Ayhan IH.Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2007 Aug 15;31(6):1242-7. Epub 2007 May 24

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες