Η Ευρωζώνη κινείται πλέον μέσα στους ρυθμούς που καθόρισε η σύνοδος των ηγετών των «27» στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή.
Κεντρικό στοιχείο των αποφάσεων συνιστά η αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία. Η μόνη που έμεινε εκτός πνεύματος είναι η Βρετανία. Οι ηγέτες των 17 Κρατών Μελών της Ευρωζώνης θα συνυπογράψουν αλλαγές στο πλαίσιο ενισχυμένης διακυβερνητικής συνεργασίας που δεν απαιτεί τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ, ενώ οι υπόλοιπες 9, αν και δεν είναι στην Ευρωζώνη θα υιοθετήσουν τα μέτρα αυτά.
Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν απέκλεισαν την προοπτική υιοθέτησης ευρωομολόγων. Την παραπέμπουν σε περαιτέρω μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρα η Γερμανία επιβάλλει τη θέση της ότι δεν είναι της παρούσας συγκυρίας.
Στο πολιτικό πεδίο έχει διαμορφωθεί το εξής σκηνικό:
Οι αποφάσεις για την νέα αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να υπογραφούν έως το Μάρτιο του 2012.
Η Γαλλία και η Γερμανία ήθελαν τροποποίηση της Συνθήκης ΕΕ, αλλά ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να συναινέσει στην αναθεώρηση της Συνθήκης ζητούσε, σύμφωνα με το γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, «απαράδεκτα ανταλλάγματα». Ζητούσε να εξαιρεθεί το ισχυρό χρηματοπιστωτικό κέντρο του City του Λονδίνου από μια σειρά κοινοτικούς κανόνες στο χρηματοπιστωτικό τομέα, μέσω ενός πρωτοκόλλου που θα ενσωματώνονταν στην αναθεωρημένη Συνθήκη.
Οι 17 της ευρωζώνης θα προχωρήσουν μόνοι τους. Ρητώς δήλωσαν ότι θα τους ακολουθήσουν άλλες έξι χώρες που δεν είναι στην ευρωζώνη (η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Δανία), ενώ οι άλλες 3 διάκεινται θετικά (η Σουηδία, η Τσεχία και η Ουγγαρία) πλην όμως θα διαβουλευθούν με τα εθνικά κοινοβούλιά τους.
Η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας αποσκοπεί στη «θωράκιση» της ευρωζώνης έναντι των αγορών και αποτελεί την κοινή συνισταμένη όλων πλην Βρετανίας για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ΕΕ και η συνοχή του ευρώ.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ζώνη του ευρώ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες τους τελευταίους 18 μήνες για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την υιοθέτηση νέων μέτρων συνεπεία της κρίσης δημόσιου χρέους», τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Η απόφαση αυτή συνιστά βήμα προς την «ισχυρότερη οικονομική ένωση», όπως αναφέρεται στη διακήρυξη των 17 χωρών της ευρωζώνης.
Θα συγκροτηθούν:
Πρώτον, ένα νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο και ενισχυμένος συντονισμός σε θέματα οικονομικής πολιτικής, καθώς και
Δεύτερον, μια ανάπτυξη των εργαλείων σταθεροποίησης ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις.
ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ:
Ο νέος δημοσιονομικός κανόνας προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης θα είναι κατ' αρχήν ισοσκελισμένοι. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να δημιουργούν ελλείμματα μόνο προκειμένου να λάβουν υπόψη τον δημοσιονομικό αντίκτυπο του οικονομικού κύκλου ή σε περίπτωση εξαιρετικών οικονομικών περιστάσεων.
Η αρχή αυτή θα θεωρείται ότι τηρείται αν, ως γενικός κανόνας, το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 0,5% του ονομαστικού ΑΕΠ. Ο κανόνας αυτός θα προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα ώστε να λαμβάνεται υπόψη η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Οι χώρες των οποίων το χρέος είναι πολύ χαμηλότερο του 60% του ΑΕΠ θα μπορούν να διατηρούν υψηλότερα διαρθρωτικά ελλείμματα.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ:
Ένας τέτοιος κανόνας θα περιληφθεί στα εθνικά νομικά συστήματα των κρατών μελών σε συνταγματικό ή αντίστοιχο επίπεδο. Ο κανόνας θα περιλαμβάνει αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης. Θα καθορίζεται από το κάθε κράτος μέλος βάσει αρχών που ορίζονται από την Επιτροπή. Το Δικαστήριο της ΕΕ θα έχει δικαιοδοσία να επιβεβαιώσει τη μεταφορά του κανόνα αυτού σε εθνικό επίπεδο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ:
Τα κράτη μέλη που υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα υποβάλουν στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο προς έγκριση πρόγραμμα οικονομικής εταιρικής σχέσης, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η πραγματικά διατηρήσιμη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων. Η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς και τα σχετικά ετήσια δημοσιονομικά σχέδια, θα παρακολουθούνται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΚΔΟΣΗΣ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ:
Θα θεσπιστεί μηχανισμός για την εκ των προτέρων υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τα εθνικά σχέδια έκδοσης χρεογράφων.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Οι κανόνες που ορίζουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (άρθρο 126 της Συνθήκης) θα ενισχυθούν για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ. Μόλις η Επιτροπή αναγνωρίσει ότι ένα κράτος μέλος έχει παραβιάσει το ανώτατο όριο του 3%, θα ακολουθούν αυτομάτως συνέπειες εκτός αν το Συμβούλιο (ύστερα από ψηφοφορία των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ), αποφασίσει διαφορετικά με ειδική πλειοψηφία. Οι εξαιρετικές περιστάσεις θα λαμβάνονται υπόψη. Βήματα και κυρώσεις που προτείνει ή συστήνει η Επιτροπή θα εγκρίνονται από το Συμβούλιο (ύστερα από ψηφοφορία των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ), εκτός αν αποφασίσουν διαφορετικά τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ με ειδική πλειοψηφία.
ΠΡΟΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την έγκριση σύντομα των κανόνων που πρότεινε η Επιτροπή στις 23 Νοεμβρίου 2011 σχετικά με την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των προσχεδίων προϋπολογισμού και τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ και την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν ή απειλούνται από σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά την δημοσιονομική τους σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκδώσουν γρήγορα τους κανονισμούς αυτούς, ώστε να τεθούν σε ισχύ για τον προσεχή δημοσιονομικό κύκλο. Εντός του νέου νομικού πλαισίου αυτού, η Επιτροπή θα εξετάζει ιδίως τις βασικές παραμέτρους των προσχεδίων προϋπολογισμού και, εφόσον χρειάζεται, θα γνωμοδοτεί επ' αυτών. Όταν η Επιτροπή εντοπίζει ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα ζητά αναθεώρηση του προσχεδίου προϋπολογισμού.
ΔΥΟ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Η διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ θα ενισχυθεί, όπως συμφωνήθηκε κατά τη σύνοδο για το ευρώ της 26ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιούνται τακτικές σύνοδοι για το ευρώ τουλάχιστον δις ετησίως. Οι νέες αυτές ρυθμίσεις θα πρέπει να αποτυπωθούν στις Συνθήκες.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΑΜΕΣΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ
Η μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα εφαρμοστεί με γοργούς ρυθμούς.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε ετοιμότητα να ενεργήσει για λογαριασμό του ΕΤΧΣ στις συναλλαγές του στις αγορές.
Επισπεύδεται η έναρξη ισχύος της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) έως τον Ιούλιο του 2012. Ο ΕΜΣ θα έχει μέγιστη δανειοδοτική ικανότητα 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις του ΕΜΧΣ. Οι κανόνες ψηφοφορίας στο πλαίσιο του ΕΜΣ θα τροποποιηθούν ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία 85%.
Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα διαθέσουν επιπρόσθετους πόρους 200 δις. ευρώ στο ΔΝΤ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου