Ο χαρακτηρισμός "selective default" είναι μία βαθμίδα στην κλίμακα των Οίκων Αξιολόγησης. Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι δεν συνιστά πιστωτικό γεγονός
Κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο η βαθμολογία της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας -από τους Οίκους Αξιολόγησης- να συνιστά πιστωτικό γεγονός είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οπως αναφέρουν Ελληνες τραπεζίτες και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, ο χαρακτηρισμός "selective default" (επιλεκτική χρεοκοπία) είναι απλώς μια βαθμίδα στην κλίμακα των τριών αμερικανικών Οίκων Αξιολόγησης. Συνιστά ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει.
Με άλλα λόγια απλώς μας βαθμολογούν στη βαθμίδα selective default οι οίκοι αξιολόγησης και δεν αναμένεται να προκύψει πρόβλημα στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» οι καταθέτες θα έχουν κανονικά τα χρήματά τους
Σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» οι καταθέτες θα έχουν κανονικά τα χρήματά τους
Ομως πίσω από το selective default της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άγριος πόλεμος με κύριο στόχο το ευρώ. Αντίπαλοι στο σκληρό "παιχνίδι" της επιβίωσης του ευρώ είναι από τη μία οι πολιτικοί της ευρωζώνης, με τα αργά ομολογουμένως αντανακλαστικά, και από την άλλη οι κερδοσκόποι που πιάνουν στο αέρα τις ευκαιρίες.
Επειδή το θέμα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς στο προσκήνιο και η ελληνική αγορά δέχεται συνεχείς πιέσεις, το "Εθνος" επικοινώνησε με τραπεζικά στελέχη που δίνουν απαντήσεις για το τι θα συμβεί στην πράξη σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Επτά ερωτήσεις - απαντήσεις
Κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις στις τράπεζες
Το Δημόσιο συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του και οι τράπεζες διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία
1 Στο άκουσμα της φράσης "επιλεκτική χρεοκοπία", το πρώτο και εύλογο ερώτημα είναι ένα: τι θα γίνει με τις καταθέσεις;
Η απάντηση είναι ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν. Οι καταθέτες θα έχουν κανονικά τα χρήματά τους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτή η διαβεβαίωση δεν προέρχεται μόνο από τους Ελληνες τραπεζίτες ή από τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά η εγγύηση προέρχεται και από την ΕΚΤ. Σε αντίθεση με την πλήρη χρεοκοπία, το Δημόσιο συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του και οι τράπεζες διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Κατά συνέπεια, οι καταθέτες δεν κινδυνεύουν.
2 Ερώτηση: Τι θα γίνει με τη ρευστότητα των τραπεζών;
Απάντηση: Θα υπάρξει πίεση στη ρευστότητα των τραπεζών - που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένη σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ομως αν η ΕΚΤ ή οι άλλοι μηχανισμοί συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Οι άλλοι μηχανισμοί είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ELA. Με βάση όσα ισχύουν τώρα, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί ως εγγύηση ομόλογα μιας χώρας που έχει βαθμολογηθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αυτό σημαίνει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, καταπίπτει μέρος των εγγυήσεων που έχουν δώσει οι τράπεζες στην ΕΚΤ με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ αναμένεται να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance-ELA), προκειμένου να μη δημιουργηθεί συστημικό πρόβλημα. Σημειώνουμε ότι χρήση του μηχανισμού ELA έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό η Ιρλανδία, οι τράπεζες της οποίας ήταν η αιτία για την κρίση στη χώρα και σε μεγάλο βαθμό καταστράφηκαν -το αντίθετο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου οι τράπεζες υφίστανται τα αποτελέσματα της κρίσης κρατικού χρέους- χωρίς να προκύψει θέμα για τους καταθέτες τους. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις χώρες του ευρώ, ακόμη και αν υποβαθμιστούν περαιτέρω.
3 Ερώτηση: Εχει πάρει άλλη χώρα βαθμολογία selective default;
Απάντηση: Στο παρελθόν η Ουρουγουάη. Εμεινε μερικές μέρες στη συγκεκριμένη βαθμίδα αξιολόγησης για το σύνολο του χρέους της, και στη συνέχεια αξιολογήθηκε με βαθμό καλύτερο απ΄ ό,τι είχε πριν πέσει στην επιλεκτική χρεοκοπία.
4 Ερώτηση: Στην Ελλάδα η αξιολόγηση selective default θα αφορά το σύνολο του χρέους;
Απάντηση: Οχι, μόνο το κομμάτι του δημόσιου χρέους που θα πάει στο rollover, στην επαναγορά δηλαδή των ομολόγων.
Σύμφωνα με τους Ελληνες τραπεζίτες, θα πρέπει η ηγεσία της ευρωζώνης να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για το μέλλον του ευρώ. Διότι εκείνο που κινδυνεύει άμεσα είναι το κοινό νόμισμα. Με δεδομένο ότι συντονισμένη επίθεση δέχεται η Ιταλία, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο, θα πρέπει το EFSF (ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας) να ενισχυθεί με 2 τρισ. ευρώ από τα 400 δισ. ευρώ που έχει σήμερα. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν κράτη με προβλήματα να διαχειριστούν το χρέος τους και να αγοράσουν ομόλογά τους. Αν για παράδειγμα η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να αγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, τότε θα υπήρχε σύντομα εξορθολογισμός στις τιμές με τις ονομαστικές αξίες, υποχώρηση των spreads και θα άνοιγε ο δρόμος για δανεισμό από τις αγορές. Ομως, όπως σημειώνουν Ελληνες τραπεζίτες, η Ευρώπη παραπαίει και οι αγορές συνεχίζουν το σφυροκόπημα.
5 Ερώτηση: Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία;
Απάντηση: Σημαίνει ότι μια χώρα δεν εξυπηρετεί τμήμα του χρέους της, όμως συνεχίζει να αποπληρώνει κανονικά το υπόλοιπο χρέος της. Δηλαδή, στην περίπτωση της Ελλάδας, επιλεκτική χρεοκοπία προκύπτει αν δεν εξυπηρετηθούν τα ομόλογα που λήγουν π.χ. το 2012, όμως η χώρα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες εκδόσεις της. Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι μια από τις βαθμίδες πιστοληπτικής διαβάθμισης των Οίκων Αξιολόγησης, υψηλότερη από αυτή της χρεοκοπίας (Default).
6 Ερώτηση: Ποιος αποφασίζει αν η επιλεκτική χρεοκοπία συνιστά πιστωτικό γεγονός;
Απάντηση: Τη βαθμολογία τη δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης, αφού λάβουν υπόψη την αδυναμία της χώρας ή την απροθυμία της να αποπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Αν όμως αυτό θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός (credit event) το αποφασίζει η Διεθνής Ενωση Ανταλλάξιμων Οικονομικών Προϊόντων και Παραγώγων (ISDA). Μόνο μετά από δική της απόφαση γίνεται αποδεκτό ότι έχει προκύψει κάποιο πιστωτικό γεγονός, προκαλώντας την ενεργοποίηση και πληρωμή των συμβολαίων ασφάλισης κινδύνου (των γνωστών CDS). Δηλαδή, μπορεί μεν οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αν όμως η ISDA αποφασίσει ότι δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, δεν ενεργοποιούνται τα CDS.
7 Ερώτηση: Πόσο διαρκεί η επιλεκτική χρεοκοπία;
Απάντηση: Συνήθως διαρκεί λίγες μέρες, μέχρι ο εκδότης των ομολόγων να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών, συνήθως με επιμήκυνση ή "κούρεμα" του χρέους. Και στη συνέχεια, έρχεται καλύτερη αξιολόγηση από τους Οίκους.
ethnos.gr
Τι σημαίνει: απώλεια ελέγχου, δραχμή, κατάρρευση και χάος...
1) Τι μπορεί να σημαίνει: απώλεια ελέγχου, δραχμή, κατάρρευση και χάος...
Ενάμισι με δυο χρόνια μετά τη χρεοκοπία η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει κάποιο σχέδιο εξόδου από την κρίση, και αναλώνεται σε κοκορομαχίες και μάχες οπισθοφυλακής με τα «σωθικά» της, αδυνατώντας ακόμη να επιβάλει και την έννομο τάξη.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της μεταπολιτευτικής παρασιτοκρατίας του δημοσίου και των κλειστών επαγγελμάτων αδυνατούν να καταλάβουν πως το ταμείο είναι άδειο πλέον για όλους. Η κάθε μια ομάδα με παραληρηματικό τρόπο προσπαθεί να αποσπάσει τα τελευταία «ψίχουλα» αποκλειστικά για τον εαυτό της σε βάρος των υπολοίπων.
Μοιραία, αυτό που θα σταματήσει το χάος θα είναι η εκ των πραγμάτων στάση πληρωμών και η ολοκληρωτική κατάρρευση του κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το «κούρεμα»
Η χώρα οδηγείται σε μεγάλο «κούρεμα» που κατά τα φαινόμενα λίγα οφέλη θα μας προσφέρει σ΄ ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους, αλλά θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την δυνατότητά του να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές πίστωσης στις επιχειρήσεις.
Κατά συνέπεια, οι εξελίξεις είναι πιθανό να δρομολογήσουν νέο κύμα λουκέτων και αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων και το επίπεδο ρευστότητας που θα διατηρήσει για τις ελληνικές τράπεζες.
Καθώς όμως στο εσωτερικό δεν υπάρχει πειθαρχία και σχέδιο, τα πράγματα δυσκολεύουν και οι πιθανότητες ενός «ατυχήματος» αυξάνονται...
Εγγυητικές
Ήδη, στην αγορά γίνεται λόγος για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς καθώς οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι οι εισαγωγές να γίνονται τοις μετρητοίς... Σε μια οικονομία που τα μετρητά στραγγίζουν, μάλλον είναι θέμα χρόνου να δούμε τις πρώτες ελλείψεις βασικών ειδών...
Ελεγχόμενη...
Η διαφορά μεταξύ ελεγχόμενης και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας έγκειται κατ’ αρχήν στο αν αυτή θα γίνει με εθελοντική συμμετοχή των δανειστών ή υποχρεωτική.
Μια ελεγχόμενη χρεοκοπία προϋποθέτει κάποιον σοβαρό εγγυητή, τις εγγυήσεις του οποίου θα αποδεχτούν οι δανειστές. Στην περίπτωσή μας αυτός θα είναι το EFSF και όποιος άλλος ορίσει η ευρωζώνη...
Μια ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης, όπως επιχειρείται, προϋποθέτει συνέχιση τροφοδότησης των ελληνικών δημοσιονομικών και εμπορικών ελλειμμάτων στα πλαίσια της σταδιακής εξυγίανσής τους.
Σε κάθε άλλη περίπτωση το σοκ θα προκαλούσε χάος και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι λαοί της Ευρώπης θα ανεχτούν τις κυβερνήσεις τους να συνεχίζουν να ρίχνουν χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο όπως αποδεικνύεται το ελληνικό δημόσιο.
Οι Ευρωπαίοι, με ευθύνη της Γερμανίας, προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά οι συνθήκες στο εσωτερικό είναι πολύ πιθανό εύκολα να την μετασχηματίσουν σε ανεξέλεγκτη.
Είμαστε σε αχαρτογράφητα «νερά» για να είμαστε σίγουροι για το ένα ή για το άλλο ενδεχόμενο...
Η δραχμή
Το σενάριο της δραχμής αυξάνεται κατακόρυφα υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς μια γενική δυσπραγία και των στοιχειωδών συναλλαγών αναγκαστικά θα μας οδηγήσει σε έκτακτες καταστάσεις όπου θα επιχειρηθεί να επανεκινηθεί η οικονομία με όλους τους δυνατούς και πιθανούς τρόπους.
Ένας εκτροχιασμός της Ελλάδας όμως, θα βάλει σε κίνδυνο ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, κατά συνέπεια θα επιχειρηθεί αυστηρή εποπτεία...
Από την άλλη πλευρά όμως αποτελεί ερώτημα κατά πόσο μια αυξημένη ευρωπαϊκή εποπτεία, λόγω της αδυναμίας που επιδεικνύει το εγχώριο πολιτικό προσωπικό, θα γίνει αποδεκτή και δεν θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο χάος, καθώς οι αντιδράσεις θα αποκτήσουν χροιά πατριωτικής υπόθεσης...
Κάποιοι προπαγανδίζουν την επιστροφή στη δραχμή σαν λύση, καθώς η αυτόματη υποτίμηση θα μείωνε το εισόδημα, την περιουσία, άρα και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων όσο χρειάζεται για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική.
Καθώς δεν υπάρχει παραγωγικός ιστός, οι παραγγελίες του οποίου θα αυξηθούν απότομα, μια υποτίμηση θα ήταν δώρο άδωρο, για το σύνολο της κοινωνίας.
Η στήλη έχει αναλύσει στο παρελθόν πως η παραγωγή ενός κιλού ελληνικής φακής, εξαρτάται περισσότερο από συντελεστές που αφορούν ξένο συνάλλαγμα λιγότερο από εγχώριους. Βλέπε: Τα παλικάρια της φακής...
Θα ευνοούνταν μόνο και συγκυριακά κάποιες από τις λίγες μονάδες που έχουν απομείνει και όσοι έχουν μεταφέρει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να αιτιολογήσουν τις πηγές τους και δεν τα έχουν δηλώσει σαν νόμιμο εισόδημα...
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι πατριωτικές κορώνες κρύβουν ταπεινά ελατήρια...
Η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα πολλαπλασιάσει το δημόσιο χρέος καθώς αυτό θα παραμείνει εκπεφρασμένο σε ευρώ, αλλά θα ενεργοποιήσει και τη χρεοκοπία του ιδιωτικού τομέα καθώς και αυτού το χρέος είναι σε ευρώ και θα πρέπει να αποπληρωθεί σε υποτιμημένες δραχμές...
Μια τέτοια εξέλιξη θα χρεοκοπούσε αυτόματα και τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έχουν έστω και μικρό χρέος.
Η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει τα παραπάνω αν η κυβέρνηση δεν είχε χάσει πολύτιμο χρόνο, χαϊδεύοντας τα αυτιά των συντεχνιών και εθελοτυφλώντας στην προσπάθεια να μην θίξει το πελατειακό και κομματικό κράτος...
Φαίνεται πλέον αρκετά δύσκολο να αποφευχθεί η χρεοκοπία και κατάρρευση ακόμη και αν αύριο προχωρούσε σε μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και σε μαζική εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Η ένταση του σοκ που θα υποστούμε εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τις στρόφιγγες της ΕΚΤ και της τρόικα...
Ιδού η απόδειξη της βλακείας...
Τα τελευταία δυο χρόνια ο εγχώριος λαϊκισμός υποστήριζε την μετέωρη κοινοτυπία, πώς αν η χώρα σταματήσει να πληρώνει τόκους και χρέη, τα έσοδά της επαρκούν να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους, όσους εργάζονται αλλά και όσους δεν εργάζονται...
Πρόκειται για μια εμφανή βλακεία, καθώς: Πρώτον η χώρα έχει πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα και... δεύτερον αναλογικά, τεράστιο εμπορικό έλλειμμα και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Στάση πληρωμών σημαίνει και στάση δανεισμού. Άρα, με τι θα τροφοδοτηθεί το πρωτογενές έλλειμμα και το εμπορικό και των τρεχουσών συναλλαγών έλλειμμα;... Μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ.
Αν το δημόσιο έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει 52 δισ. ευρώ υπό φυσιολογικές συνθήκες, για να πληρώσει περίπου 40-45 για μισθούς και συντάξεις, πόσα έσοδα θα έχει το κράτος αν μηδενιστεί το εμπορικό έλλειμμα;
Δηλ. αν μειωθεί η οικονομική δραστηριότητα και τα έσοδα που προκαλούν οι εισαγωγές.
Η Αργεντινή με τη χρεοκοπία είχε μείωση του ΑΕΠ κατά 50% και ας ήταν μα χώρα εξαγωγική και άρα και αυτάρκης σε τρόφιμα και πρώτες ύλες...
Στην εισαγογοκρατούμενη Ελλάδα πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ με μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών; Τα κρατικά έσοδα σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς θα δημιουργηθεί χάος και ανομία, πιστεύω θα μειωθούν πολύ περισσότερο από 50%...
Ποιος θα προλαβαίνει να πρωτοπληρωθεί από αυτά;
Αυτά είναι απλές σκέψεις και δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνουν, αλλά επειδή είναι οδυνηρές οι συνέπειες, πολλοί αρέσκονται να δίνουν βάση στις ανεδαφικές υποσχέσεις...
2) Το συνάχι που τραβάει πολύ...
Δεν έχει νόημα να μιλάμε για συνθήκες χρηματιστηριακής αγοράς όταν στην οικονομία και στην κοινωνία υπάρχουν τέτοιου μεγέθους εκκρεμότητες την έκβαση των οποίων δεν μπορεί κανένας να προβλέψει...
Η κοινή λογική σε ώρες κρίσεις φαίνεται πως δραπετεύει, αλλιώς η ιστορία δεν θα ήταν γεμάτη από απίθανα ατυχήματα...
Παραμένουμε αισιόδοξοι, όμως, αλλά για την επόμενη της κρίσης μέρα...
Μέχρι τότε υπομονή, περάσαμε ολόκληρη κατοχή και εμφύλιο και ορθοποδήσαμε. Αυτή η κρίση μοιάζει με συνάχι μπροστά σε εκείνες...
3) Ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν το ευρώ...
Εκτός από τους «μαυραγορίτες» που έχουν βγάλει τα κεφάλαια στο εξωτερικό και φιλοδοξούν να αγοράσουν την χώρα αντί πινακίου φακής σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, υπάρχουν οι ιδεολογικά αντίθετοι στην Ευρώπη και το ευρώ, αλλά και οι απελπισμένοι που πιστεύουν τους «προφήτες» πως για την ελληνική κρίση φταίει το ευρώ και όχι η παρασιτοκρατία... Λες και επί δραχμής η Ελλάδα ήταν Ιαπωνία ή Γερμανία και όχι «ψωροκώσταινα»...
msn.gr
Με άλλα λόγια απλώς μας βαθμολογούν στη βαθμίδα selective default οι οίκοι αξιολόγησης και δεν αναμένεται να προκύψει πρόβλημα στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» οι καταθέτες θα έχουν κανονικά τα χρήματά τους
Σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» οι καταθέτες θα έχουν κανονικά τα χρήματά τους
Ομως πίσω από το selective default της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άγριος πόλεμος με κύριο στόχο το ευρώ. Αντίπαλοι στο σκληρό "παιχνίδι" της επιβίωσης του ευρώ είναι από τη μία οι πολιτικοί της ευρωζώνης, με τα αργά ομολογουμένως αντανακλαστικά, και από την άλλη οι κερδοσκόποι που πιάνουν στο αέρα τις ευκαιρίες.
Επειδή το θέμα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς στο προσκήνιο και η ελληνική αγορά δέχεται συνεχείς πιέσεις, το "Εθνος" επικοινώνησε με τραπεζικά στελέχη που δίνουν απαντήσεις για το τι θα συμβεί στην πράξη σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Επτά ερωτήσεις - απαντήσεις
Κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις στις τράπεζες
Το Δημόσιο συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του και οι τράπεζες διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία
1 Στο άκουσμα της φράσης "επιλεκτική χρεοκοπία", το πρώτο και εύλογο ερώτημα είναι ένα: τι θα γίνει με τις καταθέσεις;
Η απάντηση είναι ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν. Οι καταθέτες θα έχουν κανονικά τα χρήματά τους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτή η διαβεβαίωση δεν προέρχεται μόνο από τους Ελληνες τραπεζίτες ή από τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά η εγγύηση προέρχεται και από την ΕΚΤ. Σε αντίθεση με την πλήρη χρεοκοπία, το Δημόσιο συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του και οι τράπεζες διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Κατά συνέπεια, οι καταθέτες δεν κινδυνεύουν.
2 Ερώτηση: Τι θα γίνει με τη ρευστότητα των τραπεζών;
Απάντηση: Θα υπάρξει πίεση στη ρευστότητα των τραπεζών - που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένη σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ομως αν η ΕΚΤ ή οι άλλοι μηχανισμοί συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Οι άλλοι μηχανισμοί είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ELA. Με βάση όσα ισχύουν τώρα, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί ως εγγύηση ομόλογα μιας χώρας που έχει βαθμολογηθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αυτό σημαίνει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, καταπίπτει μέρος των εγγυήσεων που έχουν δώσει οι τράπεζες στην ΕΚΤ με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ αναμένεται να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance-ELA), προκειμένου να μη δημιουργηθεί συστημικό πρόβλημα. Σημειώνουμε ότι χρήση του μηχανισμού ELA έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό η Ιρλανδία, οι τράπεζες της οποίας ήταν η αιτία για την κρίση στη χώρα και σε μεγάλο βαθμό καταστράφηκαν -το αντίθετο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου οι τράπεζες υφίστανται τα αποτελέσματα της κρίσης κρατικού χρέους- χωρίς να προκύψει θέμα για τους καταθέτες τους. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις χώρες του ευρώ, ακόμη και αν υποβαθμιστούν περαιτέρω.
3 Ερώτηση: Εχει πάρει άλλη χώρα βαθμολογία selective default;
Απάντηση: Στο παρελθόν η Ουρουγουάη. Εμεινε μερικές μέρες στη συγκεκριμένη βαθμίδα αξιολόγησης για το σύνολο του χρέους της, και στη συνέχεια αξιολογήθηκε με βαθμό καλύτερο απ΄ ό,τι είχε πριν πέσει στην επιλεκτική χρεοκοπία.
4 Ερώτηση: Στην Ελλάδα η αξιολόγηση selective default θα αφορά το σύνολο του χρέους;
Απάντηση: Οχι, μόνο το κομμάτι του δημόσιου χρέους που θα πάει στο rollover, στην επαναγορά δηλαδή των ομολόγων.
Σύμφωνα με τους Ελληνες τραπεζίτες, θα πρέπει η ηγεσία της ευρωζώνης να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για το μέλλον του ευρώ. Διότι εκείνο που κινδυνεύει άμεσα είναι το κοινό νόμισμα. Με δεδομένο ότι συντονισμένη επίθεση δέχεται η Ιταλία, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο, θα πρέπει το EFSF (ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας) να ενισχυθεί με 2 τρισ. ευρώ από τα 400 δισ. ευρώ που έχει σήμερα. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν κράτη με προβλήματα να διαχειριστούν το χρέος τους και να αγοράσουν ομόλογά τους. Αν για παράδειγμα η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να αγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, τότε θα υπήρχε σύντομα εξορθολογισμός στις τιμές με τις ονομαστικές αξίες, υποχώρηση των spreads και θα άνοιγε ο δρόμος για δανεισμό από τις αγορές. Ομως, όπως σημειώνουν Ελληνες τραπεζίτες, η Ευρώπη παραπαίει και οι αγορές συνεχίζουν το σφυροκόπημα.
5 Ερώτηση: Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία;
Απάντηση: Σημαίνει ότι μια χώρα δεν εξυπηρετεί τμήμα του χρέους της, όμως συνεχίζει να αποπληρώνει κανονικά το υπόλοιπο χρέος της. Δηλαδή, στην περίπτωση της Ελλάδας, επιλεκτική χρεοκοπία προκύπτει αν δεν εξυπηρετηθούν τα ομόλογα που λήγουν π.χ. το 2012, όμως η χώρα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες εκδόσεις της. Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι μια από τις βαθμίδες πιστοληπτικής διαβάθμισης των Οίκων Αξιολόγησης, υψηλότερη από αυτή της χρεοκοπίας (Default).
6 Ερώτηση: Ποιος αποφασίζει αν η επιλεκτική χρεοκοπία συνιστά πιστωτικό γεγονός;
Απάντηση: Τη βαθμολογία τη δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης, αφού λάβουν υπόψη την αδυναμία της χώρας ή την απροθυμία της να αποπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Αν όμως αυτό θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός (credit event) το αποφασίζει η Διεθνής Ενωση Ανταλλάξιμων Οικονομικών Προϊόντων και Παραγώγων (ISDA). Μόνο μετά από δική της απόφαση γίνεται αποδεκτό ότι έχει προκύψει κάποιο πιστωτικό γεγονός, προκαλώντας την ενεργοποίηση και πληρωμή των συμβολαίων ασφάλισης κινδύνου (των γνωστών CDS). Δηλαδή, μπορεί μεν οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αν όμως η ISDA αποφασίσει ότι δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, δεν ενεργοποιούνται τα CDS.
7 Ερώτηση: Πόσο διαρκεί η επιλεκτική χρεοκοπία;
Απάντηση: Συνήθως διαρκεί λίγες μέρες, μέχρι ο εκδότης των ομολόγων να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών, συνήθως με επιμήκυνση ή "κούρεμα" του χρέους. Και στη συνέχεια, έρχεται καλύτερη αξιολόγηση από τους Οίκους.
ethnos.gr
Τι σημαίνει: απώλεια ελέγχου, δραχμή, κατάρρευση και χάος...
1) Τι μπορεί να σημαίνει: απώλεια ελέγχου, δραχμή, κατάρρευση και χάος...
Ενάμισι με δυο χρόνια μετά τη χρεοκοπία η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει κάποιο σχέδιο εξόδου από την κρίση, και αναλώνεται σε κοκορομαχίες και μάχες οπισθοφυλακής με τα «σωθικά» της, αδυνατώντας ακόμη να επιβάλει και την έννομο τάξη.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της μεταπολιτευτικής παρασιτοκρατίας του δημοσίου και των κλειστών επαγγελμάτων αδυνατούν να καταλάβουν πως το ταμείο είναι άδειο πλέον για όλους. Η κάθε μια ομάδα με παραληρηματικό τρόπο προσπαθεί να αποσπάσει τα τελευταία «ψίχουλα» αποκλειστικά για τον εαυτό της σε βάρος των υπολοίπων.
Μοιραία, αυτό που θα σταματήσει το χάος θα είναι η εκ των πραγμάτων στάση πληρωμών και η ολοκληρωτική κατάρρευση του κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Το «κούρεμα»
Η χώρα οδηγείται σε μεγάλο «κούρεμα» που κατά τα φαινόμενα λίγα οφέλη θα μας προσφέρει σ΄ ό,τι αφορά τη μείωση του χρέους, αλλά θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την δυνατότητά του να διατηρήσει ανοιχτές γραμμές πίστωσης στις επιχειρήσεις.
Κατά συνέπεια, οι εξελίξεις είναι πιθανό να δρομολογήσουν νέο κύμα λουκέτων και αύξηση της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων και το επίπεδο ρευστότητας που θα διατηρήσει για τις ελληνικές τράπεζες.
Καθώς όμως στο εσωτερικό δεν υπάρχει πειθαρχία και σχέδιο, τα πράγματα δυσκολεύουν και οι πιθανότητες ενός «ατυχήματος» αυξάνονται...
Εγγυητικές
Ήδη, στην αγορά γίνεται λόγος για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εισαγωγείς καθώς οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται δεκτές στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι οι εισαγωγές να γίνονται τοις μετρητοίς... Σε μια οικονομία που τα μετρητά στραγγίζουν, μάλλον είναι θέμα χρόνου να δούμε τις πρώτες ελλείψεις βασικών ειδών...
Ελεγχόμενη...
Η διαφορά μεταξύ ελεγχόμενης και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας έγκειται κατ’ αρχήν στο αν αυτή θα γίνει με εθελοντική συμμετοχή των δανειστών ή υποχρεωτική.
Μια ελεγχόμενη χρεοκοπία προϋποθέτει κάποιον σοβαρό εγγυητή, τις εγγυήσεις του οποίου θα αποδεχτούν οι δανειστές. Στην περίπτωσή μας αυτός θα είναι το EFSF και όποιος άλλος ορίσει η ευρωζώνη...
Μια ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης, όπως επιχειρείται, προϋποθέτει συνέχιση τροφοδότησης των ελληνικών δημοσιονομικών και εμπορικών ελλειμμάτων στα πλαίσια της σταδιακής εξυγίανσής τους.
Σε κάθε άλλη περίπτωση το σοκ θα προκαλούσε χάος και κοινωνική αποσταθεροποίηση. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι λαοί της Ευρώπης θα ανεχτούν τις κυβερνήσεις τους να συνεχίζουν να ρίχνουν χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο όπως αποδεικνύεται το ελληνικό δημόσιο.
Οι Ευρωπαίοι, με ευθύνη της Γερμανίας, προσπαθούν να μας οδηγήσουν σε μια ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά οι συνθήκες στο εσωτερικό είναι πολύ πιθανό εύκολα να την μετασχηματίσουν σε ανεξέλεγκτη.
Είμαστε σε αχαρτογράφητα «νερά» για να είμαστε σίγουροι για το ένα ή για το άλλο ενδεχόμενο...
Η δραχμή
Το σενάριο της δραχμής αυξάνεται κατακόρυφα υπό αυτές τις συνθήκες, καθώς μια γενική δυσπραγία και των στοιχειωδών συναλλαγών αναγκαστικά θα μας οδηγήσει σε έκτακτες καταστάσεις όπου θα επιχειρηθεί να επανεκινηθεί η οικονομία με όλους τους δυνατούς και πιθανούς τρόπους.
Ένας εκτροχιασμός της Ελλάδας όμως, θα βάλει σε κίνδυνο ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, κατά συνέπεια θα επιχειρηθεί αυστηρή εποπτεία...
Από την άλλη πλευρά όμως αποτελεί ερώτημα κατά πόσο μια αυξημένη ευρωπαϊκή εποπτεία, λόγω της αδυναμίας που επιδεικνύει το εγχώριο πολιτικό προσωπικό, θα γίνει αποδεκτή και δεν θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο χάος, καθώς οι αντιδράσεις θα αποκτήσουν χροιά πατριωτικής υπόθεσης...
Κάποιοι προπαγανδίζουν την επιστροφή στη δραχμή σαν λύση, καθώς η αυτόματη υποτίμηση θα μείωνε το εισόδημα, την περιουσία, άρα και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων όσο χρειάζεται για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική.
Καθώς δεν υπάρχει παραγωγικός ιστός, οι παραγγελίες του οποίου θα αυξηθούν απότομα, μια υποτίμηση θα ήταν δώρο άδωρο, για το σύνολο της κοινωνίας.
Η στήλη έχει αναλύσει στο παρελθόν πως η παραγωγή ενός κιλού ελληνικής φακής, εξαρτάται περισσότερο από συντελεστές που αφορούν ξένο συνάλλαγμα λιγότερο από εγχώριους. Βλέπε: Τα παλικάρια της φακής...
Θα ευνοούνταν μόνο και συγκυριακά κάποιες από τις λίγες μονάδες που έχουν απομείνει και όσοι έχουν μεταφέρει τα λεφτά τους στο εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να αιτιολογήσουν τις πηγές τους και δεν τα έχουν δηλώσει σαν νόμιμο εισόδημα...
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι πατριωτικές κορώνες κρύβουν ταπεινά ελατήρια...
Η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα πολλαπλασιάσει το δημόσιο χρέος καθώς αυτό θα παραμείνει εκπεφρασμένο σε ευρώ, αλλά θα ενεργοποιήσει και τη χρεοκοπία του ιδιωτικού τομέα καθώς και αυτού το χρέος είναι σε ευρώ και θα πρέπει να αποπληρωθεί σε υποτιμημένες δραχμές...
Μια τέτοια εξέλιξη θα χρεοκοπούσε αυτόματα και τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έχουν έστω και μικρό χρέος.
Η χώρα μας θα μπορούσε να αποφύγει τα παραπάνω αν η κυβέρνηση δεν είχε χάσει πολύτιμο χρόνο, χαϊδεύοντας τα αυτιά των συντεχνιών και εθελοτυφλώντας στην προσπάθεια να μην θίξει το πελατειακό και κομματικό κράτος...
Φαίνεται πλέον αρκετά δύσκολο να αποφευχθεί η χρεοκοπία και κατάρρευση ακόμη και αν αύριο προχωρούσε σε μαζικές απολύσεις στο δημόσιο και σε μαζική εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Η ένταση του σοκ που θα υποστούμε εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από τις στρόφιγγες της ΕΚΤ και της τρόικα...
Ιδού η απόδειξη της βλακείας...
Τα τελευταία δυο χρόνια ο εγχώριος λαϊκισμός υποστήριζε την μετέωρη κοινοτυπία, πώς αν η χώρα σταματήσει να πληρώνει τόκους και χρέη, τα έσοδά της επαρκούν να πληρώνει τους δημόσιους υπαλλήλους, όσους εργάζονται αλλά και όσους δεν εργάζονται...
Πρόκειται για μια εμφανή βλακεία, καθώς: Πρώτον η χώρα έχει πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα και... δεύτερον αναλογικά, τεράστιο εμπορικό έλλειμμα και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.
Στάση πληρωμών σημαίνει και στάση δανεισμού. Άρα, με τι θα τροφοδοτηθεί το πρωτογενές έλλειμμα και το εμπορικό και των τρεχουσών συναλλαγών έλλειμμα;... Μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ.
Αν το δημόσιο έχει σαν στόχο να συγκεντρώσει 52 δισ. ευρώ υπό φυσιολογικές συνθήκες, για να πληρώσει περίπου 40-45 για μισθούς και συντάξεις, πόσα έσοδα θα έχει το κράτος αν μηδενιστεί το εμπορικό έλλειμμα;
Δηλ. αν μειωθεί η οικονομική δραστηριότητα και τα έσοδα που προκαλούν οι εισαγωγές.
Η Αργεντινή με τη χρεοκοπία είχε μείωση του ΑΕΠ κατά 50% και ας ήταν μα χώρα εξαγωγική και άρα και αυτάρκης σε τρόφιμα και πρώτες ύλες...
Στην εισαγογοκρατούμενη Ελλάδα πόσο θα μειωθεί το ΑΕΠ με μια ανεξέλεγκτη στάση πληρωμών; Τα κρατικά έσοδα σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς θα δημιουργηθεί χάος και ανομία, πιστεύω θα μειωθούν πολύ περισσότερο από 50%...
Ποιος θα προλαβαίνει να πρωτοπληρωθεί από αυτά;
Αυτά είναι απλές σκέψεις και δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνουν, αλλά επειδή είναι οδυνηρές οι συνέπειες, πολλοί αρέσκονται να δίνουν βάση στις ανεδαφικές υποσχέσεις...
2) Το συνάχι που τραβάει πολύ...
Δεν έχει νόημα να μιλάμε για συνθήκες χρηματιστηριακής αγοράς όταν στην οικονομία και στην κοινωνία υπάρχουν τέτοιου μεγέθους εκκρεμότητες την έκβαση των οποίων δεν μπορεί κανένας να προβλέψει...
Η κοινή λογική σε ώρες κρίσεις φαίνεται πως δραπετεύει, αλλιώς η ιστορία δεν θα ήταν γεμάτη από απίθανα ατυχήματα...
Παραμένουμε αισιόδοξοι, όμως, αλλά για την επόμενη της κρίσης μέρα...
Μέχρι τότε υπομονή, περάσαμε ολόκληρη κατοχή και εμφύλιο και ορθοποδήσαμε. Αυτή η κρίση μοιάζει με συνάχι μπροστά σε εκείνες...
3) Ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν το ευρώ...
Εκτός από τους «μαυραγορίτες» που έχουν βγάλει τα κεφάλαια στο εξωτερικό και φιλοδοξούν να αγοράσουν την χώρα αντί πινακίου φακής σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, υπάρχουν οι ιδεολογικά αντίθετοι στην Ευρώπη και το ευρώ, αλλά και οι απελπισμένοι που πιστεύουν τους «προφήτες» πως για την ελληνική κρίση φταίει το ευρώ και όχι η παρασιτοκρατία... Λες και επί δραχμής η Ελλάδα ήταν Ιαπωνία ή Γερμανία και όχι «ψωροκώσταινα»...
msn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου