Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΣΟΡΟΣ: "ΝΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ Η ΕΛΛΑΔΑ"


Για τον Σόρος λίγο - πολύ γνωρίζεται. Είναι ο νούμερο ένα κερδοσκόπος του πλανήτη και στις οποιεσδήποτε οικονομικές μεταβολές της χώρας μας, ήταν παρόν με επισκέψεις του λίγες ημέρες πριν των γεγονότων όπως στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου και πριν την δημιουργία της οικονομικής κρίσης που διανύουμε στην Ελλάδας.

Είναι καλό για την προσωπική και ευρεία έρευνα μας, να ρίχνουμε το βάρος που πρέπει (χωρίς να υπονοούμε πως είναι θεώρημα το οτιδήποτε δικό του) στις τοποθετήσεις του σε σχέση με τα συμβένοντα στην χώρα μας και για τις σκέψεις - εκτιμήσεις του, για να έχουμε μία οπτική πολυδιάστατη. Έτσι σε συνέντευξη που παρουσιάζεται στην Αυριανή και αναδημοσιεύεται απο το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται για την Ελλάδα πως πρέπει να χρεωκοπήσει συντεταγμένα.

Ας δούμε τα λεγόμενά του... «Για να επιλύσει κανείς μια κρίση όπου το απίθανο μπορεί να γίνει πιθανό, είναι αναγκαίο να διανοηθεί το αδιανόητο: Γι΄αρχή, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν ετοιμασίες για την πιθανότητα χρεοκοπίας ή και εξόδου από την Ευρωζώνη για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, και ενδεχομένως για την Ιρλανδία», γράφει ο κ. Σόρος. Τούτο δεν θα σήμαινε σε καμία περίπτωση πως αυτές οι χώρες θα πρέπει να εγκαταλειφθούν στην τύχη τους. Αντιθέτως, η δυνατότητα μιας τακτικής χρεοκοπίας, δηλαδή η διαγραφή μέρους του χρέους -πληρωμένης από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ- θα πρόσφερε στην Ελλάδα και την Πορτογαλία επιλογές πολιτικής. Επιπλέον, θα έβαζε τέρμα στο φαύλο κύκλο που τώρα απειλεί όλες τις προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, όπου η λιτότητα εξασθενεί τις προοπτικές τους για ανάπτυξη, κάτι που οδηγεί τους επενδυτές να ζητούν απαγορευτικά υψηλά επιτόκια, εξαναγκάζοντας ως εκ τούτου τις κυβερνήσεις να προχωρούν σε περικοπές δαπανών.

Εγκαταλείποντας το ευρώ θα τις βοηθούσε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές: Αλλά εάν πάλι επιθυμούν να κάνουν τις απαραίτητες θυσίες, θα μπορούσαν και πάλι να παραμείνουν εντός της Ευρωζώνης.«Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο μηχανισμός στήριξης EFSF θα πρέπει να προστατεύει τις τραπεζικές καταθέσεις και το ΔΝΤ να βοηθήσει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Τα παραπάνω θα βοηθούσαν αυτές τις χώρες να ξεφύγουν από την παγίδα στην οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή. Θα ήταν ενάντια στο συμφέρον της Ε.Ε. να επιτρέψει σε αυτές τις χώρες να καταρρεύσουν και να συμπαρασύρουν μαζί τους ολόκληρο το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα», παρατηρεί ο κ. Σόρος.

Υπουργείο Οικονομικών
Από την άλλη πλευρά, μια άτακτη χρεοκοπία θα προκαλούσε κρίση παρόμοια μ' αυτήν που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, πλην όμως τότε υπήρχε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και πρόσφερε άμεσες λύσεις. Αντίστοιχη αρχή στην Ευρωζώνη, ένα ενιαίο υπουργείο Οικονομικών, που να έχει την αρμοδιότητα να φορολογεί και να δανείζεται δεν υπάρχει. «Τούτο θα απαιτούσε μια νέα συνθήκη, βάσει της οποίας ο Μηχανισμός Στήριξης EFSF θα μπορούσε να μετατραπεί σε υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης», γράφει ο κ. Σόρος. Αλλά αυτό θα προϋπόθετε ριζικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης όλων, ιδιαιτέρως των Γερμανών.

«Ο γερμανικός λαός συνεχίζει να πιστεύει πως έχει την επιλογή να στηρίξει το ευρώ ή να το εγκαταλείψει. Αυτό είναι λάθος. Όσο περισσότερο αργούν οι Γερμανοί να το συνειδητοποιήσουν τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος για τους ίδιους και για τον υπόλοιπο κόσμο», καταλήγει στο άρθρο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες