Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

«Χρειάζονται ισχυρές αποφάσεις για να ηρεμήσουν οι αγορές»


«Χρειάζονται ισχυρές αποφάσεις για να ηρεμήσουν οι αγορές», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου το πρωί της Παρασκευής προσερχόμενος στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αυτή την ώρα ξεκινά η έκτακτη σύνοδος γα να εξεταστεί η κατάσταση στην Λιβύη

Το απόγευμα, οι ηγέτες των 17 χωρών μελών της ευρωζωνης (Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία) θα συνεδριάσουν για να εξετάσουν την πορεία της οικονομίας στις περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν υψηλά ελλείμματα και χρέος.

Επισήμως σήμερα το απόγευμα θα γίνει το πρώτο βήμα για την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας για το πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το μείζον πρόβλημα της οικονομικής κρίσης που σαρώνει την Περιφέρειά της.

Κι αυτό εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με μια πρώτη συμφωνία επί της αρχής στο περιβόητο "Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας" που έχει προτείνει ο γερμανο-γαλλικός άξονας και έχει «τροποποιήσει» εν μέρει η Κομισιόν. Μια συμφωνία που θα οριστικοποιηθεί σε όλες της τις λεπτομέρειες στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

Μέχρι να φτάσουμε ως εδώ όμως είχαμε και πάλι μαραθώνιους διαβουλεύσεων, ακόμα και παρεμβάσεις τρίτων – ο λόγος για την αμερικανική κυβέρνηση και το ταξίδι «νουθεσίας» προς τους Γερμανούς του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ – και εν τέλει αν κάτι άλλαξε σε σχέση με προηγούμενες Συνόδους και … διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων οικονομικών και πολιτικών ταγών αυτό είναι η στάση της Γερμανίας και οι «προειδοποιήσεις» των αγορών προς τη Γερμανία.

Με Ελλάδα και Ιρλανδία έτοιμες να διεκδικήσουν είτε τη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους, είτε ΚΑΙ την αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού, την Πορτογαλία να ανθίσταται σθεναρά στην προοπτική υπαγωγής της στον μηχανισμό διάσωσης και τους οίκους αξιολόγησης να «υπενθυμίζουν» πως και η Ισπανία είναι … «προτεινόμενη», ενδεχομένως οι ισορροπίες να έχουν αλλάξει. Βέβαια, μέχρι την ύστατη ώρα τόσο η Γερμανία, όσο και οι «σκληροί» του επονομαζόμενου «Κλαμπ του Βερολίνου» όπως η Φινλανδία και η Αυστρία, εμφανίζονται να διατηρούν τις αντιρρήσεις τους σε κάθε επιπλέον αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων, είτε ως προς τις αλλαγές των δανειακών συμβάσεων, είτε ως προς την κεφαλαιακή ενίσχυση του Ταμείου διάσωσης (EFSF) ή την απελευθέρωση κεφαλαίων του για να προχωρά σε επαναγορά κρατικών ομολόγων. Πλην όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε χθες το βράδυ ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει σε ενίσχυση της χρηματοδοτικής δυνατότητας του EFSF, με τον όρο όμως ΚΑΙ τα κράτη με χαμηλότερες αξιολογήσεις να συνεισφέρουν κεφάλαια.

Ήδη η κυρία Μέρκελ μόλις χθες τόνισε ότι η τριετής περίοδος αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας είναι πολύ μικρή, πολύ λίγη για να μπορεί να χαρακτηρισθεί «ορθολογική». Με δυο λόγια εμμέσως εμφανίστηκε διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μέτρα περιορισμού των βαρών τόσο για την Ελλάδα, ενδεχομένως και για την Ιρλανδία, το ερώτημα όμως είναι με ποια ανταλλάγματα.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ειδωθεί και η σημερινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στο Reuters, ο οποίος αίφνης τονίζει πως «δεν έχει λόγο να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις της». Περίπου σαν να προσπαθεί να πείσει Γερμανούς και … εταίρους τους ότι δεν θα χαθεί δα και ο κόσμος αν δώσουν στην Ελλάδα ένα … «τράτο» στη διάρκεια των δανείων της.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες