Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Οι έξι άξονες στρατηγικής για την οικονομία έως το 2014


Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή των κομμάτων ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με σκοπό τη συναίνεση τους για το πακέτο των μέτρων από το 2012 έως το 2014.
Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ξανακαλέσει και τα υπόλοιπα κόμματα σε διάλογο για το ποια θα είναι τα μέτρα που θα ληφθούν. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις επαφές του με τους συναδέλφους του υπουργούς, κάτι το οποίο θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.
Το ΜΔΠΣ θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως τις 15 Μαΐου. Οι γενικές κατευθύνσεις για το ποια θα είναι τα μέτρα αυτά, έχουν δοθεί μέσω του επικαιροποιημένου Μνημονίου και οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε...
1. ΔΕΚΟ. Το σχέδιο θα προβλέπει αυξήσεις τιμολογίων, μειώσεις λειτουργικού κόστους, ιεράρχηση των επενδύσεων και προσαρμογές στη μισθοδοσία, τις παροχές και την απασχόληση για τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες ΔΕΚΟ θα αποκρατικοποιηθούν.
2. Φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Προβλέπεται συγχώνευση φορέων, πώληση ή κλείσιμο κάποιων και προώθηση σχεδίων αναδιάρθρωσης για τους υπόλοιπους.
3. Φορολογική πολιτική. Αλλαγές θα υπάρξουν στον κώδικα φορολογίας επιχειρήσεων, στη φορολογία εταιρειών, στις φορολογικές απαλλαγές, στα φορολογικά κίνητρα και στη φορολόγηση της απόδοσης κεφαλαίου. Μία λεπτομερέστερη εκδοχή του σχεδίου θα διατυπωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου για να υπάρξει δυνατότητα διαβουλεύσεων με φορολογικούς εμπειρογνώμονες.
4. Ενιαίο μισθολόγιο. Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει «μείωση της πλεονάζουσας απασχόλησης στον δημόσιο τομέα» η οποία θα επιτευχθεί μέσω των μετατάξεων, της αυστηρότερης πολιτικής για τους συμβασιούχους και της ακύρωσης κενών θέσεων εργασίας.
5. Δημόσια διοίκηση. Στόχος είναι να προσδιοριστούν οι υπηρεσίες και τα προγράμματα εκείνα που θα σταματήσουν ή θα δοθούν σε ιδιώτες, καθώς και η εξυγίανση των δημοσίων οργανισμών «για την κατάργηση αλληλοεπικαλυπτομένων αρμοδιοτήτων». Αναλυτικότερη εκδοχή του σχεδίου θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Ιουλίου και θα παραθέτει ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο έγκρισης του προϋπολογισμού του 2012.
6. Περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Το οικονομικό επιτελείο καλείται να καταργήσει τα επικαλυπτόμενα επιδόματα και να προχωρήσει στην «εξυγίανση των στόχων τους». Αυτό θα πρέπει να γίνει έως τα τέλη Ιουλίου.
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο περιλαμβάνει:
- συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις, - βασικό σενάριο με προβολές εσόδων και δαπανών για το κράτος και για τους άλλους κρατικούς φορείς,
- περιγραφή μόνιμων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χρονοδιάγραμμα και ποσοτικοποίηση, - ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και στόχους για άλλους φορείς,
- δημοσιονομικές προβολές για τη Γενική Κυβέρνηση μετά τις παρεμβάσεις, -μακροπρόθεσμες προβολές του χρέους, και -κλαδικά σχέδια παρεμβάσεων σε τομείς όπως, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα άλλα ΝΠΔΔ και οι ειδικοί λογαριασμοί, η φοροδιαφυγή, η μισθοδοσία του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα αφορούν κατά τα 2/3 τις δαπάνες και κατά το 1/3 τα έσοδα. Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.
Το 2011, το δημόσιο χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως "τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του". Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες