ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΠΙΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ |
Μια νέα αμερικανική έρευνα, έρχεται να δείξει ότι κάθε άνθρωπος είναι, από γονιδιακή άποψη, πιο μοναδικός από ό,τι θεωρούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, κι ενώ φέτος (στις 26 Ιουνίου) συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ανάγνωση του ανθρωπίνου γονιδιώματος... Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μέριλαντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Γενετικής Σκοτ Ντιβάιν, σε εργασία τους στο Cell, αναφέρουν ότι τα τμήματα του DNA, τα οποία αποτελούνται από γονίδια που αλλάζουν θέση (μεταθετά γονίδια, μεταθετόνια ή τρανσποζόνια) είναι πολύ πιο συνηθισμένα από ό,τι νόμιζαν ως τώρα οι βιολόγοι.
Κάθε άνθρωπος έχει ένα τελείως ξεχωριστό πρότυπο αυτών των μεταθετών γονιδίων, με συνέπεια να είναι ακόμα πιο μοναδικός σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.
Οι ερευνητές βρήκαν εξάλλου για πρώτη φορά ένα απρόσμενα μεγάλο αριθμό αυτών των μεταθετών γονιδίων στους καρκινικούς όγκους των πνευμόνων και εκτιμούν ότι ίσως αυτό ρίξει περισσότερο φως στη νόσο και βοηθήσει την ογκολογική έρευνα.
Σύμφωνα με τον Δρ Ντιβάιν, «υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία στα ανθρώπινα γονιδιώματα από ό,τι οι επιστήμονες πίστευαν αρχικά» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει τη γενετική επανάσταση να αναπτύξει ακόμα πιο εξατομικευμένα φάρμακα για κάθε ασθενή.
Τα μεταθετά γονίδια είναι αλληλουχίες του γενετικού κώδικα που μπορούν να αντιγράψουν τους εαυτούς τους. «Πηδάνε» από το ένα μέρος στο άλλο, στο DΝΑ των χρωμοσωμάτων.
Η μελέτη ανακάλυψε μοναδικά μεταθετά γονίδια σε περισσότερους από το 90% των 76 ανθρώπων, που μελέτησε το γονιδίωμά τους. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία άλλων γονιδίων.
Το 45% περίπου του ανθρωπίνου γονιδιώματος, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελείται από αλληλουχίες μεταθετών γονιδίων, όμως οι περισσότερες είναι πια ανενεργές και περνάνε αμετάβλητες από την μια γενιά στην άλλη. Όμως μερικές συνεχίζουν να αλλάζουν θέση.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 15 νέες μεταθέσεις γονιδίων σε κάθε άτομο, μερικές εκ των οποίων προκαλούν διαταραχές στη λειτουργία ορισμένων άλλων γονιδίων κι έτσι προκαλούν ασθένειες.
Κάθε άνθρωπος έχει περίπου 20.000 ίδια γονίδια, όμως κάθε γονίδιο αποτελείται από πολλά ζεύγη βάσεων (το γονιδίωμα έχει 3 δισεκατομμύρια ζευγάρια από τις ουσίες A, C, T και G), με συνέπεια τα γονίδια να υφίστανται μικρές μεταλλάξεις, μοναδικές για τον κάθε άνθρωπο. Επιπλέον, το τμήμα του DNA που βρίσκεται εκτός των γονιδίων, επηρεάζει τα γονίδια και τον οργανισμό μας με τρόπους που μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται κατανοητοί.
Χάρη στις προόδους της τεχνολογίας, το κόστος ανάγνωσης του γονιδιώματος ενός ανθρώπου, το οποίο ήταν εκατομμύρια δολάρια πριν από λίγα χρόνια, έχει πια πέσει κάτω από τα 10.000 δολάρια. Όμως παραμένει το κρίσιμο ερώτημα πώς μπορεί να αξιοποιηθεί πρακτικά η «χαρτογράφηση» των γονιδίων ενός ανθρώπου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 7 ΗΜΕΡΩΝ
- ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΝΤΥΘΗΚΕ...ΜΠΑΤΜΑΝ!
- Αυτό είναι το προσχέδιο για τον έντιμο συμβιβασμό της Αθήνας με τους δανειστές
- Αγριεύει η κατάσταση στο Αιγαίο... Απετράπη τουρκική επιχείρηση σε νησί!
- ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η ΛΙΟΝΑΚΗ;
- ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΖΩΝ ΑΠΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ ΚΑΙ ΧΙΡΟΣΙΜΑ...
- ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3-ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ!
- 1984-FULL MOVIE (greek subtitles)
- Φόβος για μεγάλο σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ!
- ΤΖΟΝ ΠΕΡΚΙΝΣ: «Η Ελλάδα έχει πέσει θύμα οικονομικών δολοφόνων»
- Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου