Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ


O ήλιος λάμπει για τα καλά τις τελευταίες ημέρες και ο υδράργυρος έχει πάρει την ανιούσα... καλοκαίρι και επίσημα, όμως, θα έχουμε από τα ξημερώματα της Κυριακής όποτε και αλλάζει η ώρα...


Στις 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής λοιπόν -ακόμα και αν είστε έξω για διασκέδαση- μην ξεχάσετε να γυρίσετε τους δείκτες μία ώρα μπροστά!

Πλέον, θα χαιρόμαστε μία ώρα ημέρας παραπάνω, έως και τις 31 Οκτωβρίου, οπότε και επανέρχεται η χειμερινή ώρα.

Δυο φορές το χρόνο κάνουμε ... γυμναστική στα ρολόγια μας και να πεις πως είναι λίγα. Κάποτε είχαμε μόνο επιτραπέζια και χειρός, μετά ήρθαν τα κινητά τηλέφωνα, τα βίντεο, τα στερεοφωνικά, οι ηλεκτρικές κουζίνες... Αλλά γιατί μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία;

* Ποιος είχε την ιδέα της αλλαγής της ώρας;

* «Κατηγορήστε (ή μακαρίστε) τον Βενιαμίν Φραγκλίνο που φέρεται να πρωτοδιατύπωσε την ιδέα το 1784, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο περισσότερο φυσικό φως κατά τους θερινούς μήνες».

* Μάλιστα, πότε πρωτοεφαρμόστηκε;

* «Στον 20ό αιώνα ο άνθρωπος άλλαξε τα... φώτα στο χρόνο, αρχίζοντας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ώστε να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι. Αν έχεις ήλιο στις 8 το βράδυ, δεν ανάβεις τα φώτα και περισσεύει πετρέλαιο για να αλληλοσκοτωνόμαστε. Μετά καταργήθηκε, εμφανίστηκε στο Β' Παγκόσμιο και μετά την ενεργειακή κρίση του 1973, ήρθε για να μείνει».

* Στην Ελλάδα πότε το υιοθετήσαμε;

* «Το 1973. Το 1997 η κυβέρνηση διατύπωσε τη σκέψη να μην εφαρμόσουμε τη θερινή ώρα ώστε να συγκλίνουμε "ωρολογιακώς" με την κεντρική Ευρώπη, αλλά πρυτάνευσαν σοφότερες σκέψεις».

* Πόσες χώρες εφαρμόζουν το μέτρο;

* «Γύρω στις 70».

* Τι γίνεται στην Ε.Ε.;

* «Ως το 1996 κάθε χώρα έκανε τα δικά της, εμείς για παράδειγμα εφαρμόζαμε τη χειμερινή ώρα τον Σεπτέμβριο. Μετά ανέλαβαν οι Βρυξέλλες και η χειμερινή ώρα ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Η θερινή ώρα (για την οποία γίνεται η ιστορία) ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου».

* Υπάρχει κοινοτική οδηγία;

* «Βεβαίως, είναι η 2000/C 337 Ε/18».

* Η ώρα Γκρίνουιτς αλλάζει;

* «Οχι, γι' αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα είναι 3 ώρες και το χειμώνα 2 ώρες μπροστά από το Γκρίνουιτς. Κάποια πράγματα πρέπει να μένουν σταθερά σε αυτό τον κόσμο».

* Ποια είναι η «κανονική» και ποια η «τεχνητή» ώρα;

* «Η ανθρώπινη παρέμβαση γίνεται εν όψει του καλοκαιριού στα τέλη Μαρτίου».



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες