Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΤΑΛΛΑΣΟΥΝ ΣΥΡΙΑ-ΙΣΡΑΗΛ


Σε μια μάχη αλληλοκατηγοριών έχουν επιδοθεί Συρία και Ισραήλ. Η Δαμασκός κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ωθεί τη Μέση Ανατολή προς έναν νέο πόλεμο, την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Ρίμπερμαν προειδοποίησε τον Μπασάρ Αλ-Ασάντ ότι «θα χάσει» εάν ξεκινήσει στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ...
«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ισραήλ οδηγεί την περιοχή προς τον πόλεμο, όχι προς την ειρήνη» δήλωσε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ-Ασάντ σε συνάντησή του με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

Ο Ισπανός υπουργός δήλωσε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ δε διαπίστωσε να θέλει η κυβέρνηση Νετανιάχο τον πόλεμο. «Δεν άκουσα τον θόρυβο τυμπάνων πολέμου, αλλά τυμπάνων της ειρήνης» δήλωσε.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Ισραήλ ανεβάζει τους τόνους. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν προειδοποίησε τον πρόεδρο της Συρίας ότι «θα χάσει τον πόλεμο και την εξουσία», εάν προκαλέσει μία στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ.

«Το μήνυμά μας προς τον Ασαντ είναι ξεκάθαρο: τον επόμενο πόλεμο όχι μόνο θα τον χάσεις, αλλά εσύ και η οικογένειά σου θα χάσετε και την εξουσία» δήλωσε ο Αβ.Λίμπερμαν σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο.

Ο πρόεδρος της Συρίας «δεν ενδιαφέρεται ούτε για τις ανθρώπινες ζωές, ούτε για τις ανθρωπιστικές αξίες, αλλά μόνο για την εξουσία» πρόσθεσε.

«Ελπίζω ότι η Δαμασκός θα λάβει το μήνυμα» συμπλήρωσε.

Την Τρίτη, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ είχε προειδοποιήσει ότι «ελλείψει ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Συρία, μπορεί να εμπλακούμε σε μία στρατιωτική αντιπαράθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένο πόλεμο».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπάθησε, πάντως, να ρίξει τους τόνους, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί μια μεσολαβητική προσπάθεια που θα επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε επανειλημμένως ότι είναι έτοιμος να πάει οπουδήποτε για να διαπραγματευτεί με τη Συρία άνευ προϋποθέσεων. Για να το επιτύχουμε αυτό, το Ισραήλ δεν αποκλείει τη βοήθεια μιας τρίτης αμερόληπτης πλευράς» αναφέρεται σε
ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

«Δυστυχώς η Συρία εγείρει εμπόδια και παρεμποδίζει τις διαπραγματεύσεις πάνω σε ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη όλων των πλευρών» προστίθεται στην ανακοίνωση.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες