Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΕΠΙΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ


Τη σκληρή τριπλή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να επικυρώσουν σήμερα στο συμβούλιο Ecofin οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης...


Κοινός τόπος στις δηλώσεις των συμμετεχόντων υπουργών αποτελεί η πίεση προς την Αθήνα για λήψη περαιτέρω μέτρων.

«Η άποψή μας είναι ότι το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι επαρκές [...] Οφείλουν να είναι σοβαροί [...] χρειάζονται περισσότερα συγκεκριμένα μέτρα, ώστε η χώρα να ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ, προσερχόμενος στη σύσκεψη. Ο Σουηδός υπουργός τόνισε πως «οι Έλληνες πρέπει να ξεπεράσουν τις προσδοκίες», επισημαίνοντας ότι «έχουμε ανάγκη από πιο συγκεκριμένα μέτρα σε ό,τι αφορά τη φορολογία και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο Αντερς Μποργκ δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί «ένας ισχυρός ρόλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς την επιτήρηση και τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας».

«Η πίεση επί της Ελλάδας αυξήθηκε, ώστε να μελετήσει μέχρι τις 16 Μαρτίου συμπληρωματικά μέτρα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρελ.

Ωστόσο, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελένα Σαλγάδο θεωρεί «ότι πιθανότατα τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ελλάδα θα είναι επαρκή», ενώ επανέλαβε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν για το θέμα στην επόμενη σύνοδό τους στις 15 Μαρτίου.

Σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, όπως δεσμεύτηκαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αρωγή της Ευρωζώνης, αυτή θα υλοποιηθεί.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι ως τις 16 Μαρτίου, αν η ελληνική κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο, θα πρέπει να ανακοινώσει ποια πρόσθετα μέτρα θα λάβει, τόσο για τη μείωση των κρατικών δαπανών όσο και για την αύξηση των κρατικών εσόδων. Επιπλέον ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στην Ελλάδα μια δέσμη πιθανών μέτρων. Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα. Η απόφαση θα ληφθεί ερήμην της Ελλάδας, αφού, όπως είναι γνωστό, η κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Ecofin.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των εσόδων, ο Γιούνκερ ανέφερε ως ενδεικτικά μέτρα την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση των φόρων στα είδη πολυτελείας, στα Ι.Χ και στην ενέργεια. Σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα αποθεματικά των υπουργείων και στη μείωση των δαπανών για μισθούς.

Συνεχίζοντας, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι ως προς την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος που συνδέονται είτε με τη μειωμένη ανάπτυξη είτε με μακροοικονομικούς κινδύνους.

Περαιτέρω, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών της, επισημαίνοντας ότι είναι ένα καθαρά ελληνικό πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τα έμπρακτα μέτρα στήριξης προς την Ελλάδα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι δεν θα ήταν σοφό οι χώρες της Ευρωζώνης να τα δημοσιοποιήσουν επί του παρόντος και τόνισε ότι, αν και όταν χρειαστεί, θα υπάρξουν συγκεκριμένα εργαλεία παρέμβασης. «Εμπιστευόμαστε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «οι διεθνείς αγορές απατώνται βαθύτατα, εάν σκέφτονται ότι μπορούν να συντρίψουν την Ελλάδα, γιατί δεσμεύτηκε να πάρει όλα τα μέτρα που τόσο η ίδια όσο και εμείς κρίνουμε αναγκαία».

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του από τον τρόπο που αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην κρίση, τονίζοντας ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να δείξουν κουράγιο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες