Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

MOODY'S:ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΡΓΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το ενδεχόμενο ενός «αργού θανάτου», λόγω των δημοσιονομικών ανισορροπιών που αντιμετωπίζουν, υπογραμμίζει σε έκθεση του ο οίκος αξιολόγησης Moody'Αs αναφερόμενος στην Ελλάδα αλλά και την Πορτογαλία ...
Ο οίκος ταυτόχρονα δεν αποκλείει νεά υποβάθμιση της χώρας μας, ως αποτέλεσμα των ελλειμμάτων. H έκθεση αυτή αύξησε εκ νέου τις ανησυχίες οδηγώντας τα spreads στην αγορά ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά επανέφερε και τις ρευστοποιήσεις στο ΧΑ. Το δεκαετές βρίσκεται στις 256 μονάδες βάσης και ο γενικός δείκτης χάνει 1,33%.
Στην έκθεσή της η Moody'Αs θεωρεί ότι η αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας και της Γερμανίας δεν τίθενται εν αμφιβόλω, «όμως άλλες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία τις οποίες κατανομάζει στην αμέσως επόμενη παράγραφο- δεν έχουν αυτή την άνεση.
Ο οίκος επισημαίνει ότι το ενδεχόμενο ενός «ξαφνικού θανάτου» δεν είναι πιθανό, αλλά η δομική αναποτελεσματικότητα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης- που μεταφράζεται σε πολύ μεγάλα ελλείμματα και το κενό ανταγωνιστικότητας που έχουν οι χώρες αυτές είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν «οικονομική αιμορραγία» και σε μείωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας των χωρών αυτών, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε έναν αργό θάνατο, αν οι συνθήκες αυτές δεν αντιστραφούν.
Η Moody'Αs τονίζει ακόμη ότι η αλληλοβοήθεια ενός κράτος στα πλαίσια των χωρών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να πάρει πολλές μορφές, όπως η επέκταση υφιστάμενων δανείων με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.
Η παγκόσμια ύφεση έχει αποκαλύψει αποκλίσεις μεταξύ των σχετικών οικονομικών αποδόσεων των ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο των αξιολογήσεων Aa και A, επισημαίνει ακόμη η Moody΄s.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες