Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Ο ΚΑΦΕΣ ΔΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ....


O καφές δεν θα σας βοηθήσει να ξεμεθύσετε μετά από μία νύχτα κραιπάλης αλλά μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε αρκετά σε σημείο να γίνετε επικίνδυνος. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα.



Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από εργαστηριακά πειράματα σε ποντίκια, στα οποία η καφεΐνη οδηγούσε τα μεθυσμένα τρωκτικά σε εγρήγορση, αλλά δεν ανέτρεπε μαθησιακά προβλήματα που προκαλούνται από το οινόπνευμα.

«Ο μύθος για τον καφέ μετά το μεθύσι φαίνεται ότι είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους που καταρρίπτεται και αυτό γιατί η ταυτόχρονη χρήση της καφεΐνης και του οινοπνεύματος θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε ατυχείς αποφάσεις με καταστροφικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Thomas Gould από το πανεπιστήμιο Temple των ΗΠΑ και επικεφαλής της έρευνας. «Οι άνθρωποι που έχουν καταναλώσει μόνο αλκοόλ, οι οποίοι αισθάνονται κουρασμένοι και μεθυσμένοι, μάλλον είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουν ότι είναι μεθυσμένοι.»

«Αντίθετα ο καφές μπορεί να μειώσει τα καταπραϋντικά αποτελέσματα του οινοπνεύματος, κάτι που θα μπορούσε να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το άτομο δεν είναι τόσο μεθυσμένο όσο πραγματικά είναι», πρόσθεσε.

Η διεγερτική δράση της καφεΐνης μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση σε έναν μεθυσμένο άνθρωπο ότι είναι σε θέση "να χειριστεί δυνητικά επιβλαβείς καταστάσεις", όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή η εμπλοκή σε επικίνδυνες κοινωνικές καταστάσεις.

Ο Thomas Gould και ο συνάδελφός Danielle Gulick από το Dartmouth College, έδωσαν σε ομάδες ενήλικων ποντικών διάφορες δόσεις οινοπνεύματος και καφεΐνης με ένεση πριν από την εκμάθηση ενός λαβύρινθου. Σε μια πειραματική ομάδα των ποντικών δόθηκε μόνο αλατούχο διάλυμα.

Το αλκοόλ αύξησε την κινητικότητα και μείωσε το άγχος και τις μαθησιακές ικανότητες στα ποντίκια σε αναλογία με τις δόσεις που τους δόθηκαν, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Τα μεθυσμένα ποντίκια έγιναν πιο χαλαρά και μετακινούνταν περισσότερο αλλά έμαθαν πολύ λιγότερο από τα ζώα που είχαν πάρει μόνο φυσιολογικό ορό.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τρεις πτυχές της συμπεριφοράς των τρωκτικών - την ικανότητα να μάθουν ποιο μέρος του λαβυρίνθου να επιλέξουν προκειμένου να αποφύγουν την έκθεση σε έντονο φως ή ήχο, το άγχος από το χρόνο που δαπανάται για τη διερεύνηση των ανοικτών χώρων του λαβύρινθου και την ικανότητα κίνησης στο χώρο.

Τα μεθυσμένα ποντίκια απέκτησαν σημαντικά μικρότερη ικανότητα από ό, τι τα νηφάλια στην προσπάθεια να αποφύγουν το τρομακτικά έντονο φως ή το δυνατό θόρυβο.

Οι δόσεις καφεΐνης που δόθηκαν στα ποντίκια ισοδυναμούσαν με έξι ή οκτώ φλιτζάνια καφέ για τους ανθρώπους.

Όταν η καφεΐνη και το αλκοόλ χορηγήθηκαν μαζί, η αλκοόλη μπλόκαρε την ικανότητα της καφεΐνης να κάνει τα ποντίκια πιο ανήσυχα αλλά η καφεΐνη απέτυχε να αντιστρέψει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το αλκοόλ στη μάθηση, σύμφωνα με τον Thomas Gould και το συνάδελφό του Danielle Gulick.

Το αλκοόλ καταλάγιασε την νευρικότητα που προκάλεσε στα ποντίκια η καφεΐνη, μειώνοντας την ικανότητά τους να αποφύγουν τις απειλές, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Το συμπέρασμα είναι ότι, παρά την υπόσχεση που δίνει ότι μπορούμε να μείνουμε ξύπνιοι όλο το βράδυ και να πιούμε όσο θέλουμε, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνδυασμός καφεΐνης-αλκοόλ κρύβει σοβαρούς κινδύνους», κατέληξε ο Thomas Gould.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Behavioral Neuroscience".



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες