Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΔΕ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗ...


Μία έφηβη ανασύρθηκε ζωντανή από τα σωστικά συνεργεία στο Πορτ-Ο-Πρενς την Τετάρτη (27/01), έχοντας παραμείνει «θαμμένη» κάτω από τα συντρίμμια για 15 ημέρες, ενώ ο Αϊτινός πρόεδρος κάνει λόγο για 170.000 νεκρούς μέχρι στιγμής. Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενέκρινε τη χορήγηση δανείου 102.000.000 δολαρίων στην Αϊτή, ενώ μόλις μία ημέρα πριν, η Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε την «εξέταση» της ενδεχόμενης παραγραφής των χρεών της χώρας.



Ειδικότερα, η έφηβη ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός σπιτιού στο Πορτ-ο-Πρενς, δύο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, με εμφανή σημάδια αφυδάτωσης και τραύματα στο πόδι.

Υπενθυμίζεται ότι και την Τρίτη (26/01) τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν και ανέσυραν ζωντανό έναν 31χρονο άνδρα, που παρέμεινε εγκλωβισμένος στα ερείπια κτηρίου.

Εντωμεταξύ, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε τη χορήγηση δανείου, προκειμένου η κυβέρνηση της Αϊτής, να αρχίσει την ανοικοδόμηση της χώρας.

114.000.000 δολάρια εκτιμάται ότι θα διαθέσει συνολικά στην αϊτινή κυβέρνηση το ΔΝΤ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ένα ποσό από προϋπάρχον πρόγραμμα δανειοδότησης.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ότι η χορήγηση του ποσού θα δώσει στην Αϊτή "πόρους σε μετρητά που χρειαζόταν επειγόντως", ώστε να κάνει εισαγωγές ειδών που χρειάζεται για να παράσχει βοήθεια στους σεισμοπαθείς.

Οι αντιδράσεις για το δανεισμό

Οι πιστωτές της Αϊτής, δέχθηκαν αντιδράσεις για το γεγονός ότι αντί για δωρεές, «προσφέρουν» δάνεια για την αποκατάσταση της προηγούμενης κατάστασης της χώρας, ενώ παρά την εξέταση του ενδεχόμενου παραγραφής των χρεών της, όπως ανακοίνωσε η Χίλαρι Κλίντον, ο κ. Καν δήλωσε πως η Αϊτή θα αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο σε πεντέμισι χρόνια.

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι ο σεισμός κατέστρεψε την οικονομία της Αϊτής όταν άρχιζε να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «με σχεδόν 3%, η οικονομία της Αϊτής είχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ στο δυτικό ημισφαίριο το 2009».


Haiti
Για 170.000 νεκρούς κάνει λόγο ο πρόεδρος της Αϊτής – Το 44% των τραυματιών είναι παιδιά

Τα πτώματα σχεδόν 170.000 θυμάτων του σεισμού εκτιμάται από τον Αϊτινό πρόεδρο ότι έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, ενώ οι αρχές της χώρας αναφέρονταν σε 150.000 νεκρούς.

Εντωμεταξύ, ερευνητές στις ΗΠΑ την Τετάρτη (27/01), εξέφρασαν φόβο πως σχεδόν οι μισοί τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή είναι παιδιά, και κάλεσαν τις οργανώσεις περίθαλψης και βοήθειας να λάβουν υπόψη το γεγονός αυτό στις ενέργειές τους.

Πιο συγκεκριμένα, η στατιστική μελέτη του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Λος Άντζελες και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξε ότι στους τραυματίες από το σεισμό πιθανώς "περιλαμβάνεται ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός παιδιών, πάνω από 110.000, ίσως ο μισός του συνόλου".

"Το 35% του πληθυσμού είναι κάτω των 15, και αυτό σημαίνει ότι ο κατ' εκτίμηση συνολικός αριθμός των τραυματιών εμπεριέχει πολλά περισσότερα παιδιά από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή", ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί τόνισαν ακόμη ότι τα τραυματισμένα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες, λεπτότερες βελόνες, σωστές δόσεις φαρμάκων κατάλληλων για ανήλικους, και παιδιατρική φροντίδα και υπογράμμισαν πως με βάση τη σύνθεση του πληθυσμού της Αϊτής, περίπου το 44% των τραυματιών, ή περίπου 110.000, θα είναι κάτω των 18.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες