Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΓΚΑΝΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΠΑ ΑΦΡΙΚΑ...


Την δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο της θα έχει το απόγευμα της Κυριακής η Αίγυπτος μετά την επεισοδιακή νίκη της επί της Αλγερίας με 4-0. Αντίπαλος της η Γκάνα!



Τέσσερα γκολ, τρεις αποβολές και... εκδίκηση!
Η εκδίκηση για τον αποκλεισμό στο μπαράζ του Μουντιάλ ήρθε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Αίγυπτο. Οι «φαραώ» κέρδισαν με 4-0 την Αλγερία, σε ένα ματς όπου οι «Αλεπούδες της Ερήμου» τελείωσαν με οκτώ παίκτες! Με αυτή την εντυπωσιακή επικράτηση, η Αίγυπτος θα έχει την ευκαιρία να σηκώσει για έβδομη φορά και τρίτη διαδοχική το Κύπελλο Εθνών Αφρικής!

Η Αίγυπτος ήταν συνολικά καλύτερη και θα μπορούσε να είχε ανοίξει το σκορ στο 24' όταν ο Τσαουτσί είπε «όχι» στην προσπάθεια του Μετέεμπ. Ωστόσο, τα πράγματα έγιναν πολύ εύκολα για την Αίγυπτο στην φάση του 37', όταν οι «φαραώ» κέρδισαν πέναλτι σε τάκλιν του Χαλίς πάνω στον Μετεέμπ. Η απόφαση ήταν σωστή, όχι όμως και η αποβολή του Αλγερινού αμυντικού. Ο Χόσνι ευστόχησε, η Αίγυπτος πήρε το προβάδισμα και παράλληλα μπορούσε να πατήσει πολύ καλύτερα στο γήπεδο λόγω και του αριθμητικού πλεονεκτήματος.

Στο 47', ο Χόνσι έχασε την ευκαιρία να κάνει δύο τα προσωπικά του τέρματα αλλά το σουτ του έφυγε άουτ υπό καλές προϋποθέσεις. Έντεκα λεπτά αργότερα, ο Μουαβάντ πιεσμένος από τον Μπουγκχέρα δεν μπόρεσε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, την ώρα που η Αλγερία απείλησε μόνο με το φάουλ του Γεμπντά που βρήκε σε ετοιμότητα τον Ελ Χανταρί στο 61'.

Δύο λεπτά πιο μετά, ο Ζιντάν με δυνατό αριστερό σουτ έκανε το 2-0, φέρνοντας πολύ κοντά στη νίκη τους «Φαραώ», ενώ στο 69' η... τελετή έλαβε ουσιαστικά τέλος καθώς ο Μπελχάτζ δικαιολογημένα είδε την κόκκινη κάρτα σε σκληρό μαρκάρισμα στον Αλ Μουχαμαντί.

Το γκολ του Σαφί στο 79' έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Αιγύπτου, ενώ στο 85' ο Γκέντο έχασε μεγάλη ευκαιρία να κάνει το 4-0. Το κατάφερε, όμως, στις καθυστερήσεις και ενώ λίγα λεπτά πιο πριν είχε δεχτεί χτύπημα από τον Τσαουτσί που αντίκρισε την κόκκινη κάρτα και άφησε την Αλγερία με οκτώ παίκτες.

Οι συνθέσεις

Αλγερία (Ραμπάχ Σααντάν): Τσαουτσί, Μπελχάτζ, Χαλίς, Μπουγκχέρα, Γιαχία, Γεμπντά, Μανσουρί, Μεγκνί (67'Λαϊφαουϊ), Ζιανί, Γκεζάλ (89' Ζεμαμούτσε), Ματμούρ (75'Αμπντούν)

Αίγυπτος (Χασάν Σεχάτα): Ελ Χανταρί, Αλ Μουχαμαντί, Γκομά, Φαταλάχ (59' Γκέντο), 79' Μουαβάντ (79'Σαφί), Φατί, Σαϊντ, Χασάν, Χόσνι, Ζιντάν, Μετέεμπ (52' Γκαλί)

Για το πέμπτο τρόπαιο η Γκάνα!
Μετά από 18 χρόνια, η Γκάνα βρίσκεται και πάλι σε τελικό Κυπέλλου Εθνών Αφρικής έπειτα από την δίκαιη νίκη της επί της Νιγηρίας με 1-0! Αυτή ήταν η τέταρτη σερί ήττα σε ημιτελικά για την αντίπαλο της Ελλάδας. Όσο για την Γκάνα, κέρδισε για τρίτη διαδοχική φορά στην διοργάνωση και μάλιστα με το ίδιο σκορ, το 1-0 και πλέον θα έχει την ευκαιρία να σηκώσει το πέμπτο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Πέραν τούτου, οι Γκανέζοι σκόραραν και πάλι στο πρώτο μισάωρο φέρνοντας από νωρίς το παιχνίδι εκεί που ήθελαν: Σε χαμηλό ρυθμό, κλείνοντας τους διαδρόμους στην εστία του Κίνγκσον και προσπαθώντας να χτυπήσουν στις αντεπιθέσεις.

Το σκορ άνοιξε στο 22' ο Γκάιαν Ασαμόα με κοντινή κεφαλιά έπειτα από εκτέλεση κόρνερ. Στη συνέχεια, ο Γκανέζος φορ είχε και μια ακόμα καλή ευκαιρία, όταν το δυνατό σουτ έφυγε λίγο πάνω από την εστία του Ενγιάμα. Οι Νιγηριανοί, από την μεριά τους, έφτασαν πολύ κοντά στο γκολ στο 29', όταν ο Οντεμβίγκι έκανε το σουτ, η μπάλα σταμάτησε στον Μάρτινς που βρέθηκε απέναντι από τον Κίνγκσον αλλά ο τερματοφύλακας της Γκάνας απέκρουσε. Τελευταία καλή στιγμή, ήταν στις καθυστερήσεις, όταν ο Οντεμβίγκι βρέθηκε στα πλάγια της περιοχής αλλά το σουτ του ήταν πολύ άστοχο κει έφυγε άουτ.

Η Νιγηρία είχε τον έλεγχο στο δεύτερο μέρος και θα μπορούσε να είχε σκοράρει αν ο Μάρτινς ήταν πιο γρήγορος στις επιλογές του. Στο 58', μετά από φάση διαρκείας δεν κατάφερε να κάνει ένα απειλητικό σουτ προς την εστία του Κίνγκσον, ενώ στο 59' ο Γκανέζος πορτιέρο είπε «όχι» σε προσπάθεια του φορ της Βόλφσμπουργκ. Η μεγαλύτερη στιγμή, όμως, για τους «Σούπερ Αετούς», ήταν στο 70' όταν ο Μάρτινς βρέθηκε απέναντι από τον Κίνγκκσον, καθυστέρησε όμως πάρα πολύ με αποτέλεσμα οι Γκανέζοι να απομακρύνουν σε κόρνερ. Λίγο νωρίτερα, ο Εσιεχίλε είχε βρεθεί αριστερά και έκανε μία δυνατή σέντρα, η μπάλα βρήκε στον Γιακούμπου και έφυγε ελάχιστα άουτ.

Στη συνέχεια, οι Νιγηριανοί προσπάθησαν να απειλήσουν με στημένες φάσεις και με μακρινά σουτ, όμως η άμυνα της Γκάνας ήταν σε καλή μέρα και έτσι το 1-0 παρέμεινε, με την ομάδα του Ράγιεβατς να βρίσκεται σε τελικό 18 χρόνια μετά, όταν και είχε χάσει στα πέναλτι από την Ακτή. Τελευταία φορά που η Γκάνα πήρε το τρόπαιο, ήταν το 1982 όταν είχε κερδίσει στα πέναλτι την Λιβύη.

Όσο για τη Νιγηρία, απέτυχε για τέταρτη σερί φορά να κερδίσει σε ημιτελικό και έτσι θα περιοριστεί στην συμμετοχή της στο μικρό τελικό. Γενικά, πάντως, η εικόνα της αντιπάλου της Εθνικής δεν ήταν τέτοια ώστε να φτάσει τόσο ψηλά καθώς έδειξε αρκετές αδυναμίες σε τακτικό επίπεδο, ενώ αχίλλειος πτέρνα αποτελούν τα στημένα καθώς είναι «κοντή» ομάδα. Όσο για την επίθεση της, που αποτελείται από ποιοτικούς παίκτες, δεν φάνηκε ιδιαίτερα.

Οι συνθέσεις:

Γκάνα (Μίλοβαν Ράγιεβατς): Κίνγκσον, Ικνούμ, Βόρσαχ, Άντι, Σάρπεϊ (54' Ρ. Άιου), Μπαντού, Ανάν, Α. Άιου, Κ. Ασαμόα, Γ. Ασαμόα (84' Μ. Αμόα), Οπόκου (32' Ντραμανί)

Νιγηρία (Σουαϊμπού Αμόντου): Ενγιάμα, Μ. Γιουσούφ (80' Οντία), Νουανέρι, Σίτου, Εσιεχίλε, Μίκελ, Καϊτά, Α. Γιουσούφ (67' Ομπίνα), Οντεμβίνγκι (70' Αγιεκμπένι), Ομπάσι, Μάρτινς

Το πρόγραμμα των ημιτελικών:

Γκάνα-Νιηγίρα 1-0 (21' Γκ. Ασαμόα)
Αλγερία-Αίγυπτος 0-4 (39' πεν Χόσνι, 65' Ζιντάν, 81' Σαφί, 90' Γκέντο)



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες