Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΟΓΚΟ...


Εννιά άτομα από την εθνικής oμάδας ποδοσφαίρου του Τόγκο τραυματίστηκαν ύστερα από πυροβολισμούς που δέχτηκε το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή στην Αγκόλα. Νεκρός από τα πυρά έπεσε ο οδηγός του λεωφορείου, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.





Το περιστατικό συνέβη κοντά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, κατά τη διάρκεια μετάβασής τους στην Αγκόλα στο πλαίσιο του κυπέλλου Εθνών Αφρικής το οποίο αρχίζει την Κυριακή (10/1).
Το πρώτο παιχνίδι που αναμένεται να δώσει η εθνική Τόγκο έχει οριστεί για τη Δευτέρα (11/1) στην περιοχή Cabinda, όπου η κατάσταση είναι έκκρυθμη με τους αντάρτες να μάχονται για ανεξαρτησία.

Αρχικά δεν είχαν ανακοινωθεί τα ονόματα των τραυματιών, ωστόσο αργότερα έγινε γνωστό πως οι Κοτζόβι Ομπιλάλε και Σέρζ Ακακπό ήταν δύο εξ' αυτών που δέχθηκαν πυρά στην στην πλάτη και τα πλευρά. Στο πούλμαν επέβαινε και ο επιθετικός της Mάντσεστερ Σίτι, Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ.

Η αγγλική ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως επικοινώνησε μαζί του και ότι δεν έχει υποστεί κάποιον τραυματισμό. Παρόλα αυτά, δήλωσε σοκαρισμένος από την αιματηρή επίθεση.


Aρνούνται να παίξουν στο Κόπα Άφρικα

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες παικτών της εθνικής Τόγκο που ήταν μέσα στο λεοφωρείο και σώθηκαν καθαρά από τύχη. "Είμαι καλά, αλλά αρκετοί παίκτες είναι σε κακή κατάσταση. Είμαστε στο νοσοκομείο. Μας πυροβολούσαν με αυτόματα, σαν σκυλιά και έπρεπε να μείνουμε πάνω από 20' κρυμμένοι κάτω από τα καθίσματα για να αποφύγουμε τις σφαίρες", δήλωσε ο Τόμας Ντοσεβί της Ναντ.

Τρομοκρατημένος παρουσιάστηκε και ο Αλέξις Ρομάνο, ο οποίος δεν δίστασε να αναφερθεί στο κλίμα που επικρατεί στην εθνική ομάδα: "Δεν σκεφτόμαστε αυτό που συνέβη. Το σίγουρο είναι ότι κανείς μας δεν θέλει να παίξει. Σκεφτόμαστε πρώτα την υγεία μας και τους τραυματίες, γιατί υπάρχει αρκετό αίμα στο έδαφος. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πολλά νέα γιατί τους έχουν πάει στα νοσοκομεία. Σ' αυτές τις στιγμές σκεφτόμαστε αυτούς που είναι κοντά μας και μας αγαπάνε γιατί θα μπορούσε να είναι το τέλος".

Για την τρομοκρατική επίθεση μίλησε και ο Ρίτσμοντ Φόρσον που παίζει σε ερασιτεχνική ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος: "Μπροστά μας ήταν το λεωφορείο με τις βαλίτσες το πυροβολούσαν γιατί νόμιζαν πως είμασταν μέσα σ' αυτό. Πυροβόλησαν τον οδηγό του και νομίζω πως δεν τα κατάφερε".

Καταδικάζουν οι Αγκολέζοι, εγγυήσεις ζητούν οι ομάδες

Μετά το αρχικό τρόμο που προκάλεσε το άκουσμα του συμβάντος στους διοργανωτές του Κόπα Άφρικα υπήρξε επίσημη αντίδραση από την πλευρά τους. Ένας εκ των Υπουργών της κυβέρνησης και πρώην μέλος των αυτονομιστών μίλησε για το θένα και τόνισε: "Ήμουν πάντα γνώστης αυτού του είδους της τρομοκρατίας, από τότε που επιτίθονταν σε πολίτες", δήλωσε ο Ανγκόνιο Μπέντο Μπέμπε, ο οποίος ανήκε στην επανασταστική ομάδα FLEC μέχρι το 2006, όταν και αποφάσισε να προσχωρήσει στην κυβέρνηση.

Aξίζει να σημειωθεί πως οι αυτονομιστές της FLEC ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, αν και επικρατεί η άποψη ότι είχαν απομακρυνθεί από την πόλη Καμπίντα πριν από καιρό.

Όπως είναι φυσικό "τρόμος" έχει προκληθεί στις υπόλοιπες ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση. Ειδικά οι παίκτες που ανήκουν σε αγγλικούς συλλόγους έτυχαν της άμεσης συμπαράστασης από την Πρέμιερ Λιγκ. Η τελευταία ζητά από τη FIFA και την AFC να τους εγγυηθεί για την ασφάλεια των ποδοσφαιριστών, αφού αρκετές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί πριν καν αρχίσει το Κόπα Άφρικα. Η πρώτη μάλιστα που αντέδρασε επίσημα είναι η Πόρτσμουθ, με τους "pompeys" να αναζητούν τρόπο ώστε να επιστρέψουν στην Αγγλία οι παίκτες της που είναι να δώσουν το παρών στη διοργάνωση.

Προς το παρόν δεν αναβάλλεται το Κόπα Άφρικα

Αρκετές ήταν οι φωνές που ζήτησαν την αναβολή της διοργάνωσης μετά την αιματηρή επίθεση στο πούλμαν του Τόγκο. Η αφρικανική ομοσπονδία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη όπου τελικά αποφασίστηκε να μην υπάρξει αναβολή του διοργάνωσης. Όπως και να έχει όμως το 27ο Αφρικανικό Κύπελλο δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες