Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

5 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΡΟΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ...

Είσαι άντρας και απόψε μαγειρεύεις γι αυτήν. Δεν είσαι ο Κωστόπουλος για να της κόψεις τα γόνατα, δεν είσαι ο Μποτρίνι για να την αποσυντονίσεις, ούτε κι ο Ευτύχης Μπλέτσας για να την ξενερώσεις. Ένας απλός άντρας είσαι. Ιδού πέντε απλές και γρήγορες συνταγές που σώζουν σχέσεις.Mη σας μουδιάζει ο γκράντε τίτλος, απλά δεν είναι πρέπον να σε ρωτήσει «τι μου έφτιαξες καλέ μου απόψε;» και να της απαντήσεις «μακαρόνια με σκορδόλαδο και μπούκοβο».

Τα γνωστά περί βρασμού των bavette δεν τα ξαναγράφω γιατί θα μου πάρει εκατό λέξεις και δεν τις πληρώνει ο αρχισυντάκτης. Περιττό να θυμίσω πως το al dente είναι μονόδρομος. Σουρώνουμε, αλατώνουμε αλλά δεν βουτυρώνουμε. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο με τρεις σκελίδες σκόρδο (τις βγάζουμε μόλις πάρει μυρωδιά το λάδι) και ρίχνουμε τέσσερις κόκκινες καυτερές πιπεριές κομμένες. Μπορεί και πέντε, όλα εξαρτώνται από το βαθμό γενναιότητας και οικειότητας μεταξύ σας. Με το που θα μαραζώσουν τα chilli, κόβουμε ψιλές φέτες το σκόρδο που είχαμε βγάλει και το ξαναρίχνουμε μέσα για να μάθει να κοροϊδεύει τις πιπεριές που πάθαν εγκαύματα. Τέλος. Ρίχνουμε το όλον κόνσεπτ μέσα στα bavette και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε τα bavette να μοιάζουν σαν να βγάλαν ιλαρά. Σερβίρουμε. Όταν δούμε ένα ποτάμι δάκρυα στα μάγουλά της να κατηφορίζει ως το μπούστο της, δεν είναι από τη συγκίνηση που κάποιος την αγαπά και της μαγειρεύει. Ξηγημένα πράματα.



Φιλέτο ζαρκαδιού με salsa poblano & porcini
Η απλουστέρα των συνταγών κι ας έχουμε την τάση τα αρσενικά να αφοπλιζόμαστε μπροστά στο άγνωστο.

Χρειαζόμαστε : 1) τρία φιλέτα ζαρκαδιού κατεψυγμένα. Νωπά δεν θα βρείτε, εκτός κι αν πάρετε μοσχάρι και το βαφτίσετε ζαρκάδι, πράξη κατακριτέα και ευτελής 2) μια salsa poblano σε σκόνη 3) ένα σακουλάκι αφυδατωμένα porcini 4) νερό 5) κλειστή πόρτα όσο μαγειρεύετε.

Στο ελαφρά λαδωμένο και ήδη ζεστό ειδικό τετράγωνο τηγάνι-γκριλιέρα (αυτό που είναι κοτλέ) βάζουμε τα τρία φιλέτα -δύο θα ήταν αρκετά γιατί δεν είναι ο κορεσμός της πείνας το ζητούμενο αλλά το ξύπνημα της libido, εν πάση περιπτώσει παίρνουμε τρία για να μη φανούμε τσίπηδες- και τα βγάζουμε όταν έρθει η ώρα τους, οι γυναίκες αν και αρπακτικά σπανίως προτιμούν το φιλέτο τους σενιάν οπότε ας αποφύγουμε τα αίματα. Ούτε το well done είναι λύση όμως, δεν φέρονται με τέτοια σκληρότητα σε ένα ζαρκάδι.

Παράλληλα ρίχνουμε την salsa poblano σε κρύο νερό και την βάζουμε να βράσει για 3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Την ίδια ώρα ρίχνουμε τα μουμιοποιημένα porcini μέσα σε βραστό νερό και τα βγάζουμε μόλις πάρουν τα πάνω τους. Τα στεγνώνουμε σε σουρωτήρι. Zεσταίνουμε καλό βούτυρο (το αντίθετο του κακού) και τα σωτάρουμε ελαφρά, δηλαδή τα ρίχνουμε μέσα και ώσπου να πουν «κάηκα» τα ξαναβγάζουμε γιατί δεν είμαστε κακοί άνθρωποι να βασανίζουμε μανιτάρια όπως οι ιεροεξεταστές.

Σερβίρουμε το φιλέτο με κορώνα στο κεφάλι του την σάλτσα σοκολάτας-chilli (ναι, περί αυτού πρόκειται) και sideways τα porcini.

Απαραίτητα προϋπόθεση επιτυχίας της συνταγής : να μη σας βλέπει όσο ρίχνετε σκόνες σε νερά. Υποτίθεται πως ψάχνατε μερόνυχτα μια σοκολάτα με 80% κακάο και chilli από τη Γκουανταλαχάρα για να βγει καλή η poblano. Είπαμε, τo παν είναι το σενάριο, όχι το φαγητό.

Σολωμός με anise sauce
Τουτέστιν σολωμός με σάλτσα άνηθου, για να ξέρουμε και τι λέμε και τι θα την ταΐσουμε.

Αγοράζουμε δυο φιλέτα σολωμού, κατά προτίμηση άγριας καλλιέργειας (από ιχθυοτροφεία σε άγριες θάλασσες όπως του Ιόνιου).

Τα ψήνουμε στο grill. Μόλις είναι έτοιμα από τη μια πλευρά, τα γυρίζουμε από την άλλη, οφείλω να το διευκρινίσω αυτό γιατί εδώ δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη.Ταυτόχρονα διαλύουμε σε μισή φλυτζάνα κρύο νερό ένα κουταλάκι του γλυκού corn flour. Σε ένα κατσαρολάκι (σιγά μην έχετε ειδικό σκεύος σαλτσιέρα) ζεσταίνουμε μια φλιτζάνα λευκό κρασί, από αυτό που θα πιείτε μετά, δεν είναι εποχές αυτές για έξοδα, και ρίχνουμε μέσα το νερό με το corn flour, αλάτι, πιπέρι και μισό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε, παίρνει μια βράση, βγάζουμε.

Έχουμε ήδη βράσει έξη μικρές πατάτες και τέσσερα καρότα (προσοχή στους συνειρμούς, δεν βάζουμε πο-τέ στο πιάτο της δυο πατάτες και ανάμεσα ένα καρότο), ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και κόβουμε julienne τα καρότα (σαν τις πατάτες στα γκούντις ένα πράμα).

Βάζουμε στο πιάτο το φιλέτο σολωμού, με τελετουργικές κινήσεις απλώνουμε μια γενναία δόση anise sauce επάνω του, αραδιάζουμε προσεκτικά τρεις πατάτες και δυο καρότα σε μια γωνία και την υπόλοιπη σάλτσα την βάζουμε σε ειδικό σκεύος για να κάνουμε παπάρες αν χρειαστεί -μόλις σηκωθεί να πάει στο WC-.

Προσοχή στη δοσολογία, δεν της βάζουμε τέσσερις πατάτες και τρία καρότα στο πιάτο για να μη την προσβάλουμε υπαινισσόμενοι σιωπηλά «χάλια είσαι, ούτε μισή καμπύλη, τρώγε», ούτε μια πατάτα και ένα καρότο για να μη την προσβάλουμε υπαινισσόμενοι σιωπηλά «χάλια είσαι, ζαλίστηκα να μετράω δίπλες, ράφτο το ρημάδι».

Δυο σαλάτες (αποκλείεται να μην ξινίσει τα μούτρα της αν δει μόνο μια)

Αρκεί να μην είναι ρόκα-balsamico-παρμεζάνα. Oτιδήποτε άλλο καλό είναι, ακόμη και τζατζίκι χωρίς σκόρδο.

Προτείνω ενθέρμως γαλλική σαλάτα με ψημένες στο τηγάνι-γκριλιέρα φέτες ελληνικού ροδάκινου (αυτά είναι τα χάλια μας, ροδάκινα Νοέμβρη μήνα) αγουρέλαιο από τις ελιές του παππού σου και μια γερή δόση παχύρρευστης σάλτσας ροδιού από την Τουρκία ανακατεμένη με καναδέζικο σιρόπι σφένδαμου. Ανάλατα κάσιους από το Ιράν προαιρετικά. Να είσαι όμως αρκετά ξιπασμένος ώστε να της εξηγείς step by step την προέλευση των υλικών, αλλιώς τσάμπα η μισή μούρη.

Εναλλακτικά φτιάχνεις πανεύκολο χούμους ή γρήγορο taboule. Αν δεν έβαλες από χτες βράδυ ρεβίθια να μουλιάζουν και να βράσουν, ξέχνα το πανεύκολο πρώτο και επικεντρώσου στο δεύτερο, ψιλοκόβοντας τομάτες σε κυβάκια,πέντε φύλλα φρέσκια μέντα, ένα ματσάκι μαϊδανό. Ρίξε δυο κουταλιές κους κους (το μαροκάνικο, όχι της Misko) σε κρύο νερό να φουσκώσει, μόλις πάψει να είναι στη γεύση σαν την άμμο της Σαχάρας ανακατεύεις μαζί με τις ντομάτες, τις ψιλοκομμένες πρασινάδες, λίγο ελαιόλαδο, μια γερή δόση χυμού λεμονιού, το αφήνεις μια ώρα στο ψυγείο για να μάθει να μη σου το παίζει δύσκολο και that’s all. Αν διαβάσει κανένας Μαγκρεμπιανός τέτοια συνταγή για taboule θα σας ξεκοιλιάσει κι εσάς κι εμένα μαζί αλλά τι να μας πουν κι οι βεδουίνοι από έρωτες.

Πίνουμε

Ότι υπάρχει στο ψυγείο, έτσι κι αλλιώς μια libido που είναι να βγει θα βγει ακόμη και με Evian.

Γλυκό

Nα φέρει αυτή. Τόσα και τόσα σπεκτάκιουλαρ έφτιαξες για χάρη της. Με άδεια χέρια θα χτυπήσει το κουδούνι σου η μουλάρα;


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες