Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

Η MOODY'S ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Σε A2 από A1 υποβάθμισε η Moody’s την ελληνική οικονομία και έγινε έτσι ο τρίτος οίκος αξιολόγησης που αναθεώρησε επί τα χείρω την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας...
Ο οίκος επισημαίνει ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία αντιμετωπίστηκαν μόνο μερικώς από τα εξαγγελθέντα μέτρα. Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της μονάδας κρατικού χρέους του οίκου Arnaud Mares, «η Moody’s θεωρεί ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να αντιμετωπίσει προβλήματα βραχυχρόνιας ρευστότητας και χρηματοδότησης είναι αμελητέα εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) λάβει την ασυνήθιστη απόφαση να μην κάνει δεκτό το χρέος κάποιας χώρας ως εγγύηση στις δημοπρασίες αναχρηματοδότησης. Κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο».

Η Moody’s θεωρεί, πάντως, ότι, εάν υπάρξει ανάγκη, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα με άλλα μέσα που της προσφέρει η ΕΕ, αν και δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί απαραίτητο. Την ίδια στιγμή πιστεύει ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν απειλή για την Ευρωζώνη.

«Οι πιστωτικές προκλήσεις για την Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμου ορίζοντα», προσθέτει η αναλύτρια του οίκου Sarah Carlson και προσθέτει ότι «προέρχονται από την χαμηλή ανταγωνιστικότητα και ως εκ τούτου το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την καλή πορεία της οικονομίας».

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι αναλυτές του οίκου έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τους τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν, όμως, ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελλάδας (και η βαθμολόγησή της) θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των νέων μέτρων από τους Έλληνες αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες