Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ...''ΒΡΑΧΟ''!!!!!!!


Με τη σεζόν να έχει φτάσει ακριβώς στα μισά της, δεν χωρά αμφιβολία πως ο Όλαφ Μέλμπεργκ αποτελεί την καλύτερη καλοκαιρινή μεταγραφή του Ολυμπιακού. Οι πρωταθλητές δαπάνησαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν από τη Γιουβέντους τον 32χρονο αμυντικό, που από τους πρώτους μήνες στο λιμάνι έχει κάνει την απόσβεση.

Ο «βράχος», όπως αποκαλείται ο Σουηδός διεθνής, προσαρμόστηκε αμέσως, έγινε ο ηγέτης της άμυνας, αλλά και απ’ τους αγαπημένους της εξέδρας, γνωρίζοντας συχνά την αποθέωση, όχι σε κάποιο γκολ, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά κάνοντας ένα τάκλιν. Όχι τυχαία ήδη χαρακτηρίζεται από πολλούς ως καλύτερος στόπερ που έχει περάσει από τον Ολυμπιακό.

Υπερβολικό; Με δείγμα μόλις έξι μηνών μπορεί η σύγκριση να αδικεί κάποιους. Στην τριετία, τουλάχιστον, που θα τον απολαύσουμε στο λιμάνι, θα βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, το βέβαιο είναι πως παίκτη με την αξία, την ποιότητα, το μυαλό, τη σιγουριά που δίνει στην άμυνα ο Σουηδός, ο Ολυμπιακός δεν είχε την τελευταία δεκαετία στο ρόστερ του.


Κόκκινο hummer

Την ώρα λοιπόν, που στον Παναθηναϊκό αναζητούν ακόμη το hummer, που είχε υποσχεθεί ο Νίκος Πατέρας, στον Ολυμπιακό ξέρουν πως το δικό τους θα είναι… παρκαρισμένο στο Καραϊσκάκη μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Ασφαλώς, η αναφορά στον Παναθηναϊκό γίνεται μόνο και μόνο, επειδή προσπάθησε να πάρει στην Παιανία τον Μέλμπεργκ.

Και όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, η μεταγραφή του Σουηδού θεωρήθηκε και ως μια επικοινωνιακή νίκη επί του «αιώνιου» αντιπάλου. Πάνω που οι «πράσινοι» είχαν μπει δυνατά στο κόλπο, ο Ολυμπιακός κατάφερε να αιφνιδιάσει, αφού αρχικά συμφώνησε με τη Γιουβέντους και εν συνεχεία και με τον παίκτη, αφήνοντας στα… κρύα του λουτρού τους υπεύθυνους του «τριφυλλιού».

Ακολούθησαν η μεταγραφή του Μπιάρσμιρ και οι γνωστοί χαρακτηρισμοί του Τεν Κάτε, που πια δεν έχουν καμία σημασία. Ο χρόνος άλλωστε, δεν γυρίζει πίσω.

Πρότυπο επαγγελματία

Πριν προχωρήσουμε σε κάποια από τα μέχρι τώρα κατορθώματα του Μέλμπεργκ, αξίζει να σταθούμε στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του. Γενικότερα, στον τρόπο που λειτουργεί μες την ομάδα από τη πρώτη μέρα που ήρθε και στις εντυπώσεις που έχουν σχηματίσει άπαντες γι’ αυτόν.

Ο Σουηδός αποτελεί πρότυπο επαγγελματία. Όχι τυχαία, ορισμένοι από τους πιτσιρικάδες στου Ρέντη, μένουν με το στόμα ανοικτό βλέποντας τον καθημερινά στις προπονήσεις. Δεν κοροϊδεύει ποτέ, γυμνάζεται σε φουλ ένταση όση ώρα διαρκούν οι προπονήσεις. Και πώς να κοροϊδέψει, όταν έχει περάσει 7 χρόνια στην Άστον Βίλα και έχει μάθει να λειτουργεί πάνω στα αγγλικά πρότυπα.

Σοβαρός, χαμηλών τόνων, δεν έχει δώσει κανένα δικαίωμα στα αποδυτήρια, αλλά και εκτός γηπέδων. Πρόκειται άλλωστε, για μοναχικό τύπο και μάλιστα, κατ’ επιλογή, καθώς έχει δηλώσει πως προτιμά να περνά πολλές ώρες μόνος του από το να βρίσκεται με άλλους και να τους ενοχλεί με τις ιδιορρυθμίες του! Περνά τις περισσότερες ώρες με την οικογένεια του στην βίλα που έχει νοικιάσει στη Βούλα.

Δύο απουσίες, δύο ήττες!

Κακά τα ψέματα, στην ηγετική παρουσία του Μέλμπεργκ, μαζί μ’ αυτή του Νικοπολίδη, ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να «χτίσει» φέτος μια πολύ γερή άμυνα. Σε μεγάλο βαθμό αυτή ήταν που του έδωσε και την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στα 10 συνολικά ματς (προκριματικά και όμιλο) οι «ερυθρόλευκοι» δέχθηκαν μόλις 5 γκολ, 4 εκ των οποίων μακριά από την έδρα τους, από Άρσεναλ και Σταντάρ. Στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός έκανε το «3 στα 3» και δέχθηκε ένα τέρμα (στο 2-1 επί της Σταντάρ), με τον Μέλμπεργκ να είναι από τους κορυφαίους. Ειδικά απέναντι σε Άλκμααρ και Άρσεναλ έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις.

Όπως μια από τις καλύτερες εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα, στο οποίο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη άμυνα (7 γκολ παθητικό σε 15 αγώνες), ήταν αυτή στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όταν τα πήγε περίφημα απέναντι στον Σισέ. Προφανώς όχι τυχαία στα δύο εν Ελλάδι ματς που έλειψε ο Σουηδός, ήρθαν και ισάριθμες ήττες! Οι μονές ως τώρα εντός των συνόρων.

Η πρώτη για το κύπελλο στον αποκλεισμό από τον Πανσερραϊκό (3-1), όταν ο Ζίκο θέλησε να τον ξεκουράσει και η δεύτερη πριν από μερικές μέρες από τον Άρη (1-0). Δύο μέρες πριν το ματς, ο Μέλμπεργκ χτύπησε στην προπόνηση στο γόνατο του και πλέον… τρέχει για να προλάβει τη πρεμιέρα (6/1) του δευτέρου γύρου με την ΑΕΚ.

«Βιονικός»…

Προτού πάμε στους αριθμούς του Σουηδού και με αφορμή τον τραυματισμό του, αξίζει να επισημάνουμε κάτι. Σε μια σεζόν που πολλοί συμπαίκτες του έχουν βγει εκτός με μυϊκά προβλήματα, ο ίδιος παρότι παίζει ασταμάτητα δεν την έχει «πατήσει» για συγκεκριμένους λόγους.

Με τη τεράστια πείρα του ξέρει πώς να κατανείμει τις δυνάμεις του στους αγώνες, ενώ σημαντικότατο ρόλο έχει παίξει το γεγονός ότι για μια δεκαετία έχει προπονηθεί πολύ καλά και σε υψηλότερους ρυθμούς, έχοντας περάσει από Πριμέρα Ντιβιζιόν, Πρέμιερ Λιγκ και Καμπιονάτο.

Από το ξεκίνημα της σεζόν λοιπόν, ο Μέλμπεργκ έχει παίξει στα 24 από τα 26 ματς του Ολυμπιακού, έχοντας καταγράψει συνολικά 2160 λεπτά. 1260 στους 14 αγώνες πρωταθλήματος και άλλα 900 στα 10 ευρωπαϊκά παιχνίδια. Δεν έχει αντικατασταθεί ούτε λεπτό, ενώ έχει πετύχει ένα γκολ στη νίκη επί του Αστέρα Τρίπολης.

… και «καθαρός»

Σχεδόν ανίκητος στον αέρα, αλλά και εξαιρετικός χαμηλά, ο 32χρονος άσος βασίζει το παιχνίδι του κυρίως στο μυαλό του και την ικανότητα που έχει να διαβάζει άριστα τις φάσεις. Ενώ δεν είναι και ο ταχύτερος στόπερ, έχει τον τρόπο να βρίσκεται πάντα στη κατάλληλη θέση. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το ότι παίζει πολύ «καθαρά», στοιχείο που τον κάνει τρομερά αποτελεσματικό.

Τελειώνει τις φάσεις, χωρίς να χρειαστεί να κάνει φάουλ. Κάτι φυσικά, που μαρτυρούν και οι αριθμοί. Στο πρωτάθλημα έχει κάνει μόλις 12 φάουλ, λιγότερα από κάθε άλλο αμυντικό, ακόμη και κάποιους μεσοεπιθετικούς της ομάδας του, ενώ δεν έχει δεχθεί ακόμη κίτρινη κάρτα! Οι δύο που αντίκρισε ήταν στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Επιπλέον, στο πρωτάθλημα έχει καταγράψει στο ενεργητικό του 50 κοψίματα μες την περιοχή και είναι 5ος στη σχετική λίστα και πρώτος για τους «ερυθρόλευκους». Εκείνος δε που έχει βγει διπλά ωφελημένος από τη παρουσία του είναι ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, μια και στο πλάι του Σουηδού μαθαίνει πράγματα και βελτιώνεται.

Πάνω από 2 εκ.

Το καλό πράγμα φυσικά, πληρώνεται και ο Μέλμπεργκ έχει ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια στον Ολυμπιακό. Οι ετήσιες πάγιες αποδοχές του φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ενώ μέσα από τα μπόνους, το ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.

Ήδη βάσει του συμβολαίου του, εξασφάλισε 200.000 ευρώ από την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ στη μέχρι τώρα πορεία ως τους «16» και βάσει των λεπτών συμμετοχής έχει εγγυημένα επιπλέον 80.000 ευρώ.

Αν ο Ολυμπιακός κατακτήσει το πρωτάθλημα, παίρνει ως μπόνους άλλα 200.000 ευρώ, συν το πριμ που προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό και αναμένεται να ξεπεράσει τα 100.000 ευρώ. Για μια τριετία λοιπόν, θα κοστίσει στους Πειραιώτες γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες