Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ


Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν το ταχύτερο δυνατόν μια συμφωνία για τον πυρηνικό αφοπλισμό και παραμένουν «πιστοί στις αρχές» της συνθήκης START, παρά το γεγονός ότι αυτή εκπνέει σε λίγες ώρες, δήλωσαν οι πρόεδροι των δύο δυνάμεων Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο...

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι δύο ηγέτες δεν προσδιορίζουν πάντως χρονικά τη σύναψη μιας νέας συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων που κληροδότησε στον κόσμο ο Ψυχρός Πόλεμος.

Τονίζουν παράλληλα ότι η αντικατάσταση της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Όπλων (START-1) που χρονολογείται στο 1991, θα συμβάλει στον επανακαθορισμό των σχέσεων Λευκού Οίκου-Κρεμλίνου ύστερα από τις περιπέτειες που πέρασαν αυτές τα τελευταία χρόνια.

«Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας, για λόγους αρχής, να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στο πνεύμα της Συνθήκης START μετά την εκπνοή της, καθώς και τη σταθερή μας πρόθεση να εξασφαλίσουμε ώστε μία νέα συνθήκη για τα στρατηγικά όπλα να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι Ομπάμα και Μεντβέντεφ συμφώνησαν τον περασμένο Απρίλιο να εργασθούν για τη σύναψη μιας συνθήκης πριν από την εκπνοή της START τα μεσάνυχτα της 4ης Δεκεμβρίου.

Τώρα διπλωματικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μία νέα συμφωνία ως το τέλος του χρόνου, αν και παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο πότε θα μπορούσαν να συναντηθούν οι δύο ηγέτες για την υπογραφή της, καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ελβετία με ασυνήθιστη μυστικότητα.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες