Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 83-89...

Σε ένα ματς που κρίθηκε στην παράταση (74-74) ο Ολυμπιακός πήρε μεγάλη νίκη στο Βίλνιους επί της Λιέτουβος Ρίτας (83-89), εξασφάλισε την πρόκριση και παρέμεινε πρώτος στον όμιλο του. Bίντεο με τις καλύτερες φάσεις του αγώνα.
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-13, 34-33, 57-53, 74-74, 83-89

ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ (Κουρτινάιτις): Πόποβιτς 19, Μπαμπράουσκας 6, Μπορόβνιακ 8, Μπιέλιτσα 13, Γκετσεβίτσιους 17, Ζαβάκας 5, Γιομάντας 11, Μπάινς 4

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιαννάκης): Παπαλουκάς 4, Τσίλντρες 18, Βούισιτς 6, Μπουρούσης 19, Χαλπερίν 5, Κλέιζα 19, Μπέβερλι, Τεόντοσιτς 18, Σχορτσανίτης



Ο αγώνας

Αποφασιστικός ο Ολυμπιακός έφυγε θριαμβευτής από το Βίλνιους επικρατώντας 83-89 της Λιέτουβος Ρίτας στην παράταση. Ηγέτης ο Παπαλουκάς (10 ασίστ), «καθάρισαν» στα δύσκολα οι Μπουρούσης (19 πόντοι), Τσίλντρες (18), πολύ σκορ από τους Τεοντόσιτς (18) και Κλέιζα (19 πόντοι, 11 ριμπάουντ). Έδειξαν χαρακτήρα οι «ερυθρόλευκοι» στα κρίσιμα λεπτά με πάθος και καθαρό μυαλό.

Η (συνήθης) κακή αρχή

Θέση στην αρχική πεντάδα του Π. Γιαννάκη πήραν οι Τεοντόσιτς, Μπέβερλι, Τσίλντρες, Κλέιζα και Σχορτσιανίτης. Ο Λιθουανός άσος των «ερυθρολεύκων» κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα των συμπατριωτών του, οι οποίοι άλλωστε τον θαυμάζουν κάθε καλοκαίρι με τη φανέλα με το εθνόσημο. Ούτε σε αυτήν την εκτός έδρας αναμέτρηση ξεκίνησε, πάντως, καλά ο Ολυμπιακός, όπως συνηθίζει στα ματς μακριά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μετά το αρχικό 5-5, με σκόρερ τους Κλέιζα και Τεοντόσιτς, η Λιέτουβος έτρεξε ένα σερί 9-0 για το 14-5, εκμεταλλευόμενη τις αργές αμυντικές αντιδράσεις των Πειραιωτών. Ο Κλέιζα μπορεί να πρόσθεσε δυο καλάθια ακόμη για να μειώσει σε 14-11, αλλά παρέμενε εμφανές ότι οι γηπεδούχοι έλεγχαν πλήρως τον ρυθμό του αγώνα. Μάλιστα, με τέσσερις πόντους στα δέκα τελευταία δευτερόλεπτα της πρώτης περιόδου έστειλαν το σκορ στο 22-13.

To come-back και ο «ζεστός» Κλέιζα

Η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της, τους 11 πόντους, αμέσως με το ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, 24-13. Κάπου εκεί, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να παίξει άμυνα. Οι «ερυθρόλευκοι» έκλεισαν τους διαδρόμους, απέτρεψαν τους αιφνιδιασμούς της Λιέτουβος, απέφυγαν να δώσουν ελεύθερα περιφερειακά σουτ και ανάγκαζαν τους Λιθουανούς σε δύσκολες ενέργειες. Με ένα γρήγορο αναπάντητο σερί 9 πόντων, κυρίως χάρη στον οίστρο του Κλέιζα, την ευστοχία από τα 625 του Τεοντόσιτς, την ευστροφία του Παπαλουκά και το καθαρό μυαλό του Χαλπερίν, ο Ολυμπιακός πλησίασε στο 24-22. Ο Βούιτσιτς εισήλθε κι αυτός στο παρκέ για να πετύχει τέσσερις εύκολους πόντους και να ισοφαρίσει στο 30-30. Ο Διόσκουρός του, Χαλπερίν, κράτησε την τλευταία λέξη του ημιχρόνου με ένα τρίποντο-μαχαιριά στη λήξη για να γράψει το 34-33. Οι Πειραιώτες ήταν ακόμη πίσω, αλλά πλέον έδειχναν ικανοί να πάρουν αυτοί τα ηνία του αγώνα και εν καιρώ να «καθαρίσουν» το ματς.

Το νέο προσπέρασμα των Λιθουανών

Ο Τεοντόσιτς από τη γραμμή του φάουλ έφερε τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά μπροστά, 34-35, και ο Κλέιζα με τρίποντο τον διατήρησε εκεί, 36-38. Ωστόσο, ο Λιέτουβος διατήρησε την ψυχραιμία της, έτρεξε ένα επιμέρους 6-0 και κατάφερε να επανακτήσει τον έλεγχο το ρυθμού. Δυο τρίποντα, ένα έμμεσο από τον Τσίλντρες και ένα άμεσο από τον Κλέιζα, χάρισαν στους «ερυθρόλευκους» νέο προσπέρασμα, 44-46. Όμως, μια-δυο κακές επιλογές του (πάντως καλού) Τεοντόσιτς επέτρεψαν στους γηπεδούχους να βρουν δυο διαδοχικά τρίποντα και να στείλουν το σκορ στο 52-47. Από εκείνο το σημείο και ως το τέλος της τρίτης περιόδου, η Λιέτουβος είχε το μομέντουμ και διατήρησε το προβάδισμα, 57-53.

Κλειστό ματς

Η Λιέτουβος έμοιαζε έτοιμη να παραμείνει το αφεντικό στον αγώνα, με το σκορ στο 59-52. Η φάση που αναθέρμανε το ηθικό των «ερυθρολεύκων» ήρθε από τον Τζος Τσίλντρες. Ο Αμερικανός ευστόχησε από τα 6μ25 στη λήξη των 24 δευτερολέπτων κρατώντας «ζωντανό» τον Ολυμπιακό, 59-56. Πλέον, ο Ολυμπιακός είχε το πάθος, τη μαχητικότητα και την ενέργεια να πάρει αυτός τη νίκη. Ο Γιάννης Μπουρούσης, παρότι δεν ήταν στον ρυθμό του αγώνα για 30 λεπτά, πέτυχε τρία πανέμορφα, παλικαρίσια καλάθια με πλάτη στο καλάθι, στην τελευταία περίοδο αποδεικνύοντας την κλάση του. Ο Τεοντόσιτς σημάδεψε σωστά από την περιφέρεια για νέο τρίποντο που ψαλίδισε τη διαφορά στο 62-61, ενώ ήταν αυτός που έφερε τον Ολυμπιακό μπροστά και στο 68-69. Ο Παπαλουκάς δεν αστόχησε από τη γραμμή των βολών για το 68-71, με τους Πειραιώτες να μπαίνουν αυτοί προηγούμενοι στο τελευταίο δίλεπτο.

Το θρίλερ για την παράταση

Ο Μπουρούσης είχε ½ από την «φιλανθρωπία» για το 70-72, αλλά με το σκορ ισόπαλο στους 72 πόντους, ο ψηλός του Θρύλου δεν αστόχησε στο νέο ζευγάρι: 72-74 με 30 δευτερόλεπτα για τη λήξη. Ο Ολυμπιακός αμύνθηκε εξαιρετικά, με τον Μπουρούση να βγαίνει ψηλά για να μην αφήσει ελεύθερο πεδίο για σουτ τριών πόντων, ο Παπαλουκάς κάλυψε καταπληκτικά και παρ’ ολίγον να κλέψει την μπάλα. Όμως, αυτή κατέληξε άουτ για την Λιέτουβος, η οποία ισοφάρισε τελικά χάρη σε βολές του Πόποβιτς, ο οποίος πήρε το φάουλ από τον Τεοντόσιτς με κάτι περισσότερο από πέντε δευτερόλεπτα για την τελευταία κόρνα. Ωστόσο, η επιλογή των «ερυθρολεύκων» με κακό (έρμπολ) τρίποντο από τον Τεοντόσιτς έστειλε το ματς στην παράταση.

Μπουρούσης, Τσίλντρες, Παπαλουκάς «καθάρισαν» την μπουγάδα

Ο Μπουρούσης συνέχισε το κρεσέντο του, χάρη και τις εμπνεύσεις του Παπαλουκά, πετυχαίνοντας και τους έξι πρώτους «ερυθρόλευκους» πόντους στην παράταση, 76-80. Ο Ολυμπιακός είχε ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Ο Παπαλουκάς βρήκε στην αδύνατη πλευρά τον Τσίλντρες και αυτός σημάδεψε σωστά από τη γωνία για τρεις πόντους: 78-83. Ο Μπουρούσης συνέχιζε να κυριαρχεί στις δυο ρακέτες με καθοριστικής σημασίας το διώξιμο πάνω από τη στεφάνη σε λέι-απ βέβαιο καλάθι του Πόποβιτς. Ορισμένες κακές επιλογές σε άμυνα και επίθεση από τον Κλέιζα επέτρεψαν στους γηπεδούχους να μείνουν ζωντανοί ως το τέλος. Ωστόσο, με ψυχραιμία οι «ερυθρόλευκοι» (2/2 βολές ο Τεοντόσιτς) δραπέτευσαν με 83-89 από το Βίλνιους.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες