Θεσσαλονίκη Πρόγνωση καιρού

ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ 160 ΨΗΦΟΥΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ...


Με 160 ψήφους υπέρ και 139 κατά υπερψηφίστηκε λίγο μετά τη μία με ονομαστική ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμό του 2010.



Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Οι 90 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνον τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, που απουσιάζει στο εξωτερικό.

Με την πρώτη κοινοβουλευτική «αναμέτρηση» ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, και τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, κατευθύνεται προς την ολοκλήρωσή της η συζήτηση επί του προϋπολογισμού με ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.


Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, καταλόγισε απροθυμία στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετηθούν επί του πιο κρίσιμου προϋπολογισμού, κάνοντας λόγο για «τρεις διαφορετικές απόψεις» που επικρατούν αναφορικά με το ποσοστό του δημοσίου ελλείμματος.

Ειδικότερα, η μία άποψη, κατά τον Φίλιππο Σαχινίδη, υποστηρίζει πως το έλλειμμα ήταν 6%, η δεύτερη πως ήταν 8,2% και η τρίτη άποψη «κύκλων του Αλογοσκούφη» κάνει λόγο για έλλειμμα της τάξεως του 12,7%.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, άσκησε δριμύτατη κριτική στα δύο κόμματα εξουσίας, καθώς κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη Νέα Δημοκρατία πως με τις πρακτικές τους «κατάντησαν την Ελλάδα να είναι μπαταξής».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη εξορθολογισμού του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης και εγκαθίδρυση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή που αφορά τις σχέσεις πολιτικής και πολιτών.

Προανήγγειλε μάλιστα έως τα τέλη Ιανουαρίου την εισήγηση νομοσχεδίου για την επαναφορά του αυτοδιοίκητου στα δικαστήρια, ενώ μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Για προσπάθεια περιστολής δαπανών σε μετακινήσεις, διπλωματικό ταχυδρομείο, προμήθειες και συντηρήσεις, μείωση ενοικίων σε γραφεία και κατοικίες στο εξωτερικό έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε πως «η Ελλάδα βρίσκεται ξανά δίπλα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό με πράξει και όχι στα λόγια», ενώ αναφέρθηκε και στο στόχο που έχει τεθεί προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί εκ νέου κινητήρια δύναμη για την ενταξιακή προοπτική των Βαλκανίων. Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να ακούει προσεκτικά τον κύριο Βαρθολομαίο, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ομιλίες αρχηγών των πολιτικών κομμάτων

Γιώργος Παπανδρέου

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέροντας πως αναζητά την ταυτότητά της και τονίζοντας πως «αυτό που δεν μπορεί να ζητά, είναι να κάνουμε εμείς αλχημείες, να κρύψουμε αλήθειες για να καλύψουμε ευθύνες της ΝΔ της προηγούμενης περιόδου».

Παράλληλα, επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να δώσει διαχρονικά, «πνοή και διέξοδο στον πολίτη και τη χώρα», γιατί είναι ένα πατριωτικό κίνημα, «που εγγυάται ότι την γαλανόλευκη σημαία την σεβόμαστε και δεν την ευτελίζουμε για μικροπολιτικούς σκοπούς, ή για την καλλιέργεια τεχνητών ρηγμάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας - και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης».

Ως βασική στόχευση, πέραν της δημοσιονομικής τακτοποίησης και της ανάταξης της οικονομίας, σημείωσε πως είναι η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς την κυβέρνηση, όσο και της χαμένης αξιοπιστίας της Ελλάδας στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων της.

«Η διαφορά μας από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν είναι ποσοτική, αλλά αφορά την κατεύθυνση: το ποιος ωφελείται από τις πολιτικές. Η δική μας επιλογή είναι ξεκάθαρη: Υπηρετούμε τον Έλληνα πολίτη και μόνον αυτόν. Όταν κάναμε λόγο για «πράσινη ανάπτυξη» εσείς μιλούσατε για «πράσινα άλογα» - και όμως, ολόκληρη η υφήλιος προσανατολίζεται προς αυτήν. Μπορεί στην Κοπεγχάγη να μην υπήρξε συμφωνία, όμως όλη η υφήλιος πορεύεται προς τα κει. Και η Ελλάδα θα πρωτοπορήσει - και θα πρωτοπορήσει με το ΠΑΣΟΚ», ανέφερε.

Τέλος, υποσχέθηκε να δώσει το 2010 το λόγο στη νεολαία, να τοποθετηθεί για τα ζητήματα που την αφορούν - και όχι μόνο. «Θα δώσουμε το λόγο στη νέα γενιά, να συμμετάσχει, να ξέρει ότι την νοιαζόμαστε, ότι την πιστεύουμε, ότι μπορεί. Καλώ κάθε νέο από το βήμα της Βουλής, να έρθει με την κριτική του σκέψη στο νέο μας λιθαράκι για μια νέα πορεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Αντώνης Σαμαράς

Ανειλικρινή στις διαπιστώσεις του, ανειλικρινέστερο στις προβλέψεις του, κι ακόμα πιο αδιαφανή στις προοπτικές του χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εκτός από τις δαπάνες για την Προεδρία της Δημοκρατίας και επανέλαβε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση.

«Θα σας στηρίζουμε σε ό,τι σωστό προωθείτε. Θα βάλουμε κι εμείς πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα. Δεν θα προστατέψουμε «ταμπού» που πρέπει να παραμεριστούν για να πάει ο τόπος μπροστά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Επίσης, προειδοποίησε πως «η συναινετική μας διάθεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία. Δεν τη θέλετε; Δεν θα την έχετε!».

Παράλληλα, πρότεινε μέτρα για τη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της οικονομίας:

Στο σκέλος της σταθεροποίησης πρέπει

-να μεγαλώσουμε τη φορολογική βάση κι όχι να προκαλέσουμε ασφυξία στην Οικονομία με νέους φόρους.

-να υιοθετήσουμε τεκμήρια κατανάλωσης.

-να υιοθετήσουμε αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών.

-να πυκνώσουμε και να οργανώσουμε πολύ καλύτερα τις ηλεκτρονικές συγκρίσεις και επαληθεύσεις στοιχείων,

-να τηρήσουμε αυστηρά τους νόμους.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της σπατάλης του Δημοσίου από την οποία μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ εφόσον «τολμήσουμε τον Προϋπολογισμό μηδενικής βάσης», επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου, υποχρεωθούν όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί να καταθέτουν από το 2010 προϋπολογισμούς, βάλουμε ορκωτούς λογιστές να ελέγχουν την εκτέλεση προϋπολογισμού των δημοσίων οργανισμών ανά 6μηνο.


Αλέκα Παπαρήγα

Ως συνεπή με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που έχει όμως προπαγανδαστικό περιτύλιγμα, χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι για το κόμμα της "ήταν αναμενόμενη η θύελλα αντεργατικών μέτρων που έρχεται, το είχε προβλέψει και το είχε πει στον ελληνικό λαό".

Επιτέθηκε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές και συντάσσονται με το καπιταλιστικό αναπτυξιακό μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, ενώ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για ίδιες αντιλαϊκές πρακτικές.

Τέλος, υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί ως άλλοθι την οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και έκανε λόγο για ένα νέο προϋπολογισμό «με περιτύλιγμα τρομοκρατίας, εκβιασμούς, απειλές και φορομπηχτική πολιτική».


Γιώργος Καρατζαφέρης

Κατά του νομοσχεδίου που παρέχει την ελληνική ιθαγένεια σε μετανάστες και υπέρ όλων των εξεταστικών και σε δύο ακόμη για την κρατική τηλεόραση και τις υποκλοπές, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως «φάλτσο» την ψήφο στους μετανάστες, δηλώνοντας πως θα βρει τον ΛΑΟΣ απέναντι η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής και κάνοντας «έκκληση στην δημοκρατική ευαισθησία των κομμάτων» να μην το δεχθούν.

«Πάμε στον λαό να μας πει αν θέλει ψήφο στους μετανάστες και την ιθαγένεια, να μιλήσει ο λαός με δημοψήφισμα. Υπάρχει μια πολιτική μπαμπεσιά εδώ το 2000 πήρατε το θρήσκευμα και σήμερα κάνετε αυτό ενώ προεκλογικά δεν το είπατε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέδωσε διαχρονικές ευθύνες στα κόμματα εξουσίας, κάνοντας ιστορική αναδρομή, και αμφισβήτησε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και την απόδοση των μέτρων του οικονομικού επιτελείου για την ανάταξη της Οικονομίας. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της κας Θ. Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας.

Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, παρομοίωσε την κατάσταση της οικονομίας με την εθνική οδό μετά τις κατολισθήσεις στα Τέμπη που έκοψαν την Ελλάδα στα δύο.

Μία εθνική οδό, όπως σημείωσε, για την οποία καταβάλουμε υψηλότατο αντίτιμο διοδίων, όπως και ακριβώς οι προκαταβάλουν διαρκώς το κόστος της προσδοκώμενης ευημερίας.

Αφού έθεσε το ζήτημα για το που πήγαν τα οφέλη της ανάπτυξης της δεκαετίας 1997-2007, σημείωσε πως η πραγματική συζήτηση του προϋπολογισμού διεξάγεται στο Λονδίνο με τους εκπροσώπους των αγορών που πρέπει εμείς να εξευμενίσουμε.

«Στο Λονδίνο, είπατε, κύριε υπουργέ, ότι θα κάνετε άλλο ένα δισεκατομμύριο ευρώ περικοπές για να τους φτιάξετε το κέφι. Δεσμευτήκατε να περικόψετε δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες. Τάξατε μείωση των μισθών της τάξης του 4%. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες να λέει ότι, αν χρειαστεί, θα κόψει τους μισθούς στο μισό. Αν το πιστεύετε να το επαναλάβετε, αλλιώς πείτε «mea culpa», ανέφερε χαρακτηριστικά.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Recent Posts Widget

Αναγνώστες